Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

5 żelaznych zasad hurtowego kupowania warzyw i owoców

1
BAZA WIEDZY

5 żelaznych zasad hurtowego kupowania warzyw i owoców

Jeśli jesteście już na zdrowej, roślinnej diecie pełnej warzyw i owoców, hurtowy zakup składników do zapełnienia spiżarni z pewnością przyniesie Wam wiele korzyści. Nie tylko unikniecie w ten sposób codziennego biegania po zakupy, martwienia się czy aby niczego Wam nie zabraknie, pokus związanych z podjadaniem niezdrowych produktów – nic tak bowiem nie zaspokoi ochoty na zakazane potrawy jak szybkie schrupanie słupków ogórka, pasków kolorowej papryki, czy plasterków pomidora posypanych solą i ziołami, które dostępne będą pod ręką – ale pozwoli również sporo zaoszczędzić w domowym budżecie.

5 żelaznych zasad hurtowego kupowania warzyw i owoców

Istnieją jednak pewne podstawowe, żelazne zasady takich zakupów, aby były one udane, przyniosły pożądane rezultaty i aby nic się nie zmarnowało.

1. KUPUJ Z GŁOWĄ.

Już na etapie robienia zakupów planuj co zrobisz z zamówionych produktów i do czego Ci będą potrzebne. Jeśli nie masz na coś ochoty, ani pomysłu, albo co gorsza nie wiesz nawet jak to zjeść – nie kupuj tego tylko dlatego, że jest na to promocja, bo z pewnością zepsuje się zanim zmienią się twoje preferencje smakowe, wymyślisz co z tego zrobić lub jak to zjeść.

2. ZAMAWIAJ NA SPÓŁKĘ.

Jeśli wiesz od razu, że czegoś nie jesteś w stanie przejeść zanim się zepsuje  – umów się z rodziną lub sąsiadami na wspólne zamówienie. Cena zakupów nadal pozostanie niska, dostaniesz tylko tyle ile realnie jesteś w stanie zjeść i potrzebujesz, przy okazji podzielisz się kosztami przesyłki i być może zacieśnisz swoje relacje z rodziną lub nawiążesz nowe, ciekawe znajomości – z sąsiadami lub osobami o pokrewnych preferencjach żywieniowych. Jedzenie zawsze łączy 🙂

3. ZRÓB PRZEGLĄD DOSTAWY.

Od razu po dostarczeniu warzyw i owoców obejrzyj je dokładnie i zadecyduj, które z nich wymagają jak najszybszego zjedzenia. Odłóż je do osobnego pojemnika i tak zaplanuj swoje tygodniowe menu, aby wszystko zdążyć zjeść na czas.

4.  ROZŁÓŻ NA POJEDYNCZE WARSTWY.

Wszystkie owoce i miękkie warzywa jak pomidory, czy awokado rozłóż pojedynczą warstwą, aby wzajemnie nie gniotły się, tym samym przedłużając ich świeżość i aby widzieć, czy coś się pod spodem nie psuje. Ma to szczególne znaczenie nie tylko przy delikatnych, miękkich owocach ale również przy cytrusach (cytrynach, pomarańczach i mandarynkach), które są wyjątkowo podatne na pleśnienie.

5. RÓB CODZIENNY PRZEGLĄD.

Każdego dnia przejrzyj swoje zapasy i zobacz, czy nic się nie psuje lub nie dojrzewa szybciej niż zaplanowałeś. Zgniłe i zapleśniałe owoce jak najszybciej wyrzuć, aby grzybnia nie przeniosła się na pozostałe zapasy. Owoce sąsiadujące z tymi, które zapleśniały możesz przepłukać pod bieżącą wodą usuwając w ten sposób z nich zarodniki pleśni. Nie przejmuj się, zawsze jakaś minimalna ilość będzie do wyrzucenia. W sklepach warzywa i owoce są również codziennie przeglądane, to nie jest tak, że tam leży towar lepszej jakości, po prostu ktoś codziennie dba o to, żeby zepsutych rzeczy nie było już na półkach. Zmodyfikuj zaplanowane menu tak, aby najpierw zużyć właśnie te produkty.

Mam nadzieję, że moje porady pozwolą Wam cieszyć się udanymi zakupami warzyw i owoców w dużej ilości i dzięki temu nic się w Waszej kuchni nie zmarnuje, a Wy sami będziecie zadowoleni z takiej formy zakupów. Ja sama korzystam z niej z powodzeniem od dłuższego czasu i bardzo sobie ją chwalę. Nie wyobrażam sobie już ciągłego biegania do sklepów, bo jednak nie ma co ukrywać zdrowe jedzenie nie tylko sporo waży (każdy z moich domowników zjada codziennie po kilka kilogramów owoców i warzyw), ale również bardzo szybko znika ze spiżarni (do wykonania porcji wieczornej sałatki zużywam po kilka sztuk przynajmniej 3 rodzajów ulubionych warzyw, nie jest to tak jak kiedyś, jeden czy dwa pomidory do kanapki).

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments