Światowy Miesiąc Endometriozy, znany również jako Endomarzec, został ustanowiony przez Amerykańskie Stowarzyszenie Endometriozy (Endometriosis Association) w 1993 roku. Organizacja ta działa na rzecz edukacji społeczeństwa na temat endometriozy oraz wsparcia kobiet dotkniętych tą chorobą. Obchody Endomarca odbywają się corocznie w marcu, przyczyniając się do zwiększenia świadomości o tej chorobie.
25 pomysłów na prezent dla Surojadka
25 pomysłów na prezent dla Surojadka to obszerna lista pomysłów na zdrowe prezenty … nie tylko dla osób na surowej diecie. Znajdziesz tu pomysły dla każdego, kto dba o swoje zdrowie i przykłada szczególną wagę do jakości spożywanych produktów. Możesz wykorzystać je jako świąteczne prezenty na Mikołajki i Wigilię, ale także każdą inną okazję.
Jak zadbać o ciało jesienią, czyli 10 sposobów na rozpieszczenie zmysłów
Jesień to czas, kiedy nasze ciało potrzebuje szczególnej troski. Kiedy dni stają się ciemne, zimne i zdecydowanie za krótkie, dbanie o zdrowie nabiera wyjątkowego znaczenia. Jak nie dać się jesiennej chandrze, zadbać o dobry nastrój, energię, koncentrację i odporność? Poznaj przyjemności, które pomogą Ci pokochać uroki jesieni i właśnie o tej porze roku zadbać o odpowiedni balans w ciele.
Surowa dieta na wakacjach (praktyczne wskazówki)
Surowa dieta na wakacjach stanowi nie lada wyzwanie. I to bez znaczenia, czy jedziemy pod namiot, będziemy wędrować po górach, pływać łódką, czy leżeć nad basenem w hotelu z 5 gwiazdkami. W każdej z tych sytuacji nie mamy dostępu do własnej kuchni, wyciskarki, blendera, a także lodówki. Czy surowa dieta na wakacjach jest możliwa? Oczywiście. W niniejszym artykule znajdziesz wskazówki jak jeść zdrowo …
Najlepszy sposób mycia warzyw i owoców
Jaki jest najlepszy sposób mycia warzyw i owoców? W internecie znajdziesz mnóstwo porad, które są czasochłonne, skomplikowane, drogie, a często nawet szkodliwe dla Twojego zdrowia. Żadna z nich nie jest przy tym tak skuteczna, jak metoda którą znajdziesz poniżej. Odpowiednie mycie warzyw i owoców jest tak samo ważne, jak ich …
Czy surowa dieta jest dla każdego?
Czy surowa dieta jest dla każdego i czy każdy może jeść na surowo? Takie pytania zadają sobie osoby, które po raz pierwszy stykają się z surową dietą i odżywianiem na surowo. W tym artykule postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Przekonać, że surowa dieta to nasz naturalny i najlepszy sposób żywienia, a przede wszystkim zachęcić do wprowadzenia do swojego menu jak największej ilości świeżych warzyw, owoców i zieleniny.
Odżywianie na surowo latem (praktyczne wskazówki)
Odżywianie na surowo latem jest najprostsze! W tym czasie nie ciągnie nas do gotowanego, ani przetworzonego jedzenia. Podobnie jak wiosną, to najlepsza pora na rozpoczęcie swojej przygody z surową dietą. Albo przynajmniej wprowadzenie do menu jak największej ilości świeżych, nieprzetworzonych owoców, warzyw i zieleniny. To również świetny czas na wypróbowanie diety frutariańskiej …
Odżywianie na surowo wiosną (praktyczne wskazówki)
Odżywianie na surowo wiosną jest dużo łatwiejsze niż jesienią i zimą. Ciało po chłodnym, ciemnym i ubogim w świeże, wartościowe składniki okresie, samo upomina się o uzupełnienie brakujących witamin. Nie ciągnie nas już do gotowanego, ani przetworzonego jedzenia. Marzą nam się za to różnorodne zieleniny, sałatki i kolorowe nowalijki. To dobry czas …
Odżywianie na surowo zimą (praktyczne wskazówki)
Odżywianie na surowo zimą nie jest tak proste jak latem, kiedy słońce przygrzewa, a wysokie temperatury sprawiają, że nasze ciała potrzebują przede wszystkim dobrego nawodnienia i ochłodzenia. Nie sprawia kłopotu również, kiedy mieszkamy w ciepłych, tropikalnych regionach, stanowiących pierwotne i naturalne miejsce zamieszkania człowieka. W zimowych miesiącach, chłodnego, polskiego klimatu …
Witarianizm – podstawowe założenia i zasady, diety zmieniającej życie
Witarianizm to styl odżywiania oparty na surowych, niepoddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze i nisko przetworzonych naturalnych pokarmach. Takich jak: świeże i suszone owoce, warzywa ziemne i korzeniowe, różnorodne rośliny liściaste, strączki, zioła, kiełki, jadalne grzyby, wodorosty, kiszonki, pokarmy fermentowane, tłoczone na zimno i nierafinowane oleje, a także …