Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Surowy, wegański krem piernikowy

9
PRZEPISY NA SUROWO

Surowy, wegański krem piernikowy

Surowy, wegański krem piernikowy z dojrzałych bananów ukręciłam po raz pierwszy,
kiedy razem z dziewczynami z grupy hula miałyśmy nagrywać nasz świąteczny układ. Pomyślałam, że fajnie byłoby ten dzień umilić nam jakimś małym, zdrowym, słodkim, bożonarodzeniowym akcentem. Nie miałam jednak zbyt dużo czasu na stanie w kuchni. I tak surowy budyń czekoladowy, jaki znasz z bloga już od dawna,
przemienił się w aromatyczny, korzenny, orzechowy krem idealny na Święta.

Surowy, wegański krem piernikowy
Surowy, wegański krem piernikowy z bananów, daktyli, orzechów i karobu.
Bez mąki, jajek, mleka, cukru i gotowania.

I choć nazwa krem piernikowy jest dość wymowna. W moim przepisie nie znajdziesz mąki, jajek, mleka ani cukru … Nie ma w nim też pierniczków 🙂 Są za to kremowe, dojrzałe banany. Słodkie, karmelowe daktyle. Pyszne, świąteczne masło z orzechów laskowych. Czekoladowy karob i aromatyczna, korzenna przyprawa do piernika. Przygotowanie tego surowego, wegańskiego kremu piernikowego zajmie Ci dosłownie kilka chwil. Mam nadzieję, że zjesz go tak samo szybko i od razu poprosisz o dokładkę 🙂

SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY
z bananów, daktyli, orzechów i karobu


SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ KREMU:

  • 2 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
  • 2 łyżki gęstego masła z orzechów laskowych
  • 2 czubate łyżki karobu
  • 30 g drobno pokrojonych suszonych daktyli
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych (z góry słoiczka z masłem lub kupionego), ewentualnie nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka naturalnej przyprawy do pierników (np. Darów Natury) lub mieszanka mielonego anyżu, imbiru, cynamonu cejlońskiego, goździków, ziela angielskiego, suszonej skórki z pomarańczy, gałki muszkatołowej i kardamonu.

DODATKI:

  • pół dużego, słodkiego, czerwonego jabłka
  • czerwone porzeczki, pestki granatu, maliny lub suszona żurawina (do wyboru)
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)

SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY – PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie tego surowego, wegańskiego kremu piernikowego jest bardzo proste! Zmiksuj na gładki krem obrane i pokrojone w plasterki banany razem z masłem z orzechów laskowych, olejem, posiekanymi daktylami, karobem i korzenną przyprawą do pierników.

Przy dekoracji deseru pozwól podziałać świątecznej fantazji 🙂 Możesz, jak ja ozdobić go gwiazdkami wyciętymi z jabłka, kwaskowymi czerwonymi porzeczkami idealnie komponującymi się ze słodkim kremem, oprószyć cynamonem i imitującymi śnieg wiórkami kokosowymi.

Gwiazdki z jabłka do dekoracji kremu wycięłam: obierając go ze skórki, wydrążając gniazdo nasienne, krojąc na ok. pół centymetrowe plasterki i wycinając gwiazdki małym wykrawaczem do ciastek w tym kształcie.
Jeśli nie masz takiego wykrawacza wystarczy, że pokroisz jabłuszko w drobną kostkę. Nie obieraj go wtedy ze skórki. Czerwona w świątecznej kolorystyce, zrobi za dodatkową ozdobę kremu.


SUROWY, WEGAŃSKI KREM PIERNIKOWY – UWAGI DO PRZEPISU:

Surowy, wegański krem piernikowy możesz wykonać w wersji 100% na surowo. Używając do niego masła z nieprażonych orzechów laskowych (wykonanego samodzielnie w domu lub np. firmy Raw Health). Oleju z orzechów tłoczonych na zimno (domowej produkcji, firmy np. Olvita) lub zastępując go nierafinowanym olejem kokosowym) i jasnego karobu.

Możesz również, wykonać krem w bardziej aromatycznej, ciemniejszej i łatwiej dostępnej ale nie całkiem surowej wersji. Używając do niego masła z prażonych orzechów laskowych (np. The Real Hazelnut Paste firmy EkoGram dostępnego w popularnej sieci Rossman). Oleju z prażonych orzechów (np. firmy Oleofarm) i ciemnego karobu. Ta wersja będzie miała zdecydowanie bardziej intensywny smak, a także kolor zbliżony do tradycyjnego kremu piernikowego.

Pamiętaj, aby do wykonania kremu użyć naprawdę dojrzałych bananów! Takich z ciemnymi plamkami na żółtej skórce, a nawet całkiem czarnych. Tylko takie nadadzą kremowi odpowiedniej aksamitnej konsystencji i słodyczy.

Jeśli masz twarde daktyle, pokrój je wcześniej na drobne kawałki i namocz w odmierzonym maśle orzechowym i oleju.

Aby dodatkowo podkręcić smak surowego, wegańskiego kremu piernikowego – część daktyli możesz zastąpić suszonymi śliwkami. Dodać do niego odrobinę skórki pomarańczowej lub dobrej jakości, jadalnego olejku z pomarańczy (np. firmy doTERRA). A także podkreślić słodki smak kremu malutką szczyptą soli. Nie jest to jednak konieczne. Krem sam w sobie jest już pyszny!

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irmina
Irmina
2021-12-18 22:05

Jutro robię z córką 🙂 mamy podobny przepis ale ten ma kilka innych szczegółów 🙂

Ania
Ania
2022-11-17 15:09

Witam,
Czy zamiast masła orzechowego może być pasta z tahini?