Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców

4
PRZEPISY NA SUROWO

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców

Podstawowy sos w każdej kuchni. Tym razem w roślinnej, niskotłuszczowej wersji, bez dodatku oleju i soi. Pyszny, kremowy, żółciutki majonez z nerkowców wzbogaci smak każdej sałatki, nie tylko od Święta.

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców. Bez dodatku oleju i soi.

Przepis na majonez z nerkowców jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Orzechów nerkowca nie trzeba namaczać przez całą noc, wystarczy zrobić to kilka godzin wcześniej. Jeśli więc rano najdzie Was ochota na sałatkę z majonezem albo czeka Was wizyta niespodziewanych gości, których chcielibyście ugościć zdrowo, smacznie i na surowo miską kolorowych warzyw – śmiało zdążycie go przygotować jeszcze tego samego dnia. Nie wymaga też robienia mleka i zabawy z laniem oleju cieniutką strużką, aby sos ubił się prawidłowo. Do tego nie zawiera czystego tłuszczu, ani dodatku soi i smakuje wyśmienicie, nawet osobom na tradycyjnej diecie.

Ten żółciutki, kremowy sosik kojarzy się z polską kuchnią i nadaje charakteru każdej sałatce. Wypróbujcie go zwłaszcza jeśli nie specjalnie przepadacie za surowymi warzywami. Coś mi się wydaje, że z dodatkiem tego majonezu to się może zmienić 🙂

WEGAŃSKI, NISKOTŁUSZCZOWY MAJONEZ Z NERKOWCÓW


SKŁADNIKI:

  • 225 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 8 łyżek niepasteryzowanego octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • ok. 15 łyżek przegotowanej wody
  • 2 duże lub 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy nerkowca namaczamy w przegotowanej lub przynajmniej przefiltrowanej wodzie na minimum 4 godziny. Następnie odcedzamy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

  2. Umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji.

  3. Zużywamy od razu lub przekładamy do szklanego słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia.

UWAGI:

Sos możecie przygotować zarówno z dodatkiem octu jabłkowego, jak i soku z cytryny. Jeśli nie dysponujecie niepasteryzowanym, a najlepiej i niefiltrowanym octem dobrej jakości (własnym lub ekologicznym) wybierzcie ten drugi wariant, tylko upewnijcie się, że użyta przez Was cytryna jest już naprawdę dojrzała, inaczej będzie za kwaśna i popsuje smak majonezu.

– Orzechy na majonez możecie namoczyć już dzień przez planowanym przygotowaniem sosu – w tym wypadku zróbcie to dopiero wieczorem i zalejcie je zimną wodą. Jeśli jest gorąco a majonez będziecie przygotowywać dopiero wieczorem, rano schowajcie je do lodówki i wyjmijcie na 2-3 h przed miksowaniem. Lubią się bowiem skwasić w wysokich temperaturach. Jeśli jednak zależy Wam na szybkim namoczeniu orzechów, aby przyspieszyć ten proces zalejcie je ciepłą (nie gorącą, a letnią), przegotowaną wodą.

Moja łyżka mieści dokładnie 11 g wody. Jeśli Wasza jest większa lub mniejsza, odpowiednio dopasujcie ilość wody użytej w przepisie lub po prostu odważcie jej 165 g.

– To czarna sól Kala Namak nadaje majonezowi charakterystycznego, jajecznego smaku i aromatu. Chociaż nie jest dostępna w każdym sklepie, nie kosztuje drogo i nie warto pomijać jej w przepisie.

– Orzechy nerkowca nie są tanie. W ofercie wielu sklepów możecie jednak kupić je w wersji tzw. połówek w korzystnie niższej cenie.

Kupując syrop z agawy wybierzcie ten ciemnobrązowy – zamiast jasnego w złotym kolorze. Przygotowywany jest w niższej temperaturze (często całkowicie raw) i ma bardziej intensywny, głęboki smak.

Jeśli Wasz blender nie ma takiej mocy, aby zmiksować składniki na gęsty, kremowy sos – moczcie orzechy trochę dłużej trzymając je potem w lodówce lub dodajcie do sosu 1 lub 2 łyżki dobrej jakości zimnotłoczonego oleju np. lnianego.

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
2023-04-06 07:02

Czy wyjdzie równie dobre beż czarnej soli? Nie mogę jej nigdzie w sklepie u siebie znaleźć:)