Kanapki z papryki z guacamole to niewątpliwie jedno z najzdrowszych i najbardziej kolorowych dań roślinnej kuchni. Żelazna pozycja w każdym zdrowym menu, niezależnie od diety. Idealne zarówno na dietetyczne śniadanie, zdrową przekąskę, jak i pożywną kolację. Syci, poprawia humor i smakuje o każdej porze roku. Palce lizać i to dosłownie … ponieważ tego dania nie zjecie sztućcami. Zapraszam na moją orientalną, słoneczną i lekko pikantną wersję tego kultowego dania z dodatkiem curry, czerwonego chilli i czarnej soli Kala Namak.
Słodka papryka pełna witaminy C; kremowe awokado, źródło dobrych tłuszczy; soczyste pomidory bogate w likopen; orzeźwiający, chrupiący ogórek; pełne życia kiełki, a także alkalizujący sok z cytryny, antybakteryjny czosnek; antynowotworowe chilli; bogata w żelazo natka pietruszki i rozgrzewające, charakterne curry. Lista składników kanapek z papryki z guacamole z pewnością jest imponująca!
I to wszystko bez zbędnych dodatków typu ocet, olej, czy płatki drożdżowe, nie najlepszych połączeń składników i skomplikowanych czynności typu siekanie, miksowanie, czy suszenie. Wystarczy pokroić warzywa, a następnie wycisnąć sok z cytryny, rozgnieść składniki pasty widelcem, przyszykować kiełki i gotowe! Można już zajadać się jednym z najzdrowszych dań na świecie.
Kanapki z papryki z guacamole to jednak nie tylko zdrowe, pyszne i szybkie danie.
Sprawdzą się również idealnie na każdej uroczystości: urodzinach, imieninach, rocznicach, a także jako efektowna przekąska na Sylwestra, czy imprezę karnawałową. Zawsze pięknie się prezentują i zaskakują gości kolorami i smakiem.
A przygotowanie kanapek z papryki z guacamole w formie DIY (Do It Yourself), czyli do samodzielnego zmontowania, bezsprzecznie sprawia dodatkową frajdę i umila wieczory z dobrym filmem. Spróbujcie – zabawę mają i mali i duzi. Trzeba tylko przygotować talerzyki, miseczki z pokrojoną papryką, przygotowaną pastą, plasterkami ogórka i pomidorów, a także kiełkami i ziołami. To co, do dzieła!
🥑 KANAPKI Z PAPRYKI Z GUACAMOLE Z CURRY 🥑
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
Baza do kanapek:
- kilka sztuk słodkiej, podłużnej, spiczastej papryki (czerwonej lub żółtej) np. odmiany Ramiro
Guacamole z curry:
- 600 g miąższu z dojrzałego awokado (ok. 6 sztuk średniej wielkości owoców)
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 średnie, posiekane ząbki czosnku
- kawałek świeżego czerwonego chilli lub szczypta suszonego
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 2-3 płaskie łyżeczki łagodnej mieszanki curry (w zależności od jej ostrości – ja używam mieszanek firmy Dary Natury: ekologicznej – jest ostrzejsza w smaku lub tej, znacznie łagodniejszej, którą też bardzo lubię)
- posiekana natki pietruszki lub kolendra (opcjonalnie)
Dodatki:
- 1 długi, świeży ogórek pokrojony w plasterki
- kilka sztuk pomidorów pokrojonych w plastry
- ulubione kiełki (np. fioletowego jarmużu)
- posypka do kanapek firmy Dary Natury lub inne ulubione zioła (opcjonalnie)
KANAPKI Z PAPRYKI Z GUACAMOLE Z CURRY – PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
- Odcinamy ogonki z papryki, przekrajamy je wzdłuż na pół i delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Duże papryki możemy jeszcze raz przekroić, aby kanapki były krótsze.
- Awokado przekrajamy na pół. Ostrożnie wbijamy nóż w pestkę, przekręcamy i wyjmujemy. Miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i umieszczamy w misce.
- Dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny, drobniutko posiekany czosnek i chilli, obie sole i mieszankę curry, a następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
- Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę.
- Ogórka i pomidory kroimy w plasterki. Opłukujemy i osuszamy kiełki. Mieszankę ziół wysypujemy na małą miseczkę lub talerzyk.
- Serwujemy nadziewając kanapki z papryki przygotowaną pastą z awokado, układając na wierzch plasterki ogórka i pomidora, posypując ziołami i dekorując kiełkami. Smacznego!
UWAGI DO PRZEPISU:
– Podłużne papryki idealnie nadają się na kanapki, ponieważ są cieńsze, mają mniejsze gniazda nasienne, które łatwo wyciągnąć ręką, łatwiej się je faszeruje i zjada z pokrojonymi w plastry warzywami. Znajdziecie je w popularnych dyskontach (zwłaszcza zimą, bo te odmiany bardzo wolno dojrzewają). Warto zadać sobie trudu i poszukać ich w sklepie, ale danie uda się również z użyciem zwykłych, okrągłych papryk.
– Aby guacamole wyszło pyszne i kremowe użyjcie tylko dojrzałych, mięciutkich awokado. Wiele osób narzeka, że go nie lubi, bo nigdy nie jadło prawdziwie dojrzałego owocu. Jeśli kupiliście twarde owoce, poczekajcie spokojnie aż staną się miękkie i plastyczne w dotyku. Twarde nie nadają się na pastę.
– Jeśli do guacamole będziecie dodawać kolendrę, pamiętajcie, że jest ona mocna i bardzo charakterystyczna w smaku. Nie można jej dać za dużo i nie każdy ją lubi. Jeśli szykujecie danie na przyjęcie, wybierzcie bezpieczniejszą opcję z użyciem natki pietruszki.
– Posypka do kanapek, czyli mieszanka suszonych ziół tj. natka pietruszki, koperek, liść selera, por, cebula i rozdrobiony owoc róży nie jest konieczna, ale spróbujcie tego dania z jej dodatkiem, a już nigdy jej nie pominiecie!
– Kiełki fioletowego jarmużu to nie tylko moc witamin i przeciwutleniaczy. Dodają kanapkom z papryki dodatkowego koloru, pięknie się prezentują i są przy tym łagodne w smaku.
– Szykujecie przyjęcie? Dla kontrastu podajcie kanapki z papryki z guacamole na niebieskich talerzach, a z pewnością zrobicie na gościach dodatkowe wrażenie.