Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Antynowotworowa sałatka brokułowa z pieczarkami

6
PRZEPISY NA SUROWO

Antynowotworowa sałatka brokułowa z pieczarkami

Jesienna, antynowotworowa, ciesząca oko i podniebienie sałatka
z brokuła, pieczarek, pomidorów i kukurydzy.

Antynowotworowa sałatka z brokuła, pieczarek, pomidorów i kukurydzy

Ten prosty przepis to sposób na wprowadzenie do codziennego menu dużej ilości bogatego w sulforafan – silny przeciwnowotworowy antyutleniacz, walczącą z wolnymi rodnikami glutaminę, a także witaminę C, potas i kwas foliowy brokuła. Ani się obejrzycie a ze smakiem spałaszujecie pół główki tego niezwykle zdrowego warzywa. I być może tak jak ja, nie będziecie się mogli doczekać kolejnej porcji tej sałatki. Kremowy majonez z nerkowców i dodatek soczystych pomidorów sprawiają, że brokuł nie jest suchy. Czerwona cebulka podkręca smak, kukurydza nadaje słodkości, a natka pietruszki wzbogaca danie w dodatkową porcję witaminy C i żelaza.

Brokuła warto spożywać o każdej porze roku, ale to właśnie jesienią przypada czas zbiorów naszych polskich, rodzimych odmian. To również czas, kiedy w sklepach dostaniemy krajową, świeżutką kukurydzę w kolbach i dojrzałe, aromatyczne pomidory. Zajadajmy się więc jesienią tą sałatką do woli, korzystając z niezwykłych darów naszych polskich roślinek.

🥦 ANTYNOWOTWOROWA SAŁATKA
BROKUŁOWA Z PIECZARKAMI 🥦



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 1 duży brokuł
  • pół średniej czerwonej cebulki
  • 8-10 sztuk średniej wielkości pieczarek
  • 4 duże pomidory
  • 1 kolba świeżej kukurydzy lub kilka łyżek mrożonej
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek niskotłuszczowego majonezu z nerkowców

PRZYGOTOWANIE:

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekane w kostkę pomidory.

Kolbę kukurydzy odwijamy z folii, obrywamy z niej liście, a nasionka odkrajamy ostrym nożem u samej nasady. Posypujemy nimi sałatkę.

Na wierzch dodajemy kilka łyżek majonezu z nerkowców i drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przed spożyciem całość sałatki dokładnie mieszamy.


UWAGI:

– Do przygotowania sałatki wykorzystajcie całego brokuła. Jadalne są nie tylko brokułowe różyczki ale również łodyga oraz liście. Łodygę przed dodaniem do sałatki należy obrać z wierzchniej stwardniałej skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

– Pieczarki delikatnie opłukujemy, a najlepiej tylko przecieramy zwilżoną szmatką lub ręcznikiem papierowym, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Zjadamy razem ze skórką i nóżkami.

– Sałatkę możemy spożyć bezpośrednio po przygotowaniu lub przygotować porcję na posiłek do pracy lub szkoły, świetnie sprawdza się bowiem również w wersji na wynos.

– Tutaj przeczytacie o tym, jak prawidłowo przechowywać brokuły, aby przedłużyć ich świeżość i zachować jak najwięcej właściwości prozdrowotnych tego wyjątkowego warzywa.

WAŻNE:

– Jeśli nie dysponujecie ani świeżą, ani mrożoną kukurydzą do przygotowania sałatki możecie również użyć kukurydzy w zalewie. Nie będzie to wersja 100% raw, ale sałatka i tak będzie zdrowa i pełna składników odżywczych. Najlepiej wybrać ekologiczną kukurydzę sprzedawaną w słoiku i bez dodatku cukru. W przypadku produktu z puszki polecam zakup dostępnej w większości sklepów kukurydzy naszej rodzimej firmy Rolnik. Kukurydzę ze słoika i puszki przed dodaniem do sałatki przepłuczcie pod wodą, a w przypadku produktu puszkowanego koniecznie pozostałą część od razu przełóżcie do szklanego słoika i przechowujcie w lodówce. Nigdy nie pozostawiajcie jej na dłużej w puszce.

Szukasz przepisów bez cukru, glutenu i gotowania ?
👉 Zobacz e-booka WIGILIA NA SUROWO.
🎄 Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny.

E-book „Wigilia na surowo - tradycyjnie.
Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny”
Poznaj roślinne przepisy bez cukru, glutenu i gotowania!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments