Kiedy długie i ciemne, jesienno-zimowe wieczory dają się we znaki.
Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepła, rozgrzewająca, a przy tym nadal
surowa zupa dyniowa w słonecznym kolorze.
Zapraszam na pyszną i zdrową, orientalną zupkę z mlekiem kokosowym,
kurkumą, imbirem, chilli i kolendrą. Bez gotowania!
Ta orientalna, surowa zupa dyniowa nie tylko poprawi Ci humor, kiedy z powodu pogody za oknem dopadnie Cię jesienno-zimowa chandra. Wspomoże także Twoją odporność w walce z sezonowymi infekcjami. I chociaż nie jest gotowana, skutecznie rozgrzeje wyziębione ciało. Zaspokoi również jesienną chęć na zjedzenie czegoś cięższego i bardziej pożywnego.
Zjedz tę zupę, kiedy dopadnie Cię ochota na przetworzone jedzenie lub kiedy przemarznięty wrócisz z długiego spaceru. Z pewnością poczujesz się lepiej!
W przeciwieństwie do tradycyjnych, gotowanych zup, tę przygotowuje się bardzo szybko. Można powiedzieć, że to zupa dyniowa ekspresowa! Idealna nie tylko dla osób, które dbają o swoją dietę, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do blendera, a następnie miksować przez kilka minut. Dzięki temu, że surowa zupa dyniowa po tajsku nie jest długotrwale poddana działaniu wysokiej temperatury, zachowuje znacznie więcej cennych składników odżywczych i witamin. A dłuższe miksowanie i spora zawartość tłuszczu sprawiają, że jest cudownie ciepła, sycąca i aksamitna.
🌶 SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU 🌶
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
- 500 g obranej i pokrojonej w niedużą kostkę dyni
- 300 ml gęstego mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
- 300 ml przegotowanej wody
- 150 g obranej i pokrojonej w nieduże kawałki marchewki
- 30 g obranej i pokrojonej żółtej cebuli
- 5 g obranego i pokrojonego świeżego korzenia imbiru (ok. 1,5 – 2 cm kawałek)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
- 1,5 łyżeczki łagodnej mieszanki curry
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (ew. dodatkowa łyżka soku z cytryny lub limonki)
- kawałek świeżego, czerwonego chilli lub spora szczypta suszonego (dostosuj ilość do ostrości użytej papryki oraz swoich preferencji smakowych)
DODATKI:
- kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (do dekoracji)
- pół pęczka świeżo posiekanej kolendry
- garść kiełków z czerwonego jarmużu (opcjonalnie)
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj wszystkie składniki zupy, a następnie umieść je w blenderze kielichowym. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej rozgrzewająca – użyj ciepłej wody.
- Miksuj zupę na najwyższych obrotach przez ok. 5-6 minut, do czasu aż stanie się kremowa i mocno ciepła.
- Podaj zupę bezpośrednio po przygotowaniu. Udekorowaną 2-3 łyżkami pozostałego w puszcze mleka kokosowego, kiełkami jarmużu, a także posiekaną kolendrą.
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – WSKAZÓWKI DO PRZEPISU:
– Do przygotowania zupy użyj dyni piżmowej lub Hokkaido. Ich intensywnie pomarańczowy miąższ pełen jest witamin, a małe rozmiary obydwu odmian i cienka skóra sprawiają, że przygotowanie zupy jest szybkie i niekłopotliwe.
– Im słabszy posiadasz blender kielichowy, tym drobniej pokrój warzywa przed miksowaniem. Szczególnie dynię Hokkaido, która jest znacznie twardsza od piżmowej.
– Miksuj zupę tak długo, aż osiągnie ona pożądaną przez Ciebie kremową konsystencję i temperaturę. Nie bój się znacznego podgrzania zupy – nawet mocno ciepła jest dużo zdrowsza niż tradycyjna gotowana zupa dyniowa. Ja swoją zupę miksuję przez ok. 5-6 minut. Przy składnikach w temperaturze pokojowej mój blender ogrzewa ją w tym czasie do temperatury ok. 65 stopni. Zanim nałożę zupę na talerze, udekoruję mlekiem kokosowym oraz zieleniną i zaniosę na stół jej temperatura spada do ok. 50 stopni. To idealna temperatura, aby zupa już nie parzyła, a zarazem cudownie rozgrzewała.
– Większość zup dyniowych podaje się z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, a także pestkami dyni. W tej wersji jednak te dodatki zdecydowanie nie pasują.
🌿 Surowa zupa dyniowa po tajsku lubi się z zieleniną 🌿
– Kolendra nadaje zupie orientalnego charakteru, a kiełki jarmużu dodatkowo podkreślają jej piękny, słoneczny kolor. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je dużą porcją naszego rodzimego koperku albo natką pietruszki. Ja swoją zupę podaję często z kolendrą wymieszaną z koperkiem lub samym koperkiem jeśli akurat nie dysponuję kolendrą. Obie zieleniny pasują do niej idealnie.
– Mleko kokosowe w puszce nie jest surowe. To produkt poddany sterylizacji. Ma jednak tą zaletę, że jest szybkie w użyciu, a przede wszystkim pyszne, gęste i kremowe. Od czasu do czasu używam go w kuchni, nie robiąc sobie przy tym żadnych wyrzutów sumienia. Możesz zastąpić je samodzielnie przygotowanym mlekiem kokosowym ze zmiksowanego miąższu kokosa lub z łatwiej dostępnych i tańszych wiórków kokosowych i wody. W takim wypadku zmiksuj 125 g wiórków kokosowych z 650 ml ciepłej, przegotowanej wody. Przecedź masę przez gazę lub specjalny woreczek do robienia mleka roślinnego (tzw. nut bag) i nie dodawaj już wody do zupy. Możesz za to dołożyć do niej dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Zupa nie będzie co prawda tak gęsta i kremowa jak w przypadku użycia mleka z puszki, ale nadal pyszna i zdrowa.
– Nie przejmuj się, jeśli nie masz trawy cytrynowej. Wprawdzie nadaje ona zupie wyśmienitego, orientalnego, typowo tajskiego smaku, ale surowa zupa dyniowa i bez niej będzie smaczna. Zamiast trawy cytrynowej dodaj do niej dodatkową łyżkę, albo nawet dwie soku z limonki lub cytryny.
UWAGI DODATKOWE:
– Wybierz mleko kokosowe dobrej jakości, bez dodatku zbędnej chemii. Takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z miąższu kokosa (minimum 65%) i wodę, aby surowa zupa dyniowa była naprawdę zdrowa. Polecam ekologiczne mleko kokosowe firmy Terrasana, mleko kokosowe firmy Real Thai lub mleko EnerBio z Rossmanna (takie w białej puszce).
– Jeśli po przygotowaniu surowej zupy dyniowej pozostało Ci jeszcze mleka kokosowego, od razu przełóż je z puszki do słoika. Aby związki chemiczne, zawarte w wyściółce puszki nie przenikły do jej zawartości. Przechowuj mleko w słoiku, w lodówce, do 4 dni.
– Suszoną kurkumę warto zastąpić świeżym korzeniem. Znajdziesz go np. w stałej ofercie sprzedaży sieci Lidl.
Super przepisy
Jaka jest różnica między curry i kurkumą? Myślałam ze to jest to samo.
Kurkuma to pojedyncza przyprawa. Curry jest natomiast mieszanką przypraw w skład której wchodzi nie tylko kurkuma, ale również inne korzenne i aromatyczne przyprawy tj. imbir, kolendra, kozieradka, gorczyca, pieprz, chilli, kminek czy kardamon.