Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami

31
PRZEPISY NA SUROWO

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami

Surowe chlebki z namoczonych pestek słonecznika, zmielonego siemienia lnianego, a także warzyw wolne są od rafinowanej mąki, glutenu, drożdży, cukru, spulchniaczy, polepszaczy smaku i konserwantów. Można nimi zastąpić tradycyjne pieczywo, zjeść jak krakersy w ramach zdrowej przekąski, zabrać ze sobą na wycieczkę albo pokruszyć i wrzucić jak grzanki do ulubionej sałatki albo zupy.

Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami w niebieskiej miseczce z marokańskim wzorem, obok rzodkiewki, cebula, pestki słonecznika i marchewka.
Surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami.

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się co zrobić z pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku z marchewki ten przepis jest dla Was. Pyszne, zdrowe, a do tego wykonane w duchu zero waste, czyli bez marnowania. Nie obawiajcie się jednak – nie wyczujecie w nich ani smaku, ani suchej konsystencji pulpy z marchewki.

Te surowe chlebki są słone, wyraziste, a także mocno pomidorowe. Idealne na przekąskę kiedy najdzie Was ochota na „coś” niekoniecznie zdrowego.

Nadają charakteru każdej sałatce i … uzależniają! Zapraszam na moje ulubione surowe chlebki z pulpą po soku z marchewki i suszonymi pomidorami.


🥕 SUROWE CHLEBKI Z PULPĄ PO SOKU Z MARCHEWKI I SUSZONYMI POMIDORAMI 🥕

SKŁADNIKI NA 3 DUŻE TACKI DEHYDRATORA:

  • 300 g pulpy pozostałej po wyciśnięciu soku z obranej marchewki
  • 300 g zimnej, przegotowanej wody
  • 200 g namoczonych na minimum dobę pestek słonecznika
  • 100 g suszonych pomidorów (nie z oleju)
  • 15 g soli himalajskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub niepasteryzowanego octu jabłkowego
  • po 2 łyżeczki: suszonej cebuli, bazylii, oregano i czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 300 g ciemnego, zmielonego siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki łupin babki jajowatej

SUROWE CHLEBKI Z PULPĄ PO SOKU Z MARCHEWKI I SUSZONYMI POMIDORAMI – PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika namaczamy na minimum dobę w przegotowanej lub odfiltrowanej wodzie. Przez ok. 12 godzin trzymamy je w temperaturze pokojowej, potem chowamy do lodówki. Przed wykonaniem chlebków dokładnie przepłukujemy je na sicie pod zimną, bieżącą wodą i odsączamy.

  2. Suszone pomidory opłukujemy z soli, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie moczymy przez minimum godzinę w 300 g przegotowanej wody. Uwaga! Wody z moczenia pomidorów nie wylewamy. Użyjemy jej w przepisie, aby nadać chlebkom bardziej intensywnego, pomidorowego smaku i aromatu.

  3. Przepłukane pestki słonecznika umieszczamy w pojemniku blendera kielichowego i kilkukrotnie zeskrobując je ze ścianek rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

  4. Następnie dodajemy do nich pulpę po soku z marchewki (patrz uwagi do przepisu), namoczone suszone pomidory wraz z wodą z ich moczenia, sok z cytryny lub ocet jabłkowy oraz sól i przyprawy.

  5. Miksujemy pomagając sobie tamperem lub co jakiś czas mieszając składniki szpatułką do uzyskania w miarę gładkiej, jednolitej masy.

  6. Masę na surowe chlebki przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niej drobno zmielone (najlepiej w młynku do kawy) siemię lniane, a także łupiny babki jajowatej. Wyrabiamy ręcznie do połączenia się i zgęstnienia składników.

  7. Dzielimy masę na 3 równe części po ok. 420 g. Rozkładamy ją równomierną ok. 0,5 cm warstwą na arkuszach papieru do pieczenia, przyciętych do rozmiarów tac dehydratora. Pomagamy sobie przy tym nożem, w razie potrzeby zwilżając dłonie wodą.

  8. Ostrym nożem dzielimy na mniejsze kwadratowe albo prostokątne kawałki, a następnie umieszczamy przygotowane arkusze na tacach dehydratora.

  9. Suszymy przez 5 godzin w 48 stopniach Celcjusza. Potem przekładamy na drugą stronę i suszymy przez kolejne 3 do 5 godzin, w zależności od tego jak cienkie i suche surowe chlebki chcemy uzyskać.

UWAGI DO PRZEPISU:

Do wykonania RAW chlebków użyjcie czystej pulpy z obranej ze skórki marchewki. Wyciśnijcie najpierw sok z marchewki, potem dopiero z reszty warzyw lub przed wyciśnięciem soku z marchewki przepłuczcie wyciskarkę.

Aby pulpa nie wyschła w lodówce, mocno ugniećcie ją w pojemniku, przykryjcie zwilżonym ręcznikiem papierowym i zamknijcie, aby jak najmniej powietrza dostało się do środka pojemnika. W ten sposób pulpę po soku można przechowywać nawet do 5 dni.

Jeśli nie macie dehydratora, możecie surowe chlebki przygotować również w piekarniku. Ustawiając go na najniższą temperaturę, włączając termoobieg i blokując uchylone drzwiczki np. drewnianą łyżką, aby wilgoć mogła się z niego bez problemu wydostać.

Dodatek suszonej cebuli i czosnku zamiast świeżych warzyw sprawia, że chlebki bez problemu się przechowują. Dlatego można je bez problemu trzymać w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
Ewa
2021-11-07 05:43

Czy zamiast pulpy z marchewki i wody można dać zmiksowaną marchew bez wody?