Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

7
PRZEPISY NA SUROWO

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

Prosty, szybki i tani sposób na naturalne podniesienie odporności organizmu,
zapobieganie infekcjom bakteryjnym i wirusowym
oraz przyspieszenie leczenia już istniejących zakażeń.

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność z miodem, cytryną, kurkumą i imbirem

Ten pyszny, żółciutki koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jego wykonanie i wypicie zajmuje nie więcej niż 10 minut.  Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym, ale również poprawia humor, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim regularnie stosowany odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, najlepiej w formie porannego rytuału. Najlepsze efekty uzyskuje się bowiem pijąc go codziennie na czczo, min. 15 – 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Sok z cytryny pity rano, na czczo, wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn. Zawiera m. in. witaminę C i bioflawonoidy, wzmacniające naszą odporność. A także silnie alkalizuje organizm, skutecznie przyczyniając się tym samym do poprawy naszego zdrowia.

Kurkuma i imbir działają mocno rozgrzewająco, pobudzają krążenie i wykazują silne działanie przeciwzapalnie.

Czarny pieprz bogaty jest w przeciwutleniacze, dodatkowo rozgrzewa, a przy tym poprawia absorpcję kurkuminy, aktywnego związku zawartego w kurkumie o 2000 %.

Miód za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy, licznych witamin i minerałów wspiera poranną pracę wątroby, dodaje energii, działa odżywczo i wzmacnia układ odpornościowy, a także osładza mocny, korzenny smak koktajlu.

Immunity Booster możesz wzbogacić również o wybrane, dodatkowe składniki tj. pełen antyoksydantów, rozgrzewający i przeciwzapalny cynamon; wspierającą odporność, poprawiającą humor i podnoszącą poziom energii peruwiańską macę, poprawiającą odporność, redukującą stres i polepszającą sen ashwagandhę, czy pełen witamin, wzmacniający pyłek kwiatowy.

Jeśli nie dajesz rady wypić go rano, możesz napój przygotować wieczorem, jako bazę koktajlu używając wtedy np. mleka migdałowego.

☀ IMMUNITY BOOSTER ☀
KOKTAJL PODNOSZĄCY ODPORNOŚĆ



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 1 dojrzała, żółciutka cytryna
  • 1 średnie kłącze świeżej lub 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 2 – 3 cm kawałek świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki nierozgrzewanego miodu (lipowego, gryczanego lub spadziowego)
  • 2 łyżeczki pyłku kwiatowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 350 ml letniej, przegotowanej wody

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka macy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy

PRZYGOTOWANIE:

Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół, przy użyciu wyciskacza do cytrusów wyciśnij z niej sok.

Kurkumę i imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki razem z lekko podgrzaną wodą umieść w blenderze kielichowym i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę lub dwie.  

Powstały koktajl przecedź przez sitko do dużej szklanki lub słoika, dokładnie odciskając wiórki pozostałe po blendowaniu kurkumy i imbiru. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej przez słomkę.


WSKAZÓWKI:

– Aby miód nie stracił swoich właściwości, temperatura wody użytej do wykonania koktajlu nie może być wyższa niż 42 stopnie.

– Koktajl najlepiej przecedzać przy użyciu plastikowego sitka i ceramicznej, drewnianej lub plastikowej łyżki, aby kwasy owocowe zawarte z cytrynie nie wchodziły w reakcję z metalem.

– Zamiast wody w porannym koktajlu możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a w wieczornym mleka migdałowego lub kokosowego.

– Jeśli nie używasz, miodu możesz zastąpić go 1 lub 2 łyżeczkami sproszkowanej lucumy lub 2-3 namoczonymi daktylami.

– Aby Twój Immunity Booster zamienił się żółciutkie latte z pianką, nie zapomnij dodać do niego pyłku kwiatowego.

– Świeżą kurkumę dostaniesz przez większość roku w Lidlu, zamiast niej możesz również użyć sproszkowanej (najlepiej ekologicznej) lub aby zupełnie przyspieszyć przygotowanie koktajlu 2 gotowych kapsułek kurkumy z pieprzem – wystarczy wysypać ich zawartość do blendera (ta opcja sprawdza się kiedy rano mamy naprawdę mało czasu, a także w wersji wyjazdowej).

– Jeśli na początku nie dajesz rady wypić koktajlu z sokiem z całej cytryny, zacznij od mniejszej ilości (np. 2 łyżek lub połowy cytryny), stosując proporcję 1 łyżeczka miodu na pół cytryny.

Ze względu na silne oddziaływanie imbiru na błony śluzowe układu pokarmowego, co jakiś czas należy zrobić sobie przerwę w jego stosowaniu, a w przypadku nasilonych problemów z żołądkiem lub jelitami (tj. aktywne wrzody) całkowicie go pominąć.

Szukasz przepisów bez cukru, glutenu i gotowania ?
👉 Zobacz e-booka WIGILIA NA SUROWO.
🎄 Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny.

E-book „Wigilia na surowo - tradycyjnie.
Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny”
Poznaj roślinne przepisy bez cukru, glutenu i gotowania!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Grzegorz
Grzegorz
2021-04-29 09:44

Czy przy tym koktajlu istotne jest filtrowanie tego napoju? Czy można ewentualnie pić go z tymi rozdrobnionymi kawałaki kurkumy i imbiru? (pytam bo zawsze to jedna czynność mniej do zrobienia).