Surowa zupa dyniowa po tajsku to przepis, który skutecznie rozgrzewa, dba o odporność
naszego organizmu, a także poprawia nastrój. Kiedy długie i ciemne, jesienno-zimowe wieczory
dają się we znaki. Nic nie smakuje tak dobrze, jak ciepła, pełna aromatycznych przypraw
zupa w słonecznym kolorze. Zapraszam na pyszną i zdrową, orientalną zupkę
z mlekiem kokosowym, kurkumą, imbirem, chilli oraz kolendrą.
Ta orientalna, surowa zupa dyniowa nie tylko poprawi Ci humor, kiedy z powodu pogody za oknem dopadnie Cię jesienno-zimowa chandra. Wspomoże także Twoją odporność w walce z sezonowymi infekcjami. I chociaż nie jest gotowana, skutecznie rozgrzeje wyziębione ciało! Zaspokoi również jesienną chęć na zjedzenie czegoś cięższego i niekoniecznie zdrowego.
Surowa zupa dyniowa po tajsku zaspokoi jesienną ochotę na przetworzone jedzenie.
I skutecznie rozgrzeje, kiedy przemarznięty wrócisz z długiego spaceru.
W przeciwieństwie do tradycyjnych, gotowanych zup, tę przygotowuje się bardzo szybko. Można powiedzieć, że to zupa dyniowa ekspresowa! Idealna nie tylko dla osób na surowej diecie, które dbają o swoje zdrowie, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do blendera, a następnie miksować przez kilka minut. Dzięki temu, że surowa zupa dyniowa po tajsku nie jest długotrwale poddana działaniu wysokiej temperatury, zachowuje znacznie więcej cennych składników odżywczych i witamin. A dłuższe miksowanie i spora zawartość tłuszczu sprawiają, że jest cudownie ciepła, sycąca i aksamitna.
🌶 SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU 🌶
(BEZ MLEKA, BEZ GOTOWANIA, RAW)
SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:
- 500 g obranej i pokrojonej w niedużą kostkę dyni
- 300 ml gęstego mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
- 300 ml przegotowanej wody
- 150 g obranej i pokrojonej w nieduże kawałki marchewki
- 30 g obranej i pokrojonej żółtej cebuli
- 5 g obranego i pokrojonego świeżego korzenia imbiru
- 2 duże, obrane i pokrojone ząbki czosnku
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki łagodnej mieszanki curry
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
- kawałek świeżego lub szczypta suszonego chilli
DODATKI:
- kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (do dekoracji)
- pół pęczka świeżo posiekanej kolendry
- garść kiełków czerwonego jarmużu
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – PRZYGOTOWANIE:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym.
- Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 – 6 minut, aż zupa stanie się jednolita i przyjemnie ciepła (zamiast tego do jej wykonania możesz użyć ciepłej wody).
- Podawaj zupę bezpośrednio po przygotowaniu. Udekorowaną 2 – 3 łyżkami mleka kokosowego, posiekaną kolendrą i kiełkami.
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – WSKAZÓWKI DO PRZEPISU:
– Do przygotowania zupy użyj dyni piżmowej lub Hokkaido. Ich gęsty, intensywnie pomarańczowy miąższ pełen jest witamin. Zupa przygotowana z nich jest gęstsza, a przede wszystkim wartościowsza. A małe rozmiary obydwu odmian i cienka skóra sprawiają, że przygotowanie zupy jest szybkie i niekłopotliwe.
– Im słabszy posiadasz blender kielichowy, tym drobniej pokrój warzywa przed miksowaniem. Szczególnie dynię Hokkaido, ponieważ jest znacznie twardsza od piżmowej.
– Miksuj zupę tak długo, aż osiągnie ona pożądaną przez Ciebie kremową konsystencję i temperaturę. Nie bój się znacznego podgrzania zupy – nawet mocno ciepła jest dużo zdrowsza niż tradycyjna gotowana zupa dyniowa. Ja swoją zupę miksuję przez ok. 5-6 minut. Przy składnikach w temperaturze pokojowej mój blender ogrzewa ją w tym czasie do temperatury ok. 65 stopni. Zanim nałożę zupę na talerze, udekoruję mlekiem kokosowym oraz zieleniną i zaniosę na stół jej temperatura spada do ok. 50 stopni. To idealna temperatura, aby zupa już nie parzyła i nie podrażniała układu pokarmowego, a zarazem cudownie rozgrzewała.
Surowa zupa dyniowa po tajsku bardzo lubi się z zieleniną.
Zamiast kolendry możesz użyć do niej koperku albo natki pietruszki.
– Kolendra nadaje zupie orientalnego charakteru, a kiełki jarmużu dodatkowo podkreślają jej piękny, słoneczny kolor. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je dużą porcją naszego rodzimego koperku albo natką pietruszki. Ja swoją zupę podaję często z kolendrą wymieszaną z koperkiem lub samym koperkiem jeśli akurat nie dysponuję kolendrą. Obie zieleniny pasują do niej idealnie.
– Mleko kokosowe w puszce nie jest surowe, ponieważ jest to produkt poddany sterylizacji. Czyli krótkotrwałemu podgrzaniu do temperatury powyżej 100 stopni. Ma jednak tą zaletę, że jest szybkie w użyciu, a przede wszystkim pyszne, gęste i kremowe. To nic innego, jak świeży miąższ z dojrzałego kokosa, zmielony z dodatkiem wody. Możesz zastąpić je samodzielnie przygotowanym mlekiem kokosowym ze zmiksowanych wiórków kokosowych i wody. W takim wypadku zmiksuj 125 g wiórków kokosowych z 650 ml ciepłej, przegotowanej wody. Przecedź masę przez gazę lub specjalny woreczek do robienia mleka roślinnego (tzw. nut bag) i nie dodawaj już wody do zupy. Możesz za to dołożyć do niej dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Zupa nie będzie co prawda tak gęsta i kremowa jak w przypadku użycia mleka z puszki, ale nadal pyszna i zdrowa.
– Nie przejmuj się, jeśli nie masz trawy cytrynowej. Wprawdzie nadaje ona zupie wyśmienitego, orientalnego, typowo tajskiego smaku, ale surowa zupa dyniowa i bez niej będzie smaczna. Zamiast trawy cytrynowej dodaj do niej dodatkową łyżkę, albo nawet dwie soku z limonki lub cytryny.
UWAGI DODATKOWE:
– Wybierz mleko kokosowe dobrej jakości. Bez dodatku zbędnej chemii (sztucznych emulgatorów, substancji aromatyzujących, a także stabilizatorów). Takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z miąższu kokosa (minimum 80%) oraz wodę, aby surowa zupa dyniowa była naprawdę zdrowa. Polecam Ci ekologiczne mleko kokosowe firmy Terrasana, którego sama od lat używam.
– Jeśli po przygotowaniu surowej zupy dyniowej pozostało Ci jeszcze mleka kokosowego, od razu przełóż je z puszki do słoika. Aby związki chemiczne, zawarte w wyściółce puszki nie przenikły do jej zawartości. Przechowuj mleko w słoiku, w lodówce do maksymalnie 4 – 5 dni.
🌿 WIĘCEJ ZDROWYCH, ROŚLINNYCH PRZEPISÓW NA SUROWO 🌿
ZNAJDZIESZ W MOICH E-BOOKACH:
Super przepisy
Jaka jest różnica między curry i kurkumą? Myślałam ze to jest to samo.
Kurkuma to pojedyncza przyprawa. Curry jest natomiast mieszanką przypraw w skład której wchodzi nie tylko kurkuma, ale również inne korzenne i aromatyczne przyprawy tj. imbir, kolendra, kozieradka, gorczyca, pieprz, chilli, kminek czy kardamon.
Skąd jest ta przepiękna niebieska miseczka; gdzie ją można kupić?
Małgosiu kupiłam ją wieki temu, więc nie wiem, czy jeszcze jest dostępna. To bulionówka Doric 620 ml niebieska z firmy Florina.