Sałatka świąteczna to obowiązkowe danie na każdym wigilijnym stole. Niezależnie od tego, czy na co dzień jemy tradycyjnie, wegetariańsko, wegańsko czy odżywiamy się na surowo. Miska drobno pokrojonych warzyw z zielonym groszkiem i kremowym majonezem bezapelacyjnie kojarzy nam się z tym magicznym, rodzinnym czasem. Przedstawiam Ci dziś przepis na uniwersalną sałatkę świąteczną, w zdrowszej, roślinnej, witariańskiej wersji – bez jajek, ziemniaków, konserwowanych warzyw z puszki, kupnego majonezu i bez gotowania. Sałatka świąteczna z surowego kalafiora sprawdzi się na każdym stole i mam nadzieję posmakuje każdemu niezależnie od diety.
W przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu na świąteczną sałatkę z gotowanych warzyw, w moim główną rolę odgrywa drobno pokrojony, surowy kalafior. W towarzystwie charakternej cebulki, kwaśnego jabłka, słonych i kwaskowatych kiszonych ogórków, a także słodko-ostrej musztardy nabiera smaku. Wyglądem do złudzenia przypomina też ziemniaki – podstawowy składnik tradycyjnej świątecznej sałatki jarzynowej. Konserwowy groszek zastąpiony jest w niej słodkim, świeżym zielonym groszkiem. Obgotowane i zamarynowane w wodzie z octem spirytusowym i cukrem pieczarki – ich surową, domową wersją w occie balsamicznym, sosie tamari i syropie z agawy.
SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z SUROWEGO KALAFIORA
SKŁADNIKI NA DUŻĄ MISKĘ SAŁATKI:
- 1 nieduża główka kalafiora
- mała, żółta cebulka
- średniej wielkości kwaśne jabłko
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- ok. 10 sztuk średniej wielkości kiszonych ogórków
- 250 g mini pieczarek (najlepiej brązowych)
- 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
- 3 łyżki bezglutenowego sosu tamari (polecam firmy Sunfood) lub klasycznego sosu sojowego
- 1 łyżka ciemnego syropu z agawy
- 1 porcja majonezu z nerkowców (bez dodatku kurkumy i z sokiem z kiszonych ogórków zamiast wody)
- pęczek świeżego, posiekanego koperku
- sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, domowa musztarda – do smaku
SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z SUROWEGO KALAFIORA – PRZYGOTOWANIE:
- Namocz orzechy nerkowca na majonez (musza sie moczyc przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez cala noc) i wyjmij z zamrazarki zielony groszek.
- Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, sosu tamari i syropu z agawy. Pieczarki delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, a najlepiej tylko przetrzyj zwilżoną ściereczką lub ręcznikiem papierowym i szybko wytrzyj do sucha, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Małe przekrój na pół, a większe na ćwiartki. Marynuj w przygotowanej zalewie przez minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą dobę, co jakiś czas mieszając.
- Kalafiora oberwij z liści, umyj i osusz. Omijając głąb pokrój go na ok. pół centymetrowe plastry i posiekaj na drobne kawałki. Możesz również rozdrobnić go za pomocą malaksera. Głąba nie wyrzucaj, zatrzyj go na tarce i dodaj do sałatki.
- Cebulkę, obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko oraz kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Wszystkie poszatkowane warzywa: kalafior wraz z głąbem, cebulkę, jabłko i kiszone ogórki umieść w dużej misce wraz z odmrożonym zielonym groszkiem, odsączonymi z zalewy zamarynowanymi pieczarkami i posiekanym koperkiem.
- Przygotuj majonez z nerkowców pamiętając, aby w przepisie pominąć dodatek kurkumy, a zamiast wody dodać do niego soku z kiszonych ogórków. Nie żałuj też musztardy. Dodaj do niego 2 porządne, czubate łyżeczki i zwiększ ilość soli do 3/4 łyżeczki soli himalajskiej i 2 łyżeczek czarnej soli Kala Namak. Dzięki temu sałatka będzie miała wygląd tradycyjnej świątecznej sałatki i ciekawszy, mocniejszy, podkręcony sokiem z ogórków i przypraw smak.
- Dodaj majonez do sałatki. Oprósz ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw dodatkową porcją soli, pieprzu i musztardy.
UWAGI DO PRZEPISU NA SAŁATKĘ ŚWIĄTECZNĄ Z SUROWEGO KALAFIORA:
– Tak przygotowana świąteczna sałatka jest od razu gotowa do zjedzenia, ale podobnie do tradycyjnych sałatek lepsza będzie, jeśli przez kilka godzin, całą noc a najlepiej dobę pozwolimy jej przegryźć się w lodówce. Najlepsza jest po kilku dniach.
– Tak, jak w tradycyjnej, gotowanej świątecznej sałatce jarzynowej kluczem do przygotowania jej idealnej wersji jest drobniutkie pokrojenie warzyw, dlatego przyłóż się do tego zadania.
– Jeśli w rodzinie jest ktoś, komu surowa cebula szkodzi, zamiast niej możesz użyć drobno pokrojonego pora.
– Zamiast octu balsamicznego możesz użyć octu jabłkowego, a nawet soku z cytryny. Zdecydowanie polecam Ci jednak wersję z octem balsamicznym.
– To sok z kiszonych ogórków użyty zamiast wody do wykonania majonezu jest tajnym składnikiem tej sałatki. Jeśli tylko masz taką możliwość – nie pomijaj tego składnika! Świąteczna sałatka z surowego kalafiora wyjdzie Ci jednak i bez niego. Wystarczy, że dodasz więcej kiszonych ogórków i solidniej ją doprawisz.
– Marynaty z pieczarek nie wylewaj. Możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystać do zamarynowania kolejnej porcji pieczarek na sałatkę a także innych grzybów.
– Świąteczna sałatka z surowego kalafiora sprawdzi się idealnie nie tylko na Boże Narodzenie. Również na Sylwestra, Nowy Rok, Wielkanoc, podczas imprezy karnawałowej, a także zupełnie bez okazji 🙂
Na zakończenie pozostaje mi życzyć Ci Smacznego!
Przepyszna sałatka! Dobrze schłodzoną można trzymać nawet 5 dni! Z przepisu wychodzi spory garnek.
Polecam.