To danie to gratka dla wszystkich fanów wyrafinowanego smaku oliwek i kaparów. Wprawdzie ani oliwki, ani kapary nie są surowe, ale za to bogate w witaminę E i antyutleniacze, a jeśli dodamy do nich solidny talerz pełnej beta karotenu marchewki, porządną garść bogatych w likopen i witaminę C pomidorów, antybakteryjny czosnek i musztardę, oliwę z pierwszego tłoczenia, sok z cytryny i bogatą w żelazo natkę pietruszki – i tak wychodzimy na plus.
Tapenadę robi się błyskawicznie, warto tylko parę godzin wcześniej namoczyć suszone pomidory. Kilka chwil zajmuje zrobienie makaronu z marchewki i … już. Gotowe! Można zajadać się klasycznym daniem z prowansalskim akcentem, w zdrowszej wersji, bez gotowania.
MAKARON Z MARCHEWKI Z TAPENADA I POMIDORAMI
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
TAPENADA:
- 200 g czarnych oliwek
- 25 g kaparów
- 5 suszonych pomidorów (nie z oleju, wcześniej wypłukanych z soli i namoczonych)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej z suszonymi pomidorami)
- 2 łyżeczki gotowej mieszanki ziół prowansalskich lub mieszaniny cząbru, rozmarynu, oregano, majeranku, szałwii, bazylii i tymianku
- ¼ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu (u mnie to 2 przekręcenia młynkiem)
MAKARON:
- ok. 8-10 sztuk dużych marchewek
- 2 – 4 łyżki oliwy extra virgine
- 4 spore szczypty soli himalajskiej
Dodatki:
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
- 2 łyżki orzeszków piniowych (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Namoczone pomidory odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Wszystkie składniki tapenady umieszczamy w malakserze i miksujemy na grudkowatą pastę.
- Odcinamy końcówki marchewek, obieramy je, myjemy, wycieramy i przy pomocy obieraczki do julienne, mandoliny z dodatkowymi ostrzami lub spiralizera przygotowujemy z niej makaron.
- Makron z marchewki umieszczamy w dużej misce, dodajemy do niego oliwę oraz sól i ugniatamy ręką aż do całkowitego wymieszania składników i zmięknięcia makaronu.
- Łączymy makaron z przygotowaną pastą. Nakładamy na talerze. Posypujemy przekrojonymi na pół pomidorkami i posiekaną natką pietruszki.
- Jeśli chcemy do makaronu możemy dodać dodatkową porcję kaparów i łyżkę orzeszków piniowych.
WSKAZÓWKI:
– Tapenadę i makaron warto przygotować trochę wcześniej. Dodatkowy czas pozwoli na przegryzienie się smaków pasty i delikatne zmięknięcie makaronu, dzięki temu będzie łatwiejszy do pogryzienia.
– Jeśli mimo to macie problemy z jego zjedzeniem lub dopiero co zaczynacie swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, możecie króciutko przez 2-3 minuty podgrzewać makaron na patelni z dodatkiem kilku łyżek wody tak, aby trochę zmiękł ale nadal pozostał w części surowy.
– Zamiast czarnych, pasteryzowanych oliwek ze słoika, możecie użyć świeżych oliwek odmiany Kalamata sprzedawanych na wagę.
WAŻNE:
– Przed użyciem oliwki i kapary warto przepłukać z zalewy, w ten sposób usuniemy z nich część soli i substancji konserwujących. W razie potrzeby danie możemy dosolić zdrowszą wersją soli np. himalajską.