Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Makaron z marchewki z tapenadą i pomidorami

1
PRZEPISY NA SUROWO

Makaron z marchewki z tapenadą i pomidorami

To danie to gratka dla wszystkich fanów wyrafinowanego smaku oliwek i kaparów. Wprawdzie ani oliwki, ani kapary nie są surowe, ale za to bogate w witaminę E i antyutleniacze, a jeśli dodamy do nich solidny talerz pełnej beta karotenu marchewki, porządną garść bogatych w likopen i witaminę C pomidorów, antybakteryjny czosnek i musztardę, oliwę z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny i bogatą w żelazo natkę pietruszki – i tak wychodzimy na plus.

Makaron z cukinii z tapenadą z czarnych oliwek i pomidorami

Tapenadę robi się błyskawicznie, warto tylko parę godzin wcześniej namoczyć suszone pomidory. Kilka chwil zajmuje zrobienie makaronu z marchewki i … już. Gotowe! Można zajadać się klasycznym daniem z prowansalskim akcentem, w zdrowszej wersji, bez gotowania.

MAKARON Z MARCHEWKI Z TAPENADA I POMIDORAMI



SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

TAPENADA:

  • 200 g czarnych oliwek
  • 25 g kaparów
  • 5 suszonych pomidorów (nie z oleju, wcześniej wypłukanych z soli i namoczonych)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej z suszonymi pomidorami)
  • 2 łyżeczki gotowej mieszanki ziół prowansalskich lub mieszaniny cząbru, rozmarynu, oregano, majeranku, szałwii, bazylii i tymianku
  • ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (u mnie to 2 przekręcenia młynkiem)

MAKARON:

  • ok. 8-10 sztuk dużych marchewek
  • 2 – 4 łyżki oliwy extra virgine
  • 4 spore szczypty soli himalajskiej

Dodatki:

  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Namoczone pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Wszystkie składniki tapenady umieszczamy w malakserze i miksujemy na grudkowatą pastę.

  2. Odcinamy końcówki marchewek, obieramy je, myjemy, wycieramy i przy pomocy obieraczki do julienne, mandoliny z dodatkowymi ostrzami lub spiralizera przygotowujemy z niej makaron.

  3. Makron z marchewki umieszczamy w dużej misce, dodajemy do niego oliwę oraz sól i ugniatamy ręką aż do całkowitego wymieszania składników i zmięknięcia makaronu.

  4. Łączymy makaron z przygotowaną pastą. Nakładamy na talerze. Posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i posiekaną natką pietruszki.

  5. Jeśli chcemy do makaronu możemy dodać dodatkową porcję kaparów i łyżkę orzeszków piniowych.


WSKAZÓWKI:

– Tapenadę i makaron warto przygotować trochę wcześniej. Dodatkowy czas pozwoli na przegryzienie się smaków pasty i delikatne zmięknięcie makaronu, dzięki temu będzie łatwiejszy do pogryzienia.

– Jeśli mimo to macie problemy z jego zjedzeniem lub dopiero co zaczynacie swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, możecie króciutko przez 2-3 minuty podgrzewać makaron na patelni z dodatkiem kilku łyżek wody tak, aby trochę zmiękł ale nadal pozostał w części surowy.

– Zamiast czarnych, pasteryzowanych oliwek ze słoika, możecie użyć świeżych oliwek odmiany Kalamata sprzedawanych na wagę.

WAŻNE:

– Przed użyciem oliwki i kapary warto przepłukać z zalewy, w ten sposób usuniemy z nich część soli i substancji konserwujących. W razie potrzeby danie możemy dosolić zdrowszą wersją soli np. himalajską.

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments