Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami

41
PRZEPISY NA SUROWO

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami

Surowe chlebki z namoczonych pestek słonecznika, zmielonego siemienia lnianego, a także warzyw wolne są od rafinowanej mąki, glutenu, drożdży, cukru, spulchniaczy, polepszaczy smaku i konserwantów. Można nimi zastąpić tradycyjne pieczywo, zjeść jak krakersy w ramach zdrowej przekąski, zabrać ze sobą na wycieczkę albo pokruszyć i wrzucić jak grzanki do ulubionej sałatki albo zupy.

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami w niebieskiej miseczce z marokańskim wzorem, obok rzodkiewki, cebula, pestki słonecznika i marchewka.
Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami.

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co zrobić z pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku z marchewki ten przepis jest dla Was. Pyszne, zdrowe, a do tego wykonane w duchu zero waste, czyli bez marnowania. Nie obawiajcie się jednak – nie wyczujecie w nich ani smaku, ani suchej konsystencji pulpy z marchewki.

Te surowe chlebki są słone, wyraziste, a także mocno pomidorowe. Idealne na przekąskę kiedy najdzie Was ochota na „coś” niekoniecznie zdrowego.

Nadają charakteru każdej sałatce i … uzależniają! Zapraszam na moje ulubione surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami.


🥕 SUROWE CHLEBKI Z PULPĄ PO SOKU Z MARCHEWKI I SUSZONYMI POMIDORAMI 🥕

SKŁADNIKI NA 3 DUŻE TACKI DEHYDRATORA:

  • 300 g pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku z obranej marchewki
  • 300 g zimnej, przegotowanej wody
  • 200 g namoczonych na minimum dobę pestek słonecznika
  • 100 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
  • 15 g soli himalajskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub niepasteryzowanego octu jabłkowego
  • po 2 łyżeczki: suszonej cebuli, bazylii, oregano i czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 300 g ciemnego, zmielonego siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki łupin babki jajowatej

SUROWE CHLEBKI Z PULPĄ PO SOKU Z MARCHEWKI I SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika namaczamy na minimum dobę w przegotowanej lub odfiltrowanej wodzie. Przez ok. 12 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej, potem chowamy do lodówki. Przed wykonaniem chlebków dokładnie przepłukujemy je na sicie pod zimną, bieżącą wodą i odsączamy.

  2. Suszone pomidory opłukujemy z soli, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie moczymy przez minimum godzinę w 300 g przegotowanej wody. Uwaga! Wody z moczenia pomidorów nie wylewamy. Użyjemy jej w przepisie, aby nadać chlebkom bardziej intensywnego, pomidorowego smaku i aromatu.

  3. Przepłukane pestki słonecznika umieszczamy w pojemniku blendera kielichowego i kilkukrotnie zeskrobując je ze ścianek rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

  4. Następnie dodajemy do nich pulpę po soku z marchewki (patrz uwagi do przepisu), namoczone suszone pomidory wraz z wodą z ich moczenia, sok z cytryny lub ocet jabłkowy oraz sól i przyprawy.

  5. Miksujemy pomagając sobie tamperem lub co jakiś czas mieszając składniki szpatułką do uzyskania w miarę gładkiej, jednolitej masy.

  6. Masę na surowe chlebki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niej drobno zmielone (najlepiej w młynku do kawy) siemię lniane, a także łupiny babki jajowatej. Wyrabiamy ręcznie do połączenia się i zgęstnienia składników.

  7. Dzielimy masę na 3 równe części po ok. 420 g. Rozkładamy ją równomierną ok. 0,5 cm warstwą na arkuszach papieru do pieczenia, przyciętych do rozmiarów tac dehydratora. Pomagamy sobie przy tym nożem, w razie potrzeby zwilżając dłonie wodą.

  8. Ostrym nożem dzielimy na mniejsze kwadratowe albo prostokątne kawałki, a następnie umieszczamy przygotowane arkusze na tacach dehydratora.

  9. Suszymy przez 5 godzin w 48 stopniach Celcjusza. Potem przekładamy na drugą stronę i suszymy przez kolejne 3 do 5 godzin, w zależności od tego jak cienkie i suche surowe chlebki chcemy uzyskać.

UWAGI DO PRZEPISU:

Do wykonania RAW chlebków użyjcie czystej pulpy z obranej ze skórki marchewki. Wyciśnijcie najpierw sok z marchewki, potem dopiero z reszty warzyw lub przed wyciśnięciem soku z marchewki przepłuczcie wyciskarkę.

Aby pulpa nie wyschła w lodówce, mocno ugniećcie ją w pojemniku, przykryjcie zwilżonym ręcznikiem papierowym i zamknijcie, aby jak najmniej powietrza dostało się do środka pojemnika. W ten sposób pulpę po soku można przechowywać nawet do 5 dni.

Jeśli nie macie dehydratora, możecie surowe chlebki przygotować również w piekarniku. Ustawiając go na najniższą temperaturę, włączając termoobieg i blokując uchylone drzwiczki np. drewnianą łyżką, aby wilgoć mogła się z niego bez problemu wydostać.

Dodatek suszonej cebuli i czosnku zamiast świeżych warzyw sprawia, że chlebki bez problemu się przechowują. Dlatego można je bez problemu trzymać w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2021-11-07 05:43

Czy zamiast pulpy z marchewki i wody można dać zmiksowaną marchew bez wody?

Magdalena
Magdalena
2023-02-27 22:47

Jestem ogromnie wdzięczna za Twoją twórczą pracę w zakresie raw działań a także inspiracji, które one dają
Życzę Ci masę kolejnych wspaniałych pomysłów 💜

Małgorzata
Małgorzata
2024-03-26 20:59

Brzmi swietnie, takiej wersji jeszcze nie robiłam.