Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Kanapki z papryki z guacamole z curry

13
PRZEPISY NA SUROWO

Kanapki z papryki z guacamole z curry

Kanapki z papryki z guacamole to niewątpliwie jedno z najzdrowszych i najbardziej kolorowych dań roślinnej kuchni. Żelazna pozycja w każdym zdrowym menu, niezależnie od diety. Idealne zarówno na dietetyczne śniadanie, zdrową przekąskę, jak i pożywną kolację. Syci, poprawia humor i smakuje o każdej porze roku. Palce lizać i to dosłownie … ponieważ tego dania nie zjecie sztućcami. Zapraszam na moją orientalną, słoneczną i lekko pikantną wersję tego kultowego dania z dodatkiem curry, czerwonego chilli i czarnej soli Kala Namak.

Kanapki z papryki – bez chleba i glutenu – z guacamole z curry i warzywami.
Idealne na dietetyczne śniadanie, zdrową przekąskę i pożywną kolację.

Słodka papryka pełna witaminy C; kremowe awokado, źródło dobrych tłuszczy; soczyste pomidory bogate w likopen; orzeźwiający, chrupiący ogórek; pełne życia kiełki, a także alkalizujący sok z cytryny, antybakteryjny czosnek; antynowotworowe chilli; bogata w żelazo natka pietruszki i rozgrzewające, charakterne curry. Lista składników kanapek z papryki z guacamole z pewnością jest imponująca!

I to wszystko bez zbędnych dodatków typu ocet, olej, czy płatki drożdżowe, nie najlepszych połączeń składników i skomplikowanych czynności typu siekanie, miksowanie, czy suszenie. Wystarczy pokroić warzywa, a następnie wycisnąć sok z cytryny, rozgnieść składniki pasty widelcem, przyszykować kiełki i gotowe! Można już zajadać się jednym z najzdrowszych dań na świecie.

Kanapki z papryki z guacamole to jednak nie tylko zdrowe, pyszne i szybkie danie.

Sprawdzą się również idealnie na każdej uroczystości: urodzinach, imieninach, rocznicach, a także jako efektowna przekąska na Sylwestra, czy imprezę karnawałową. Zawsze pięknie się prezentują i zaskakują gości kolorami i smakiem.

A przygotowanie kanapek z papryki z guacamole w formie DIY (Do It Yourself), czyli do samodzielnego zmontowania, bezsprzecznie sprawia dodatkową frajdę i umila wieczory z dobrym filmem. Spróbujcie – zabawę mają i mali i duzi. Trzeba tylko przygotować talerzyki, miseczki z pokrojoną papryką, przygotowaną pastą, plasterkami ogórka i pomidorów, a także kiełkami i ziołami. To co, do dzieła!

🥑 KANAPKI Z PAPRYKI Z GUACAMOLE Z CURRY 🥑



SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:

Baza do kanapek:

  • kilka sztuk słodkiej, podłużnej, spiczastej papryki (czerwonej lub żółtej) np. odmiany Ramiro

Guacamole z curry:

  • 600 g miąższu z dojrzałego awokado (ok. 6 sztuk średniej wielkości owoców)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 średnie, posiekane ząbki czosnku
  • kawałek świeżego czerwonego chilli lub szczypta suszonego
  • 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2-3 płaskie łyżeczki łagodnej mieszanki curry (w zależności od jej ostrości – ja używam mieszanek firmy Dary Natury: ekologicznej – jest ostrzejsza w smaku lub tej, znacznie łagodniejszej, którą też bardzo lubię)
  • posiekana natki pietruszki lub kolendra (opcjonalnie)

Dodatki:

  • 1 długi, świeży ogórek pokrojony w plasterki
  • kilka sztuk pomidorów pokrojonych w plastry
  • ulubione kiełki (np. fioletowego jarmużu)
  • posypka do kanapek firmy Dary Natury lub inne ulubione zioła (opcjonalnie)

KANAPKI Z PAPRYKI Z GUACAMOLE Z CURRY – PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.

  2. Odcinamy ogonki z papryki, przekrajamy je wzdłuż na pół i delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Duże papryki możemy jeszcze raz przekroić, aby kanapki były krótsze.

  3. Awokado przekrajamy na pół. Ostrożnie wbijamy nóż w pestkę, przekręcamy i wyjmujemy. Miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i umieszczamy w misce.

  4. Dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko posiekany czosnek i chilli, obie sole i mieszankę curry, a następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.

  5. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.

  6. Ogórka i pomidory kroimy w plasterki. Opłukujemy i osuszamy kiełki. Mieszankę ziół wysypujemy na małą miseczkę lub talerzyk.

  7. Serwujemy nadziewając kanapki z papryki przygotowaną pastą z awokado, układając na wierzch plasterki ogórka i pomidora, posypując ziołami i dekorując kiełkami. Smacznego!


UWAGI DO PRZEPISU:

– Podłużne papryki idealnie nadają się na kanapki, ponieważ są cieńsze, mają mniejsze gniazda nasienne, które łatwo wyciągnąć ręką, łatwiej się je faszeruje i zjada z pokrojonymi w plastry warzywami. Znajdziecie je w popularnych dyskontach (zwłaszcza zimą, bo te odmiany bardzo wolno dojrzewają). Warto zadać sobie trudu i poszukać ich w sklepie, ale danie uda się również z użyciem zwykłych, okrągłych papryk.

– Aby guacamole wyszło pyszne i kremowe użyjcie tylko dojrzałych, mięciutkich awokado. Wiele osób narzeka, że go nie lubi, bo nigdy nie jadło prawdziwie dojrzałego owocu. Jeśli kupiliście twarde owoce, poczekajcie spokojnie aż staną się miękkie i plastyczne w dotyku. Twarde nie nadają się na pastę.

– Jeśli do guacamole będziecie dodawać kolendrę, pamiętajcie, że jest ona mocna i bardzo charakterystyczna w smaku. Nie można jej dać za dużo i nie każdy ją lubi. Jeśli szykujecie danie na przyjęcie, wybierzcie bezpieczniejszą opcję z użyciem natki pietruszki.

– Posypka do kanapek, czyli mieszanka suszonych ziół tj. natka pietruszki, koperek, liść selera, por, cebula i rozdrobiony owoc róży nie jest konieczna, ale spróbujcie tego dania z jej dodatkiem, a już nigdy jej nie pominiecie!

– Kiełki fioletowego jarmużu to nie tylko moc witamin i przeciwutleniaczy. Dodają kanapkom z papryki dodatkowego koloru, pięknie się prezentują i są przy tym łagodne w smaku.

– Szykujecie przyjęcie? Dla kontrastu podajcie kanapki z papryki z guacamole na niebieskich talerzach, a z pewnością zrobicie na gościach dodatkowe wrażenie.

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments