Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Soczysta sałatka z pomarańczą i szparagami

11
PRZEPISY NA SUROWO

Soczysta sałatka z pomarańczą i szparagami

W sklepach pojawiły się właśnie pyszne, zielone szparagi. Co prawda jeszcze nie nasze polskie …  ale są. Mamy też szczyt sezonu na słodziutkie, dojrzałe pomarańcze. Czas więc najwyższy na zajadanie się soczystą i kolorową sałatką z dodatkiem obu tych prozdrowotnych składników.

Soczysta sałatka z pomarańczą i szparagami

Przepis na tę cieszącą nie tylko oczy, ale i zmysł smaku sałatkę opracowałam podczas przeprowadzania swojego pierwszego postu warzywno-owocowego. Jak się pewnie domyślacie nieziemsko brakowało mi wtedy słodkości pachnących słońcem owoców. Postanowiłam więc dodać odrobinę pomarańczy do mojej codziennej, nudnej już sałatki z ogórków i pomidorów i przełamać jej smak kilkoma delikatnymi pędami szparagów.

Tym sposobem powstała pyszna, soczysta sałatka bez dodatku soli i tłuszczu. Sprawdzająca się idealnie w roli energetycznego drugiego śniadania i optymistycznej kolacji. Zgodna zarówno z najnowszymi wytycznymi postu dr Dąbrowskiej, jak i niskotłuszczowej diety Anthon’ego Williama. Oczywiście jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym nie przesadźcie z ilością szparagów i pomarańczy! Zadowolić musicie się 2-3 szparagami i dwoma plasterkami lub maksymalnie połówką małego owocu, ale uwierzcie mi i taka ilość potrafi sprawić, że życie wydaje się piękniejsze :).

SOCZYSTA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I SZPARAGAMI


SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • paczka mini sałaty rzymskiej lub główka sałaty lodowej (a najlepiej mieszanka obu)
  • pół pęczka zielonych szparagów *
  • pół małej, czerwonej cebulki
  • 1 długi, świeży ogórek
  • 1 lub 2 pomarańcze *
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony czarny pieprz


* Na poście warzywno-owocowym 2-3 szparagi i maksymalnie pół małej pomarańczy na osobę w ciągu dnia (z ograniczeniem pozostałych dozwolonych owoców)

SOCZYSTA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ I SZPARAGAMI – PRZYGOTOWANIE:

  1. Sałatę lodową rwiemy ręcznie na mniejsze kawałki, rzymską kroimy nożem. Dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy (najlepiej przy użyciu suszarki do sałaty) i równą warstwą układamy na dnie wybranego przez nas naczynia.

  2. Szparagi myjemy, osuszamy i ręcznie odłamujemy twarde, zdrewniałe końcówki pędów (te grubsze, ucięte). Szparagi same odłamią się w odpowiednim miejscu, pozostawiając nam tylko świeżą, miękką cześć. Za pomocą obieraczki do warzyw tniemy je w długie, cienkie paski, a części których nie udało nam się już zestrugać, tniemy wzdłuż nożem na nieduże kawałki i układamy na sałacie.

  3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę lub krótkie pióra i posypujemy nią sałatę ze szparagami.

  4. Ogórka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, najlepiej używając do tego szczotki do mycia warzyw i owoców, przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półksiężyce. Dodajemy do sałatki.

  5. Pomarańcze dokładnie myjemy, cienko obieramy, pozostawiając jak najwięcej cennej białej wewnętrznej skórki owocu, przekrajamy wzdłuż na 4 części i kroimy na plasterki. Kładziemy na ogórkach i oprószamy odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

  6. Na wierzch sałatki kładziemy dobrze umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Sałatkę przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem, aby wykorzystać jak najwięcej zawartych w niej składników odżywczych. Nie mieszamy i niczym już nie polewamy. Sok wyciekający z soczystych pomarańczy i pomidorków sprawi, że całość sałatki będzie odpowiednio wilgotna i doprawiona. Jeśli chcemy na koniec możemy jeszcze raz delikatnie oprószyć całość pieprzem i/lub udekorować szczytowymi pędami szparagów przekrojonymi na 4.

WSKAZÓWKI:

Wybierając szparagi zwróćcie uwagę na to, aby były jędrne i soczyście zielone. Kupione postarajcie się zużyć jak najszybciej, przechowując je w lodówce, w pionowym pojemniku wypełnionym wodą, zawiniętym szczelnie torebką foliową zawiązaną gumką.

Do przyprawienia sałatki użyjcie świeżo zmielonego pieprzu i czerwonej cebulki – jest łagodniejsza w smaku, swoim kolorem cieszy oko, ale przede wszystkim zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż jej żółta kuzynka.

Zamiast dużych odmian wybierzcie małe pomidorki koktajlowe. Nawet zimą mają dużo lepszy smak i zawierają znacznie więcej wartości odżywczych niż duże odmiany.

Odłamane końcówki szparagów możecie przechować i dodać podczas wyciskania swojej codziennej porcji soku (najlepiej zielonego) .


WAŻNE:

– Nie używajcie gotowych, dostępnych w sprzedaży mieszanek sałat. Owszem, jak zachwalają na opakowaniach ich producenci liście są myte … ale myte w brudnej wodzie z dodatkiem chemii (np. chloru), aby zapobiec namnażaniu się bakterii w gotowym, długo przechowywanym na półkach sklepowych i transporcie produkcie. Rozwoju bakterii mimo to nie da się jednak uniknąć, dlatego bardzo często spożycie takiej mieszanki możemy przypłacić nie tylko bólem brzucha i szybką wizytą w toalecie, ale w dłuższej perspektywie problemami zdrowotnymi na większą skalę. Posiekane liście tracą również swoje walory – zarówno zdrowotne jak i smakowe. Jeśli już musicie użyć gotowej mieszanki koniecznie dokładnie umyjcie ją przed spożyciem pod bieżącą wodą.

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Iri
Iri
2020-02-07 12:46

Czy pakowane kiełki też są myte w ten sposób?

Iri
Iri
2020-02-07 17:05
Reply to  Karolina

Dzięki. Ja nie kupuje kielkow bo choduje je sama i nawet nie mieszkam w Polsce. Ale teściowa kupiła i mówiła że oglądała program jak czysto i pięknie się robi kiełki ale te nasz emaja poucinane korzonki

Grzegorz
Grzegorz
2021-04-29 09:37

Czy zarówno zielone jak i białe szparagi można jeść na surowo?
W moim życiu jadłem jedynie gotowane w wodzie lub gotowane na parze.

Czy na poście lub oczyszczaniu (warzywno owocowym) można jakość podbić kaloryczność takiego posiłku? (pytam, bo póki co udaje mi się być na surowym tylko do ok. 10:30 pijąc rano selera i potem smoothie).