PRZEPISY NA SUROWO

Koktajl jeżynowy

Jeżyny … piękne, lśniące i pełne uroku, ale niedoceniane
i ostatnio trochę zapomniane owoce kryją w sobie niezwykłą moc!
Wszystko za sprawą potężnej dawki zawartych w nich antyoksydantów,
a także witaminy C, która dodatkowo wzmacnia ich działanie.
Zapraszam Was dziś na pyszny, magicznie fioletowy i wyjątkowo zdrowy koktajl,
który nie tylko wesprze Wasz organizm w walce z infekcjami,
ale pomoże także przy wielu innych problemach zdrowotnych.

Druga połowa sierpnia i wrzesień to u nas czas jeżynowej obfitości. Skryty za działkowym domkiem krzew, na który przez większość roku nie zwracamy zbytniej uwagi, hojnie obdarowuje nas w tym czasie dojrzałymi, cudownymi, czarnymi owocami. Korzystamy z ich dobroci ile tylko się da, codziennie przygotowując z nich pełne witamin koktajle, dodając do deserów albo śniadaniowej porcji owoców. Was również zachęcam do wprowadzenia jeżyn do swojego menu i skorzystania z ich wyjątkowych właściwości.

Im bowiem ciemniejsza barwa owoców, tym większa w nich zawartość antyoksydantów i bardziej korzystny wpływ wywierany na nasze zdrowie. Jeżyny razem z czarną porzeczką i aronią plasują się pod tym względem w ścisłej czołówce. Ponadto zawarta w nich witamina C dodatkowo wspomaga ich niesamowite właściwości. Nie bez powodu Matka Natura podarowuje nam te dobroci tuż przed zimą, kiedy sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami.

Jeżyny jednak nie tylko podnoszą naszą odporność na infekcje, przede wszystkim wykazują niezwykle silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające i antynowotworowe. Działają wspomagająco przy wszystkich chorobach przebiegających ze stanem zapalnym i procesem degeneracyjnym, takich jak endometrioza, choroby oczu, reumatoidalne zapalenie stawów, czy choroba Alzheimera. Wykazują również bardzo korzystny wpływ przy wszelkiego rodzaju problemach skórnych i poprawiają cerę.

Jeśli tylko dysponujecie miejscem w zamrażarce, zamroźcie trochę tych owoców na zimę. W sezonie warto wybrać się również do lasu na zbiór dzikich jeżyn. Są dużo mniejsze niż odmiany uprawne, ale ich moc znacznie przewyższa kupne owoce. Przy okazji możecie zebrać kilka jeżynowych liści na pyszną i zdrową herbatkę. Uważajcie tylko na kolce!

Pomimo mocy jaką skrywają w sobie te cudowne owoce, jeżyny są jednak zbyt kwaśne, aby zjeść tak po prostu całą ich miseczkę (nie wiem jak Wy, ale ja przynajmniej nie daję rady), a także zbyt miękkie, aby bez strat wycisnąć z nich klarowny sok w wyciskarce, dlatego proponuję Wam przygotowanie z nich pysznego, fioletowego koktajlu, w którym cudownie komponują się z dodatkiem jabłka, dodatkowo wzmacniającego ich działanie, banana, który dodaje koktajlowi słodkości i aksamitnej konsystencji oraz listkami świeżej mięty, która wzbogaca zarówno smak, jak i właściwości koktajlu.

Koktajl jeżynowy


SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ (OK. 380 ML):

  • 125 g przegotowanej wody (pół szklanki)
  • 125 g słodkiego jabłka (jedno małe)
  • 50 g dojrzałego banana (pół średniego)
  • 100 g jeżyn
  • kilka listków świeżej mięty

DODATKI:

  • płatki świeżej lub suszonej aksamitki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  • Jabłko myjemy porządnie pod ciepłą, bieżącą wodą, używając do tego celu szczotki do mycia warzyw i owoców. Pozbywając się gniazda nasiennego, kroimy je na mniejsze kawałki.

  • Banana obieramy, kroimy w plasterki. Jeżyny przepłukujemy na sicie. Miętę myjemy, kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.

  • Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłko, banana, jeżyny oraz miętę i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Wypijamy najlepiej od razu po przygotowaniu.

WSKAZÓWKI:

– Do przygotowania koktajlu możecie użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych jeżyn. Wiosną i latem możecie przygotować chłodzący koktajl, blendując tylko lekko rozmrożone owoce. Zimą pamiętajcie, aby wyjąć owoce z zamrażarki odpowiednio wcześnie, aby zdążyły się rozmrozić i ogrzać przed przygotowaniem posiłku.

– Aby urozmaicić smak koktajlu, część jeżyn możecie zastąpić innymi owocami jagodowymi. Pod względem właściwości i smaku idealnie komponują się one z czarną porzeczką. Zamiast 100 g jeżyn dodajcie do koktajlu np. 70 g jeżyn i 30 g czarnej porzeczki.

– Mięta nadaje koktajlowi głębokiego, wyrazistego smaku i wspomaga trawienie, a więc i wchłanianie cennych składników z koktajlu, możecie ją jednak pominąć, a zimą zastąpić szczyptą rozgrzewających przypraw takich, jak cynamon czy kardamon.

– Użyjcie do koktajlu słodkiego, czerwonego jabłuszka i dojrzałego banana, aby uzyskać odpowiednio słodki koktajl o kremowej konsystencji.

– Jeśli w Waszym ogródku lub na balkonie rosną ekologiczne, niepotraktowane chemią aksamitki, dorzućcie płatki kilku kwiatów (ok. 4-5) do koktajlu, dodatkowo wzmacniając jego właściwości przeciwzapalne i wzbogacając skład o cenną dla oczu luteinę.

WAŻNE:

– Zadbajcie o swoje zdrowie i nie dotykajcie gołymi rękoma jabłek i bananów przed myciem, chyba, że pochodzą one z ekologicznych upraw lub własnego ogródka.

– Do przygotowania koktajlu użyjcie przefiltrowanej wody, wolnej od sztucznych estrogenów pochodzących z plastików tj. butelki, czy czajnik z plastikowym wkładem.

– Szklanka koktajlu to dobra okazja do spożycia swojej dziennej porcji kelpu.

– Jeżyny wykazują nie tylko silne działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, co przy endometriozie ma szczególne znaczenie. W literaturze wspomina się również o ich właściwościach łagodzących objawy napięcia przedmiesiączkowego, silne bóle miesiączkowe i zbyt obfite krwawienia. Warto sprawdzić ich działanie na sobie, wprowadzając je do swojego menu.

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Katalein
Katalein
2020-08-23 17:44

Uwielbiam jeżyny i nie są one absolutnie za kwaśne! Może twoje rosną w cieniu i dlatego brak im słodyczy?
Ja że swoich czasem robię sok w wyciskarce wolnoobrotowej z Lidla. Fakt, sok klarowny nie jest, ale klarowne są pozbawione większości dobrych rzeczy! U mnie zostają tylko pestki, w dodatku zmielone, bo wytłoczyny wrzucam jeszcze raz do środka, żeby być pewną, że jak najwięcej dobra przejdzie do soku 🙂 Tworzy się wtedy taki gęsty mus, prawie galaretka. Można rozcieńczyć i pić, można też użyć jako polewy do np. lodów bananowych 😊