Surowa pasta a'la jajeczna - miseczka z pastą i warzywa
Surowa pasta a’la jajeczna to idealna propozycja dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowiej. Cieszyć się pysznym smakiem, a także dbać o ważne składniki odżywcze w diecie. To doskonałe źródło roślinnego białka, antyoksydantów, witamin z grupy B oraz cennych enzymów wspierających trawienie. W połączeniu z sałatą rzymską i kiszonkami tworzy sycący, a jednocześnie lekkostrawny posiłek, który wspiera zdrowie jelit i równowagę organizmu. Ta surowa pasta a’la jajeczna jest smaczna, kremowa i lekkostrawna. Oprócz tego jest łatwa i szybka do wykonania. Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym namoczeniu składników. Nie zawiera w składzie jajek, żółtego sera, majonezu, ani śmietany. Jeśli unikasz nabiału, laktozy oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Masz problemy z układem sercowo-naczyniowym, wysokim ciśnieniem, cholesterolem albo stanami zapalnymi. Możesz jeść ją ze smakiem, bez obawy o swoje zdrowie.

Surowa pasta a’la jajeczna
- zdrowie na talerzu

Czy można przygotować smaczną i kremową pastę jajeczną bez jajek, która dodatkowo wspiera zdrowie całego organizmu? Tak! Ta surowa pasta a’la jajeczna dostarcza cennych składników odżywczych. Jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze, minerały i antyoksydanty. Dzięki połączeniu kurkumy z pieprzem, a także witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w nieprażonych pestkach słonecznika oraz związkom siarki obecnym w cebuli, szczypiorku i czarnej soli Kala Namak – pasta działa przeciwzapalnie oraz pomaga w redukcji stanów zapalnych w organizmie.

Reguluje również poziom cukru we krwi, ponieważ zawiera dużo błonnika i zdrowych tłuszczy, co pomaga uniknąć gwałtownych skoków glukozy. Dodatkowo wspiera dobre bakterie w jelitach, a tym samym dba o nasz mikrobiom. Fermentowane składniki zawarte w paście tj. sok z kiszonych ogórków i niepasteryzowany ocet jabłkowy, bogate są w naturalne probiotyki. Razem z musztardą, wspomagają także procesy trawienne i zwiększają przyswajanie składników odżywczych z pasty.

ROŚLINNA ALTRNATYWA
DLA PASTY Z JAJEK

Dlaczego warto wypróbować tę surową pastę a’la jajeczną?

  • Bogata w białko i zdrowe tłuszcze – pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca to doskonałe źródła roślinnego białka, wspierające regenerację i odbudowę tkanek.
  • Bez cholesterolu – idealna dla osób z podwyższonym poziomem lipidów, nadciśnieniem oraz problemami sercowo-naczyniowymi.
  • Źródło cennych witamin z grupy B – płatki drożdżowe wzbogacają pastę o witaminy z grupy B, dbające o prawidłowe działanie układu nerwowego.
  • Dobra dla jelit i odporności – dzięki dodatkowi soku z kiszonych ogórków i octu jabłkowego wspiera florę jelitową i procesy trawienne.
  • Łatwa w przygotowaniu – wystarczy kilka składników i blender, by w kilka minut uzyskać pyszną pastę.
  • Smak i aromat tradycyjnej pasty jajecznej – dzięki czarnej soli Kala Namak surowa pasta a’la jajeczna ma charakterystyczny jajeczny posmak.
  • Idealna dla osób na diecie surowej, roślinnej i eliminacyjnej – bez nabiału, laktozy, glutenu, soi, produktów odzwierzęcych i termicznie przetworzonych składników.

Surowa pasta a’la jajeczna
(na surowo, RAW)

➡️ SKŁADNIKI (NA 2 DUŻE PORCJE):

🔵 Dodatki:

SUROWA PASTA A'LA JAJECZNA
- PRZYGOTOWANIE:

  1. Przepłucz namoczone pestki i orzechy pod bieżącą wodą, a następnie dobrze odsącz.
  2. Umieść w blenderze razem z wodą, sokiem z ogórków, octem, solą, pieprzem, kurkumą, płatkami oraz musztardą.
  3. Miksuj aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. W razie potrzeby pomagając sobie tamperem lub szpatułką.
  4. Dodaj do pasty drobno posiekaną cebulę i szczypiorek.
  5. Na końcu wymieszaj i przełóż gotową pastę do miseczki.
  6. Podawaj na liściach sałaty rzymskiej, z ogórkiem kiszonym lub sałatką dla dodatkowego wsparcia mikrobiomu.
  7. Przechowuj pastę w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Obficie posypaną szczypiorkiem, aby jak najmniej się utleniała.

UWAGI DO PRZEPISU:

  • Nerkowce sprawiają, że surowa pasta a’la jajeczna jest kremowa i łagodna w smaku. Ma także ładniejszy, jaśniejszy kolor. Jeśli masz na nie alergię lub chcesz przygotować tańszą wersję przepisu – użyj jednak 250 g słonecznika.
  • Mocz słonecznik i nerkowce przez minimum dobę, a najlepiej wydłuż czas namaczania do 48 godzin. Będą wtedy łatwiejsze do zblendowania, pasta wyjdzie bardziej kremowa, zwiększy się również strawność i biodostępność składników zawartych w paście. Dlatego warto namaczać je dłużej.
  • Czarna sól Kala Namak nadaje paście charakterystycznego jajecznego posmaku. Z tego powodu nie zamieniaj jej na zwykłą sól. Brzmi tajemniczo, ale pół kilograma tej soli kosztuje grosze, a posłuży Ci ona naprawdę długo i przyda się jeszcze do niejednego przepisu na surowo.
  • Nieaktywne płatki drożdżowe to również ważny składnik tej pasty. Nadają jej pysznego serowego posmaku, a przy okazji wzbogacają surową pastę a’la jajeczną o cenne białko i witaminy z grupy B.
  • Użyj żywego, ekologicznego, niefiltrowanego octu jabłkowego. Aby wzbogacić pastę o probiotyki i wspomóc mikroflorę jelit.

Surowa pasta a’la jajeczna to w pełni roślinna alternatywa pasty jajecznej. Doskonały wybór zarówno dla osób na surowej diecie wegańskiej, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Jeśli szukasz zdrowszych wersji tradycyjnych past kanapkowych, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Smacznego! 😊

ZOBACZ  TAKŻE:
Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź te artykuły o surowej diecie wegańskiej:

Surowa dieta – klucz do zdrowia i witalności!
Jak surowa dieta wegańska pomogła mi odzyskać zdrowie

BEZPŁATNE SZKOLENIE:

5 powodów, dlaczego surowa dieta wegańska przywraca zdrowie