Surowy, wegański krem piernikowy z dojrzałych bananów ukręciłam po raz pierwszy,
kiedy razem z dziewczynami z grupy hula miałyśmy nagrywać nasz świąteczny układ. Pomyślałam, że fajnie byłoby ten dzień umilić nam jakimś małym, zdrowym, słodkim, bożonarodzeniowym akcentem. Nie miałam jednak zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. I tak surowy budyń czekoladowy, jaki znasz z bloga już od dawna,
przemienił się w aromatyczny, korzenny, orzechowy krem idealny na Święta.
Bez mąki, jajek, mleka, cukru i gotowania.
I choć nazwa krem piernikowy jest dość wymowna. W moim przepisie nie znajdziesz mąki, jajek, mleka ani cukru … Nie ma w nim też pierniczków 🙂 Są za to kremowe, dojrzałe banany. Słodkie, karmelowe daktyle. Pyszne, świąteczne masło z orzechów laskowych. Czekoladowy karob i aromatyczna, korzenna przyprawa do piernika. Przygotowanie tego surowego, wegańskiego kremu piernikowego zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Mam nadzieję, że zjesz go tak samo szybko i od razu poprosisz o dokładkę 🙂
SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY
z bananów, daktyli, orzechów i karobu
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ KREMU:
- 2 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
- 2 łyżki gęstego masła z orzechów laskowych
- 2 czubate łyżki karobu
- 30 g drobno pokrojonych suszonych daktyli
- 1 łyżka oleju z orzechów laskowych (z góry słoiczka z masłem lub kupionego), ewentualnie nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 czubata łyżeczka naturalnej przyprawy do pierników (np. Darów Natury) lub mieszanka mielonego anyżu, imbiru, cynamonu cejlońskiego, goździków, ziela angielskiego, suszonej skórki z pomarańczy, gałki muszkatołowej i kardamonu.
DODATKI:
- pół dużego, słodkiego, czerwonego jabłka
- czerwone porzeczki, pestki granatu, maliny lub suszona żurawina (do wyboru)
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY – PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie tego surowego, wegańskiego kremu piernikowego jest bardzo proste! Zmiksuj na gładki krem obrane i pokrojone w plasterki banany razem z masłem z orzechów laskowych, olejem, posiekanymi daktylami, karobem i korzenną przyprawą do pierników.
Przy dekoracji deseru pozwól podziałać świątecznej fantazji 🙂 Możesz, jak ja ozdobić go gwiazdkami wyciętymi z jabłka, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami idealnie komponującymi się ze słodkim kremem, oprószyć cynamonem i imitującymi śnieg wiórkami kokosowymi.
Gwiazdki z jabłka do dekoracji kremu wycięłam: obierając go ze skórki, wydrążając gniazdo nasienne, krojąc na ok. pół centymetrowe plasterki i wycinając gwiazdki małym wykrawaczem do ciastek w tym kształcie.
Jeśli nie masz takiego wykrawacza wystarczy, że pokroisz jabłuszko w drobną kostkę. Nie obieraj go wtedy ze skórki. Czerwona w świątecznej kolorystyce, zrobi za dodatkową ozdobę kremu.
SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY – UWAGI DO PRZEPISU:
– Surowy, wegański krem piernikowy możesz wykonać w wersji 100% na surowo. Używając do niego masła z nieprażonych orzechów laskowych (wykonanego samodzielnie w domu lub np. firmy Raw Health). Oleju z orzechów tłoczonych na zimno (domowej produkcji, firmy np. Olvita) lub zastępując go nierafinowanym olejem kokosowym) i jasnego karobu.
– Możesz również, wykonać krem w bardziej aromatycznej, ciemniejszej i łatwiej dostępnej ale nie całkiem surowej wersji. Używając do niego masła z prażonych orzechów laskowych (np. The Real Hazelnut Paste firmy EkoGram dostępnego w popularnej sieci Rossman). Oleju z prażonych orzechów (np. firmy Oleofarm) i ciemnego karobu. Ta wersja będzie miała zdecydowanie bardziej intensywny smak, a także kolor zbliżony do tradycyjnego kremu piernikowego.
– Pamiętaj, aby do wykonania kremu użyć naprawdę dojrzałych bananów! Takich z ciemnymi plamkami na żółtej skórce, a nawet całkiem czarnych. Tylko takie nadadzą kremowi odpowiedniej aksamitnej konsystencji i słodyczy.
– Jeśli masz twarde daktyle, pokrój je wcześniej na drobne kawałki i namocz w odmierzonym maśle orzechowym i oleju.
– Aby dodatkowo podkręcić smak surowego, wegańskiego kremu piernikowego – część daktyli możesz zastąpić suszonymi śliwkami. Dodać do niego odrobinę skórki pomarańczowej lub dobrej jakości, jadalnego olejku z pomarańczy (np. firmy doTERRA). A także podkreślić słodki smak kremu malutką szczyptą soli. Nie jest to jednak konieczne. Krem sam w sobie jest już pyszny!
Jutro robię z córką 🙂 mamy podobny przepis ale ten ma kilka innych szczegółów 🙂
Super! Czekam w takim razie na recenzję 🙂
Witam,
Czy zamiast masła orzechowego może być pasta z tahini?
Tak, możesz z powodzeniem zastąpić masło orzechowe pastą tahini.