Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców

5
PRZEPISY NA SUROWO

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców

Podstawowy sos w każdej kuchni. Tym razem w roślinnej, niskotłuszczowej wersji, bez dodatku oleju i soi. Pyszny, kremowy, żółciutki majonez z nerkowców wzbogaci smak każdej sałatki, nie tylko od Święta.

Wegański, niskotłuszczowy majonez z nerkowców. Bez dodatku oleju i soi.

Przepis na majonez z nerkowców jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Orzechów nerkowca nie trzeba namaczać przez całą noc, wystarczy zrobić to kilka godzin wcześniej. Jeśli więc rano najdzie Was ochota na sałatkę z majonezem albo czeka Was wizyta niespodziewanych gości, których chcielibyście ugościć zdrowo, smacznie i na surowo miską kolorowych warzyw – śmiało zdążycie go przygotować jeszcze tego samego dnia. Nie wymaga też robienia mleka i zabawy z laniem oleju cieniutką strużką, aby sos ubił się prawidłowo. Do tego nie zawiera czystego tłuszczu, ani dodatku soi i smakuje wyśmienicie, nawet osobom na tradycyjnej diecie.

Ten żółciutki, kremowy sosik kojarzy się z polską kuchnią i nadaje charakteru każdej sałatce. Wypróbujcie go zwłaszcza jeśli nie specjalnie przepadacie za surowymi warzywami. Coś mi się wydaje, że z dodatkiem tego majonezu to się może zmienić 🙂

WEGAŃSKI, NISKOTŁUSZCZOWY MAJONEZ Z NERKOWCÓW


SKŁADNIKI:

  • 225 g namoczonych orzechów nerkowca
  • 8 łyżek niepasteryzowanego octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • ok. 15 łyżek przegotowanej wody
  • 2 duże lub 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy nerkowca namaczamy w przegotowanej lub przynajmniej przefiltrowanej wodzie na minimum 4 godziny. Następnie odcedzamy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.

  2. Umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji.

  3. Zużywamy od razu lub przekładamy do szklanego słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia.

UWAGI:

Sos możecie przygotować zarówno z dodatkiem octu jabłkowego, jak i soku z cytryny. Jeśli nie dysponujecie niepasteryzowanym, a najlepiej i niefiltrowanym octem dobrej jakości (własnym lub ekologicznym) wybierzcie ten drugi wariant, tylko upewnijcie się, że użyta przez Was cytryna jest już naprawdę dojrzała, inaczej będzie za kwaśna i popsuje smak majonezu.

– Orzechy na majonez możecie namoczyć już dzień przez planowanym przygotowaniem sosu – w tym wypadku zróbcie to dopiero wieczorem i zalejcie je zimną wodą. Jeśli jest gorąco a majonez będziecie przygotowywać dopiero wieczorem, rano schowajcie je do lodówki i wyjmijcie na 2-3 h przed miksowaniem. Lubią się bowiem skwasić w wysokich temperaturach. Jeśli jednak zależy Wam na szybkim namoczeniu orzechów, aby przyspieszyć ten proces zalejcie je ciepłą (nie gorącą, a letnią), przegotowaną wodą.

Moja łyżka mieści dokładnie 11 g wody. Jeśli Wasza jest większa lub mniejsza, odpowiednio dopasujcie ilość wody użytej w przepisie lub po prostu odważcie jej 165 g.

– To czarna sól Kala Namak nadaje majonezowi charakterystycznego, jajecznego smaku i aromatu. Chociaż nie jest dostępna w każdym sklepie, nie kosztuje drogo i nie warto pomijać jej w przepisie.

– Orzechy nerkowca nie są tanie. W ofercie wielu sklepów możecie jednak kupić je w wersji tzw. połówek w korzystnie niższej cenie.

Kupując syrop z agawy wybierzcie ten ciemnobrązowy – zamiast jasnego w złotym kolorze. Przygotowywany jest w niższej temperaturze (często całkowicie raw) i ma bardziej intensywny, głęboki smak.

Jeśli Wasz blender nie ma takiej mocy, aby zmiksować składniki na gęsty, kremowy sos – moczcie orzechy trochę dłużej trzymając je potem w lodówce lub dodajcie do sosu 1 lub 2 łyżki dobrej jakości zimnotłoczonego oleju np. lnianego.

Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
2023-04-06 07:02

Czy wyjdzie równie dobre beż czarnej soli? Nie mogę jej nigdzie w sklepie u siebie znaleźć:)

Małgorzata
Małgorzata
2024-03-30 15:07

Karolina bardzo ci dziękuję za ten przepis, szukałam właśnie czegoś takiego bez dodatku koncentratów tłuszczowych w postaci oleju.

Małgorzata
Małgorzata
2024-03-30 18:25

Fenomenalny!
Smakowo pierwsze skojarzenie miałam z remuladą 💛