Surowa dieta a Hashimoto

Surowa dieta a Hashimoto? Jak naturalnie poprawić pracę tarczycy? Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób autoimmunologicznych u kobiet. W przebiegu tej choroby nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, wytwarza przeciwciała przeciwko tkankom własnego organizmu. Powodując zarówno silny stan zapalny, jak i postępującą degradację tkanek tarczycy. W konsekwencji prowadzi to do zmniejszenia objętości tego organu, niedoczynności tarczycy oraz zaburzeń metabolizmu. Manifestujących się w postaci objawów takich, jak: ciągłe zmęczenie, zaburzenia koncentracji, problemy trawienne, przyrost masy ciała, zaparcia, kłopoty ze snem, suchością skóry, czy wypadaniem włosów.

Standardem w chorobie Hashimoto jest leczenie farmakologiczne. Najczęściej syntetyczną lewotyroksyną w postaci Euthyroxu lub Letroxu. Ten sposób leczenia nie eliminuje jednak przyczyny choroby, a często nie polepsza nawet samopoczucia pacjentek. Dlatego coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na poprawę pracy swojej tarczycy. Czy surowa dieta wegańska może być jednym z takich narzędzi? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na pytania. Czy surowa dieta wegańska jest odpowiednia dla osób z chorobą Hashimoto? Czy można naturalnie przywrócić prawidłową pracę tarczycy, kiedy została już ona mocno zaburzona? O co poza dietą trzeba koniecznie zadbać, aby osiągnąć jeszcze lepsze i szybsze efekty. A przede wszystkim dlaczego dieta przy Hashimoto to tylko jeden z elementów zdrowotnej układanki.

Surowa dieta wegańska
a choroba Hashimoto?

Tak! Surowa dieta wegańska, oparta o naturalne, nieprzetworzone termicznie składniki, może być potężnym narzędziem wpierającym zdrowie tarczycy. Niwelującym przewlekły stan zapalny, wyciszającym proces autoagresji układu odpornościowego, leżący u podłoża tej choroby i zatrzymującym dalszy postęp choroby Hashimoto. A dzieje się tak z kilku podstawowych powodów.

1. SILNE DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

Produkty roślinne spożywane na surowo, mają bardzo silny potencjał przeciwzapalny. Surowe owoce, warzywa, orzechy i zieleniny – stanowiące podstawę surowej diety – są wyjątkowo bogate w witaminy i fitoskładniki o silnym działaniu przeciwzapalnym. Takie jak: witamina C, witamina E, witamina K, beta-karoten, czyli prowitamina A i inne antyoksydanty, które pomagają zmniejszyć stan zapalny tarczycy. Co jest kluczowe dla dalszego przebiegu i zahamowania postępu choroby Hashimoto.

2. ELIMINACJA NADMIARU JODU

Jednym z czynników nasilających proces autoagresji tarczycy jest nadmiarowe spożycie jodu. A także ekspozycja na jod zawarty w kosmetykach, lekach i suplementach diety. W krajach, które wprowadziły obowiązkowe jodowanie soli, odnotowano znaczny wzrost zachorowań na autoimmunologiczne choroby tarczycy. W tym przede wszystkim chorobę Hashimoto, ale także chorobę Gravesa-Basedowa.

Surowa dieta wegańska, bazująca  na naturalnych produktach, eliminuje wszystkie ukryte źródła nadprogramowego spożycia jodu tj. kupne pieczywo, wyroby piekarnicze oraz nabiał. Pozwalając tym samym odzyskać kontrolę nad jego spożyciem. W przemyśle piekarniczym jod stosowany jest bowiem nie tylko w postaci jodowanej soli, ukrytej w składnikach produktów, ale także w postaci tak zwanych “jodowanych spulchniaczy”, które poprawiają strukturę ciasta. W przemyśle mleczarskim jod stosowany jest zarówno do dezynfekcji wymion krowich, dezynfekcji sprzętów używanych do obróbki mleka, dodawany jest także do krowich pasz. Bardzo często krowy karmione są po prostu mączką rybną. Również żółtka jaj, ze względu na karmienie drobiu paszami wzbogaconymi w ten pierwiastek są bogatym źródłem jodu.

Problem polega na tym, że jod jest pierwiastkiem śladowym, którego nasz organizm potrzebuje tylko w niewielkich ilościach. Jednocześnie jod bardzo źle się dozuje i jest podatny na utlenianie pod wpływem światła i temperatury. Dlatego producenci soli jodowanej dodają do niej kilkusetkrotnie wyższe dawki, by zrekompensować straty w transporcie, przechowywaniu i obróbce termicznej. W efekcie finalna ilość jodu, która trafia do organizmu, jest trudna do przewidzenia. W przypadku tradycyjnej, przetworzonej diety nie mamy wpływu na to, ile jodu spożywamy. Ponieważ jod w postaci soli jodowanej, naturalnej zawartości jodu w produkcie lub chemicznych składników jest dodawany bez naszej wiedzy. Sól w składnikach nie jest oznaczana jako jodowana. Nie mamy więc możliwości kontroli spożycia jodu i spożywamy go z reguły dużo więcej, niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

3. NATURALNA ELIMINACJA GLUTENU

Surowa dieta wegańska nie zawiera kupnego pieczywa na bazie pszenicy, ani zbóż glutenowych. Automatycznie z diety eliminowany jest więc gluten. A to ogromna korzyść, ponieważ osoby z chorobą Hashimoto często cierpią również na celiakię. Kolejną chorobę autoimmunologiczną, w której dochodzi do zaniku kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Jeśli nie celiakia, Hashimoto często towarzyszy również alergią na pszenicę lub nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Eliminacja glutenu poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego. Dzięki czemu zmniejsza się stan zapalny jelit, obniża poziom przeciwciał przeciwtarczycowych i wycisza proces autoagresji. Co w przypadku choroby Hashimoto ma niebagatelne znaczenie.

4. REGENERACJA BARIERY JELITOWEJ

Nieprzetworzone produkty roślinne na których bazuje surowa dieta wegańska, obfitują w obie frakcje błonnika pokarmowego (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego). Błonnik rozpuszczalny jest prebiotykiem i stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych, które wskutek fermentacji, czyli przetwarzania błonnika, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (takie jak maślan sodu). Kwasy te pomagają odbudowywać, regenerować, a przede wszystkim uszczelniać barierę jelitową, co jest niezwykle ważne w przypadku choroby Hashimoto

To właśnie nieszczelna bariera jelitowa jest dzisiaj traktowana jako główna przyczyna powstania procesów autoimmunologicznych i rozwoju choroby Hashimoto. Przez nieszczelną śluzówkę zarówno patogeny, jak i niestrawione białka (w tym przede wszystkim białka zwierzęce) dostają się do krwiobiegu i zaburzają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Podszywając się pod białka naszego organizmu, dezorganizują działanie układu odpornościowego. Wskutek czego zamiast atakować patogeny, atakuje on własne tkanki organizmu. W przypadku choroby Hashimoto są to tkanki tarczycy.

Błonnik rozpuszczalny reguluje także poziom cukru we krwi i stabilizuje glikemię, często zaburzoną w Hashimoto. Obniża również podwyższony poziom cholesterolu LDL u osób z niedoczynnością tarczycy. Błonnik nierozpuszczalny dodatkowo wspomaga ruchy jelit, przyspiesza perystaltykę i zwiększa objętość treści pokarmowej. Co zapobiega przewlekłym zaparciom, powszechnym w przebiegu niedoczynności tarczycy. Daje również uczycie sytości, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. To właśnie błonnik pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu i wiąże niepotrzebne metabolity, co odciąża wątrobę, ważną w konwersji T4 → T3.

5. WSPARCIE PROCESÓW METABOLICZNYCH

Surowa żywność – warzywa, owoce, kiełki, zioła czy fermentowane produkty roślinne – zawierają naturalne, żywe enzymy trawienne, które wspierają organizm w rozkładaniu białek, tłuszczów i węglowodanów jeszcze zanim trafią one do dalszych odcinków przewodu pokarmowego. Dzięki temu odciążony zostaje układ trawienny, zwłaszcza trzustka, która produkuje enzymy trawienne (w warunkach niedoczynności często zbyt wolno). Poprawia się przyswajanie składników odżywczych, w tym niezbędnych przy Hashimoto: selenu, cynku, witamin z grupy B. Wspierany jest metabolizm komórkowy, ponieważ procesy trawienia sprawniejsze, a układ pokarmowy mniej obciążony. Dodatkowo – żywe enzymy wspierają również mikrobiotę jelitową, której dobra kondycja ma kluczowe znaczenie w chorobach autoimmunologicznych.

6. LEPSZA KONWERSJA HORMONÓW T4 DO T3

Surowa dieta, bazująca na lekkostrawnych i szybko trawiących się pokarmach. Bez toksycznej obróbki pożywienia w postaci: smażenia, pieczenia, czy grillowania. A także bez chemicznych dodatków tj. konserwanty, barwniki, czy polepszacze smaku. Skutecznie odciąża również pracę układu pokarmowego i wątroby. Główne miejsca, gdzie dochodzi do konwersji T4 (tyroksyny, nieaktywnej formy hormonu) do T3 (trójjodotyroniny), czyli aktywnej formy hormonu tarczycy. Dzięki temu proces ten może zajść dużo skuteczniej. U wielu pacjentów z chorobą Hashimoto to nie niedobór T4 jest problemem, ale właśnie zaburzona konwersja. A ta zależy w dużej mierze od stanu jelit i wątroby.

Surowa dieta wegańska
w chorobie Hashimoto

Ale, w przypadku choroby Hashimoto surowa dieta wegańska musi być skomponowana odpowiednio pod to schorzenie! Musi być to dieta bardzo mocno odżywcza, dbająca o wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i wytwarzania hormonów. Przede wszystkim o żelazo, które jest składnikiem peroksydazy tarczycowej. Enzymu aktywującego proces powstania hormonów tarczycy w tym organie. Cynk, będący składnikiem dejodynazy. Enzymu, który właśnie w jelitach i w wątrobie pomaga odczepiać jod i konwertować nieaktywną formę hormonu tarczycy T4 do T3. Selen, który działa silnie przeciwzapalnie i zapobiega niszczeniu tkanki tarczycy poprzez jod, który jest w niej zmagazynowany. Potrzebna jest też odpowiednia ilość jodu do prawidłowego wytwarzania hormonów tarczycy. Całkowita rezygnacja ze spożycia jodu, nie przyniesie dobrych skutków w postaci prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dieta musi dbać również o odpowiednią podaż i jakość białka. Być bogata w szeroki profil aminokwasów, ponieważ w przypadku choroby Hashimoto mamy do czynienia z ubytkiem tkanek. Zależy nam na tym, żeby tarczyca na bieżąco się regenerowała, a kiedy zatrzymamy już proces niszczenia tarczycy przez przeciwciała, żeby mogła się odbudować. Do tego potrzebne są odpowiednie cegiełki w postaci białka.

Surowa dieta a Hashimoto
- uwaga na pułapki

Niestety, większość osób stosujących surową dietę wegańską robi to w sposób nieprawidłowy. Nie dba o żelazo, cynk, ani selen. I zapomina często o podstawowej suplementacji, niezbędnej na diecie roślinnej. Dlatego surowa dieta, stosowana na własną rękę, może niestety nie tylko nie przynieść odpowiednich efektów, ale jeszcze dodatkowo zaburzyć pracę tarczycy. Zwłaszcza, jeśli jest to dieta oparta na samych owocach. Dieta uboga w białko, tłuszcz i bazująca na stosowaniu różnego rodzaju postów i głodówek, które w przypadku choroby Hashimoto nie są wskazane. Dlatego tak ważne jest, aby surowa dieta w przypadku choroby Hashimoto była stosowana z rozwagą. Skomponowana odpowiednio pod to schorzenie, a dodatkowo dopasowana pod konkretną osobę. Pod konkretne poziomy zawartości selenu, cynku, żelaza i jodu w organizmie. A także dodatkowe indywidualne czynniki tj. nietolerancje pokarmowe, czy obciążenie toksynami.

Ja w przypadku choroby Hashimoto zalecam dodać też do diety kilka składników w postaci ugotowanej. Przede wszystkim warzywa strączkowe (ciecierzycę, soczewicę), a także bezglutenowe zboża, bogate w białko, takie jak: gryka, amarantus, czy komosa ryżowa. Dzięki temu dieta ta jest lepiej zbilansowana we wszystkie składniki, niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy. A przede wszystkim jest przyjemniejsza i lepiej tolerowana, przez osoby z chorobą Hashimoto.

O co jeszcze warto zadbać
przy Hashimoto?

Silnie przeciwzapalna i odżywcza dieta, eliminująca nabiał, gluten i przetworzone pokarmy to oczywiście podstawa terapii. Ale są też inne elementy terapii, o które warto zadbać po to, żeby osiągać jeszcze lepsze, a przede wszystkim szybsze efekty terapeutyczne w przebiegu tej choroby. Takie jak wprowadzenie celowanej Aromaterapii, czyli leczniczej mocy olejków eterycznych. Olejki eteryczne w przypadku choroby Hashimoto pomagają bardzo szybko wyciszyć stan zapalny tarczycy. Poprawić koncentrację i uwagę, lepiej spać, regerować tkanki tarczycy i wspomagają proces uszczelniania i odbudowy uszkodzonej bariery jelitowej.

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych chorób, w przypadku choroby Hashimoto warto zająć się również odnalezieniem i odprogramowaniem ukrytych, nieuświadomionych, psychobiologicznych przyczyn choroby. Głównym konfliktem w przypadku choroby Hashimoto jest chęć spowolnienia czasu. Tarczyca jest wewnętrznym, biologicznym zegarem, który w przypadku choroby Gravsa-Basedowa przyspiesza, a w przypadku choroby Hashimoto zwalnia. Jeśli nie zajmiemy się tymi programami, nasz umysł będzie autosabotował proces poprawiania pracy tarczycy i odzyskiwania zdrowia.

Bardzo często widzę u swoich pacjentek z Hashimoto odwlekanie kolejnych badań. Odwlekanie kolejnych konsultacji pomimo tego, że mają u mnie wykupione całe pakiety konsultacji (często mentoring żywieniowy). Zwlekanie z wprowadzeniem dodatkowych programów niezbędnych do polepszenia pracy całego organizmu, a dzięki temu polepszenia również pracy tarczycy. To są osoby, które bez zrozumienia swojej choroby autosabotują swoją pracę terapeutyczną. Dlatego uważam, że zajęcie się tymi programami jest kluczowe, żeby efekty terapii w przypadku choroby Hashimoto były nie tylko lepsze, ale przede wszystkim, żeby były szybsze.

Dieta jako element
zdrowotnej układanki

Podsumowując, surowa dieta wegańska daje bardzo dobre rezultaty w przypadku choroby Hashimoto. Pod warunkiem jednak, że jest to dieta skomponowana konkretnie pod to schorzenie, a najlepiej dopasowana również indywidualnie pod konkretną osobę. Musi być to dieta nie tylko bardzo silnie przeciwzapalna, ale także bogata w białko, odpowiednią ilość i jakość tłuszczy. Zaspokajająca zapotrzebowanie na wszystkie składniki niezbędne do prawidłowej pracy tarczycy tj. żelazo, cynk, selen, jod, witaminę D, B12 i wielonienasycone kwasy z grupy omega 3 w aktywnej formie. Warto dodać do niej gotowane dodatki takie jak: strączki, grzyby, komosa ryżowa, amarantus albo gryka.

Sama dieta w przypadku choroby Hashimoto nie daje tak spektakularnych efektów, jak połączenie odpowiedniej dietoterapii z celowaną suplementacją (w tym probiotykoterapią). Aromaterapią ukierunkowaną na działanie przeciwzapalne, wspomagające uszczelnianie bariery jelitowej, łagodzenie problemów trawiennych i objawów tj. problemy z brakiem koncentracji i zaburzonym snem. Połączone z pracą z ukrytymi emocjonalnymi i psychobiologicznymi przyczynami choroby. Dzięki połączeniu tych strategii udaje się moim pacjentkom bardzo szybko zbić przeciwciała, poprawić samopoczucie, poziom energii i zatrzymać rozwój choroby Hashimoto. Dopiero holistyczne podejście, uwzględniające Ciało, Umysł i Duszę – daje trwałe i zadowalające efekty terapeutyczne.

Pamiętaj, jeśli cierpisz na chorobę Hashimoto albo jakąkolwiek inną poważną chorobę. Nie stosuj nie tylko surowej diety, ale także żadnej innej diety na własną rękę. Skonsultuj się z terapeutą żywieniowym lub dietetykiem, który pomoże Ci ułożyć dietę dopasowaną do Twoich dolegliwości.

Gotowa na zmianę?

 A jeśli chcesz poznać moje sprawdzone strategie dietoterapii, aromaterapii i odkodowywać ukryte przyczyny swojej choroby. Zapraszam Cię na indywidualne, holistyczne konsultacje żywieniowe.

Jeśli gubisz się w gąszczu sprzecznych informacji i zaleceń. Chcesz wziąć zdrowie w swoje ręce, ale nie wiesz od czego zacząć. Czujesz, że potrzebujesz indywidualnego wsparcia w procesie poprawy zdrowia oraz ukierunkowanego prowadzenia krok po kroku, żeby już nie zbłądzić z drogi – sprawdź moją 👉 ofertę konsultacji i mentoringu żywieniowego. Twoje zdrowie jest w zasięgu ręki, dlatego nie odkładaj go na później! Jeśli jesteś gotowa zrobić krok w stronę zdrowia – jestem tutaj, aby Ci w tym towarzyszyć.

Zacznij od indywidualnej konsultacji lub dołącz do mojego programu mentoringu żywieniowego, w którym krok po kroku przeprowadzę Cię przez proces uzdrawiania ciała. Od talerza, pracy z olejkami, emocjami, po głębokie procesy wewnętrznego uzdrawiania.

👉 Umów się na konsultację wstępną
👉 Dowiedz się więcej o programie mentoringowym

ZOBACZ TAKŻE
Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź te artykuły o surowej diecie wegańskiej:

🔷 Surowa dieta – klucz do zdrowia i witalności
🔷 Jak surowa dieta wegańska pomogła mi odzyskać zdrowie?

BEZPŁATNE SZKOLENIE:

5 powodów, dlaczego surowa dieta wegańska przywraca zdrowie