Surowa pasta a’la jajeczna
- zdrowie na talerzu
Czy można przygotować smaczną i kremową pastę jajeczną bez jajek, która dodatkowo wspiera zdrowie całego organizmu? Tak! Ta surowa pasta a’la jajeczna dostarcza cennych składników odżywczych. Jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze, minerały i antyoksydanty. Dzięki połączeniu kurkumy z pieprzem, a także witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w nieprażonych pestkach słonecznika oraz związkom siarki obecnym w cebuli, szczypiorku i czarnej soli Kala Namak – pasta działa przeciwzapalnie oraz pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmie.
Reguluje również poziom cukru we krwi, ponieważ zawiera dużo błonnika i zdrowych tłuszczy, co pomaga uniknąć gwałtownych skoków glukozy. Dodatkowo wspiera dobre bakterie w jelitach, a tym samym dba o nasz mikrobiom. Fermentowane składniki zawarte w paście tj. sok z kiszonych ogórków i niepasteryzowany ocet jabłkowy, bogate są w naturalne probiotyki. Razem z musztardą, wspomagają także procesy trawienne i zwiększają przyswajanie składników odżywczych z pasty.
ROŚLINNA ALTRNATYWA
DLA PASTY Z JAJEK
Dlaczego warto wypróbować tę surową pastę a’la jajeczną?
- Bogata w białko i zdrowe tłuszcze – pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca to doskonałe źródła roślinnego białka, wspierające regenerację i odbudowę tkanek.
- Bez cholesterolu – idealna dla osób z podwyższonym poziomem lipidów, nadciśnieniem oraz problemami sercowo-naczyniowymi.
- Źródło cennych witamin z grupy B – płatki drożdżowe wzbogacają pastę o witaminy z grupy B, dbające o prawidłowe działanie układu nerwowego.
- Dobra dla jelit i odporności – dzięki dodatkowi soku z kiszonych ogórków i octu jabłkowego wspiera florę jelitową i procesy trawienne.
- Łatwa w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i blender, by w kilka minut uzyskać pyszną pastę.
- Smak i aromat tradycyjnej pasty jajecznej – dzięki czarnej soli Kala Namak surowa pasta a’la jajeczna ma charakterystyczny jajeczny posmak.
- Idealna dla osób na diecie surowej, roślinnej i eliminacyjnej – bez nabiału, laktozy, glutenu, soi, produktów odzwierzęcych i termicznie przetworzonych składników.
Surowa pasta a’la jajeczna
(na surowo, RAW)
➡️ SKŁADNIKI (NA 2 DUŻE PORCJE):
- 200 g pestek słonecznika (namoczonych na min. 12 godzin)
- 50 g orzechów nerkowca (namoczonych na min. 5 godzin)
- 10 łyżek zimnej, przegotowanej wody
- 4 łyżki soku z kiszonych ogórków
- 4 czubate łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżka niepasteryzowanego octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 nieduża, drobno posiekana żółta cebula
- Pęczek drobno posiekanego szczypiorku
🔵 Dodatki:
- Kilka liści mini sałaty rzymskiej
- Kiszone ogórki lub sałatka z ogórków kiszonych, pomidorów, papryki i czerwonej cebuli
SUROWA PASTA A'LA JAJECZNA
- PRZYGOTOWANIE:
- Przepłucz namoczone pestki i orzechy pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsącz.
- Umieść w blenderze razem z wodą, sokiem z ogórków, octem, solą, pieprzem, kurkumą, płatkami oraz musztardą.
- Miksuj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby pomagając sobie tamperem lub szpatułką.
- Dodaj do pasty drobno posiekaną cebulę i szczypiorek.
- Na końcu wymieszaj i przełóż gotową pastę do miseczki.
- Podawaj na liściach sałaty rzymskiej, z ogórkiem kiszonym lub sałatką dla dodatkowego wsparcia mikrobiomu.
- Przechowuj pastę w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Obficie posypaną szczypiorkiem, aby jak najmniej się utleniała.
UWAGI DO PRZEPISU:
- Nerkowce sprawiają, że surowa pasta a’la jajeczna jest kremowa i łagodna w smaku. Ma także ładniejszy, jaśniejszy kolor. Jeśli masz na nie alergię lub chcesz przygotować tańszą wersję przepisu – użyj jednak 250 g słonecznika.
- Mocz słonecznik i nerkowce przez minimum dobę, a najlepiej wydłuż czas namaczania do 48 godzin. Będą wtedy łatwiejsze do zblendowania, pasta wyjdzie bardziej kremowa, zwiększy się również strawność i biodostępność składników zawartych w paście. Dlatego warto namaczać je dłużej.
- Czarna sól Kala Namak nadaje paście charakterystycznego jajecznego posmaku. Z tego powodu nie zamieniaj jej na zwykłą sól. Brzmi tajemniczo, ale pół kilograma tej soli kosztuje grosze, a posłuży Ci ona naprawdę długo i przyda się jeszcze do niejednego przepisu na surowo.
- Nieaktywne płatki drożdżowe to również ważny składnik tej pasty. Nadają jej pysznego serowego posmaku, a przy okazji wzbogacają surową pastę a’la jajeczną o cenne białko i witaminy z grupy B.
- Użyj żywego, ekologicznego, niefiltrowanego octu jabłkowego. Aby wzbogacić pastę o probiotyki i wspomóc mikroflorę jelit.
Surowa pasta a’la jajeczna to w pełni roślinna alternatywa pasty jajecznej. Doskonały wybór zarówno dla osób na surowej diecie wegańskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Jeśli szukasz zdrowszych wersji tradycyjnych past kanapkowych, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego! 😊
ZOBACZ TAKŻE:
Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź te artykuły o surowej diecie wegańskiej:
Surowa dieta – klucz do zdrowia i witalności!
Jak surowa dieta wegańska pomogła mi odzyskać zdrowie
BEZPŁATNE SZKOLENIE:
5 powodów, dlaczego surowa dieta wegańska przywraca zdrowie
