Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Makaron z marchewki z tapenadą i pomidorami

2
PRZEPISY NA SUROWO

Makaron z marchewki z tapenadą i pomidorami

To danie to gratka dla wszystkich fanów wyrafinowanego smaku oliwek i kaparów. Wprawdzie ani oliwki, ani kapary nie są surowe, ale za to bogate w witaminę E i antyutleniacze, a jeśli dodamy do nich solidny talerz pełnej beta karotenu marchewki, porządną garść bogatych w likopen i witaminę C pomidorów, antybakteryjny czosnek i musztardę, oliwę z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny i bogatą w żelazo natkę pietruszki – i tak wychodzimy na plus.

Makaron z cukinii z tapenadą z czarnych oliwek i pomidorami

Tapenadę robi się błyskawicznie, warto tylko parę godzin wcześniej namoczyć suszone pomidory. Kilka chwil zajmuje zrobienie makaronu z marchewki i … już. Gotowe! Można zajadać się klasycznym daniem z prowansalskim akcentem, w zdrowszej wersji, bez gotowania.

MAKARON Z MARCHEWKI Z TAPENADA I POMIDORAMI



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

TAPENADA:

  • 200 g czarnych oliwek
  • 25 g kaparów
  • 5 suszonych pomidorów (nie z oleju, wcześniej wypłukanych z soli i namoczonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej z suszonymi pomidorami)
  • 2 łyżeczki gotowej mieszanki ziół prowansalskich lub mieszaniny cząbru, rozmarynu, oregano, majeranku, szałwii, bazylii i tymianku
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (u mnie to 2 przekręcenia młynkiem)

MAKARON:

  • ok. 8-10 sztuk dużych marchewek
  • 2 – 4 łyżki oliwy extra virgine
  • 4 spore szczypty soli himalajskiej

Dodatki:

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Namoczone pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Wszystkie składniki tapenady umieszczamy w malakserze i miksujemy na grudkowatą pastę.

  2. Odcinamy końcówki marchewek, obieramy je, myjemy, wycieramy i przy pomocy obieraczki do julienne, mandoliny z dodatkowymi ostrzami lub spiralizera przygotowujemy z niej makaron.

  3. Makron z marchewki umieszczamy w dużej misce, dodajemy do niego oliwę oraz sól i ugniatamy ręką aż do całkowitego wymieszania składników i zmięknięcia makaronu.

  4. Łączymy makaron z przygotowaną pastą. Nakładamy na talerze. Posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i posiekaną natką pietruszki.

  5. Jeśli chcemy do makaronu możemy dodać dodatkową porcję kaparów i łyżkę orzeszków piniowych.


WSKAZÓWKI:

– Tapenadę i makaron warto przygotować trochę wcześniej. Dodatkowy czas pozwoli na przegryzienie się smaków pasty i delikatne zmięknięcie makaronu, dzięki temu będzie łatwiejszy do pogryzienia.

– Jeśli mimo to macie problemy z jego zjedzeniem lub dopiero co zaczynacie swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, możecie króciutko przez 2-3 minuty podgrzewać makaron na patelni z dodatkiem kilku łyżek wody tak, aby trochę zmiękł ale nadal pozostał w części surowy.

– Zamiast czarnych, pasteryzowanych oliwek ze słoika, możecie użyć świeżych oliwek odmiany Kalamata sprzedawanych na wagę.

WAŻNE:

– Przed użyciem oliwki i kapary warto przepłukać z zalewy, w ten sposób usuniemy z nich część soli i substancji konserwujących. W razie potrzeby danie możemy dosolić zdrowszą wersją soli np. himalajską.

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments