Podstawowy sos w każdej kuchni. Tym razem w roślinnej, niskotłuszczowej wersji, bez dodatku oleju i soi. Pyszny, kremowy, żółciutki majonez z nerkowców wzbogaci smak każdej sałatki, nie tylko od Święta.
Przepis na majonez z nerkowców jest banalnie prosty i szybki do wykonania. Orzechów nerkowca nie trzeba namaczać przez całą noc, wystarczy zrobić to kilka godzin wcześniej. Jeśli więc rano najdzie Was ochota na sałatkę z majonezem albo czeka Was wizyta niespodziewanych gości, których chcielibyście ugościć zdrowo, smacznie i na surowo miską kolorowych warzyw – śmiało zdążycie go przygotować jeszcze tego samego dnia. Nie wymaga też robienia mleka i zabawy z laniem oleju cieniutką strużką, aby sos ubił się prawidłowo. Do tego nie zawiera czystego tłuszczu, ani dodatku soi i smakuje wyśmienicie, nawet osobom na tradycyjnej diecie.
Ten żółciutki, kremowy sosik kojarzy się z polską kuchnią i nadaje charakteru każdej sałatce. Wypróbujcie go zwłaszcza jeśli nie specjalnie przepadacie za surowymi warzywami. Coś mi się wydaje, że z dodatkiem tego majonezu to się może zmienić 🙂
WEGAŃSKI, NISKOTŁUSZCZOWY MAJONEZ Z NERKOWCÓW
SKŁADNIKI:
- 225 g namoczonych orzechów nerkowca
- 8 łyżek niepasteryzowanego octu jabłkowego lub soku z cytryny
- ok. 15 łyżek przegotowanej wody
- 2 duże lub 4 średnie ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1,5 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy nerkowca namaczamy w przegotowanej lub przynajmniej przefiltrowanej wodzie na minimum 4 godziny. Następnie odcedzamy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.
- Umieszczamy w kielichu blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Zużywamy od razu lub przekładamy do szklanego słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia.
UWAGI:
– Sos możecie przygotować zarówno z dodatkiem octu jabłkowego, jak i soku z cytryny. Jeśli nie dysponujecie niepasteryzowanym, a najlepiej i niefiltrowanym octem dobrej jakości (własnym lub ekologicznym) wybierzcie ten drugi wariant, tylko upewnijcie się, że użyta przez Was cytryna jest już naprawdę dojrzała, inaczej będzie za kwaśna i popsuje smak majonezu.
– Orzechy na majonez możecie namoczyć już dzień przez planowanym przygotowaniem sosu – w tym wypadku zróbcie to dopiero wieczorem i zalejcie je zimną wodą. Jeśli jest gorąco a majonez będziecie przygotowywać dopiero wieczorem, rano schowajcie je do lodówki i wyjmijcie na 2-3 h przed miksowaniem. Lubią się bowiem skwasić w wysokich temperaturach. Jeśli jednak zależy Wam na szybkim namoczeniu orzechów, aby przyspieszyć ten proces zalejcie je ciepłą (nie gorącą, a letnią), przegotowaną wodą.
– Moja łyżka mieści dokładnie 11 g wody. Jeśli Wasza jest większa lub mniejsza, odpowiednio dopasujcie ilość wody użytej w przepisie lub po prostu odważcie jej 165 g.
– To czarna sól Kala Namak nadaje majonezowi charakterystycznego, jajecznego smaku i aromatu. Chociaż nie jest dostępna w każdym sklepie, nie kosztuje drogo i nie warto pomijać jej w przepisie.
– Orzechy nerkowca nie są tanie. W ofercie wielu sklepów możecie jednak kupić je w wersji tzw. połówek w korzystnie niższej cenie.
– Kupując syrop z agawy wybierzcie ten ciemnobrązowy – zamiast jasnego w złotym kolorze. Przygotowywany jest w niższej temperaturze (często całkowicie raw) i ma bardziej intensywny, głęboki smak.
– Jeśli Wasz blender nie ma takiej mocy, aby zmiksować składniki na gęsty, kremowy sos – moczcie orzechy trochę dłużej trzymając je potem w lodówce lub dodajcie do sosu 1 lub 2 łyżki dobrej jakości zimnotłoczonego oleju np. lnianego.
Czy wyjdzie równie dobre beż czarnej soli? Nie mogę jej nigdzie w sklepie u siebie znaleźć:)
Bez dodatku czarnej soli pasta wyjdzie również smaczna. Nie będzie miała jedynie charakterystycznego, „jajecznego” posmaku i zapachu. Zrób ze zwykłą solą (najlepiej himalajską), a następnym razem dodasz czarnej 🙂
Karolina bardzo ci dziękuję za ten przepis, szukałam właśnie czegoś takiego bez dodatku koncentratów tłuszczowych w postaci oleju.
Proszę bardzo 🙂❤️😘. Nerkowce mają w sobie tyle tłuszczu, że nie potrzeba do nich dodawać go już dodatkowo. Nie wiem, czemu wszyscy nagminnie dodają do nich jeszcze masę oleju. Akurat w przypadku majonezu jest to całkowicie zbędne.
Fenomenalny!
Smakowo pierwsze skojarzenie miałam z remuladą 💛
Cieszę się bardzo, że Ci smakuje 😊