Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Sałatka świąteczna z surowego kalafiora

8
PRZEPISY NA SUROWO

Sałatka świąteczna z surowego kalafiora

Sałatka świąteczna to obowiązkowe danie na każdym wigilijnym stole. Niezależnie od tego, czy na co dzień jemy tradycyjnie, wegetariańsko, wegańsko czy odżywiamy się na surowo. Miska drobno pokrojonych warzyw z zielonym groszkiem i kremowym majonezem bezapelacyjnie kojarzy nam się z tym magicznym, rodzinnym czasem. Przedstawiam Ci dziś przepis na uniwersalną sałatkę świąteczną, w zdrowszej, roślinnej, witariańskiej wersji – bez jajek, ziemniaków, konserwowanych warzyw z puszki, kupnego majonezu i bez gotowania. Sałatka świąteczna z surowego kalafiora sprawdzi się na każdym stole i mam nadzieję posmakuje każdemu niezależnie od diety.

Świąteczna sałatka z surowym kalafiorem, pieczarkami, zielonym groszkiem, jabłkiem i majonezem z orzechów nerkowca - bez jajek i gotowania.
Świąteczna sałatka z surowym kalafiorem, pieczarkami, zielonym groszkiem, jabłkiem i majonezem z orzechów nerkowca . Bez jajek i gotowania.

W przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu na świąteczną sałatkę z gotowanych warzyw, w moim główną rolę odgrywa drobno pokrojony, surowy kalafior. W towarzystwie charakternej cebulki, kwaśnego jabłka, słonych i kwaskowatych kiszonych ogórków, a także słodko-ostrej musztardy nabiera smaku. Wyglądem do złudzenia przypomina też ziemniaki – podstawowy składnik tradycyjnej świątecznej sałatki jarzynowej. Konserwowy groszek zastąpiony jest w niej słodkim, świeżym zielonym groszkiem. Obgotowane i zamarynowane w wodzie z octem spirytusowym i cukrem pieczarki – ich surową, domową wersją w occie balsamicznym, sosie tamari i syropie z agawy.


SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z SUROWEGO KALAFIORA

SKŁADNIKI NA DUŻĄ MISKĘ SAŁATKI:

  • 1 nieduża główka kalafiora
  • mała, żółta cebulka
  • średniej wielkości kwaśne jabłko
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • ok. 10 sztuk średniej wielkości kiszonych ogórków

  • 250 g mini pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 3 łyżki dobrego octu balsamicznego
  • 3 łyżki bezglutenowego sosu tamari (polecam firmy Sunfood) lub klasycznego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego syropu z agawy

  • 1 porcja majonezu z nerkowców (bez dodatku kurkumy i z sokiem z kiszonych ogórków zamiast wody)
  • pęczek świeżego, posiekanego koperku
  • sól himalajska, świeżo zmielony czarny pieprz, domowa musztarda – do smaku

SAŁATKA ŚWIĄTECZNA Z SUROWEGO KALAFIORA – PRZYGOTOWANIE:

  1. Namocz orzechy nerkowca na majonez (musza sie moczyc przez minimum 4 godziny, a najlepiej przez cala noc) i wyjmij z zamrazarki zielony groszek.
  2. Przygotuj marynatę z octu balsamicznego, sosu tamari i syropu z agawy. Pieczarki delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, a najlepiej tylko przetrzyj zwilżoną ściereczką lub ręcznikiem papierowym i szybko wytrzyj do sucha, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Małe przekrój na pół, a większe na ćwiartki. Marynuj w przygotowanej zalewie przez minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą dobę, co jakiś czas mieszając.
  3. Kalafiora oberwij z liści, umyj i osusz. Omijając głąb pokrój go na ok. pół centymetrowe plastry i posiekaj na drobne kawałki. Możesz również rozdrobnić go za pomocą malaksera. Głąba nie wyrzucaj, zatrzyj go na tarce i dodaj do sałatki.
  4. Cebulkę, obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko oraz kiszone ogórki pokrój w bardzo drobną kostkę.
  5. Wszystkie poszatkowane warzywa: kalafior wraz z głąbem, cebulkę, jabłko i kiszone ogórki umieść w dużej misce wraz z odmrożonym zielonym groszkiem, odsączonymi z zalewy zamarynowanymi pieczarkami i posiekanym koperkiem.
  6. Przygotuj majonez z nerkowców pamiętając, aby w przepisie pominąć dodatek kurkumy, a zamiast wody dodać do niego soku z kiszonych ogórków. Nie żałuj też musztardy. Dodaj do niego 2 porządne, czubate łyżeczki i zwiększ ilość soli do 3/4 łyżeczki soli himalajskiej i 2 łyżeczek czarnej soli Kala Namak. Dzięki temu sałatka będzie miała wygląd tradycyjnej świątecznej sałatki i ciekawszy, mocniejszy, podkręcony sokiem z ogórków i przypraw smak.
  7. Dodaj majonez do sałatki. Oprósz ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dopraw dodatkową porcją soli, pieprzu i musztardy.

UWAGI DO PRZEPISU NA SAŁATKĘ ŚWIĄTECZNĄ Z SUROWEGO KALAFIORA:

– Tak przygotowana świąteczna sałatka jest od razu gotowa do zjedzenia, ale podobnie do tradycyjnych sałatek lepsza będzie, jeśli przez kilka godzin, całą noc a najlepiej dobę pozwolimy jej przegryźć się w lodówce. Najlepsza jest po kilku dniach.

– Tak, jak w tradycyjnej, gotowanej świątecznej sałatce jarzynowej kluczem do przygotowania jej idealnej wersji jest drobniutkie pokrojenie warzyw, dlatego przyłóż się do tego zadania.

Jeśli w rodzinie jest ktoś, komu surowa cebula szkodzi, zamiast niej możesz użyć drobno pokrojonego pora.

– Zamiast octu balsamicznego możesz użyć octu jabłkowego, a nawet soku z cytryny. Zdecydowanie polecam Ci jednak wersję z octem balsamicznym.

– To sok z kiszonych ogórków użyty zamiast wody do wykonania majonezu jest tajnym składnikiem tej sałatki. Jeśli tylko masz taką możliwość – nie pomijaj tego składnika! Świąteczna sałatka z surowego kalafiora wyjdzie Ci jednak i bez niego. Wystarczy, że dodasz więcej kiszonych ogórków i solidniej ją doprawisz.

– Marynaty z pieczarek nie wylewaj. Możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka dni i wykorzystać do zamarynowania kolejnej porcji pieczarek na sałatkę a także innych grzybów.

– Świąteczna sałatka z surowego kalafiora sprawdzi się idealnie nie tylko na Boże Narodzenie. Również na Sylwestra, Nowy Rok, Wielkanoc, podczas imprezy karnawałowej, a także zupełnie bez okazji 🙂

Na zakończenie pozostaje mi życzyć Ci Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
2021-10-19 15:08

Przepyszna sałatka! Dobrze schłodzoną można trzymać nawet 5 dni! Z przepisu wychodzi spory garnek.
Polecam.