Kuchnia roślinna BEZ gotowania | Karolina nie Gotuje

Surowa zupa dyniowa po tajsku

62
PRZEPISY NA SUROWO

Surowa zupa dyniowa po tajsku

Kiedy długie i ciemne, jesienno-zimowe wieczory dają się we znaki.
Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepła, rozgrzewająca, a przy tym nadal
surowa zupa dyniowa w słonecznym kolorze.

Zapraszam na pyszną i zdrową, orientalną zupkę z mlekiem kokosowym,
kurkumą, imbirem, chilli i kolendrą. Bez gotowania!

Surowa zupa dyniowa po tajsku
Surowa zupa dyniowa po tajsku

Ta orientalna, surowa zupa dyniowa nie tylko poprawi Ci humor, kiedy z powodu pogody za oknem dopadnie Cię jesienno-zimowa chandra. Wspomoże także Twoją odporność w walce z sezonowymi infekcjami. I chociaż nie jest gotowana, skutecznie rozgrzeje wyziębione ciało. Zaspokoi również jesienną chęć na zjedzenie czegoś cięższego i bardziej pożywnego.

Zjedz tę zupę, kiedy dopadnie Cię ochota na przetworzone jedzenie lub kiedy przemarznięty wrócisz z długiego spaceru. Z pewnością poczujesz się lepiej!

W przeciwieństwie do tradycyjnych, gotowanych zup, tę przygotowuje się bardzo szybko. Można powiedzieć, że to zupa dyniowa ekspresowa! Idealna nie tylko dla osób, które dbają o swoją dietę, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do blendera, a następnie miksować przez kilka minut. Dzięki temu, że surowa zupa dyniowa po tajsku nie jest długotrwale poddana działaniu wysokiej temperatury, zachowuje znacznie więcej cennych składników odżywczych i witamin. A dłuższe miksowanie i spora zawartość tłuszczu sprawiają, że jest cudownie ciepła, sycąca i aksamitna.

🌶 SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU 🌶



SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:

  • 500 g obranej i pokrojonej w niedużą kostkę dyni
  • 300 ml gęstego mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
  • 300 ml przegotowanej wody
  • 150 g obranej i pokrojonej w nieduże kawałki marchewki
  • 30 g obranej i pokrojonej żółtej cebuli
  • 5 g obranego i pokrojonego świeżego korzenia imbiru (ok. 1,5 – 2 cm kawałek)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki
  • 1,5 łyżeczki łagodnej mieszanki curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (ew. dodatkowa łyżka soku z cytryny lub limonki)
  • kawałek świeżego, czerwonego chilli lub spora szczypta suszonego (dostosuj ilość do ostrości użytej papryki oraz swoich preferencji smakowych)

DODATKI:

  • kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (do dekoracji)
  • pół pęczka świeżo posiekanej kolendry
  • garść kiełków z czerwonego jarmużu (opcjonalnie)

SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotuj wszystkie składniki zupy, a następnie umieść je w blenderze kielichowym. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej rozgrzewająca – użyj ciepłej wody.

  2. Miksuj zupę na najwyższych obrotach przez ok. 5-6 minut, do czasu aż stanie się kremowa i mocno ciepła.

  3. Podaj zupę bezpośrednio po przygotowaniu. Udekorowaną 2-3 łyżkami pozostałego w puszcze mleka kokosowego, kiełkami jarmużu, a także posiekaną kolendrą.


SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – WSKAZÓWKI DO PRZEPISU:

Do przygotowania zupy użyj dyni piżmowej lub Hokkaido. Ich intensywnie pomarańczowy miąższ pełen jest witamin, a małe rozmiary obydwu odmian i cienka skóra sprawiają, że przygotowanie zupy jest szybkie i niekłopotliwe.

– Im słabszy posiadasz blender kielichowy, tym drobniej pokrój warzywa przed miksowaniem. Szczególnie dynię Hokkaido, która jest znacznie twardsza od piżmowej.

– Miksuj zupę tak długo, aż osiągnie ona pożądaną przez Ciebie kremową konsystencję i temperaturę. Nie bój się znacznego podgrzania zupy – nawet mocno ciepła jest dużo zdrowsza niż tradycyjna gotowana zupa dyniowa. Ja swoją zupę miksuję przez ok. 5-6 minut. Przy składnikach w temperaturze pokojowej mój blender ogrzewa ją w tym czasie do temperatury ok. 65 stopni. Zanim nałożę zupę na talerze, udekoruję mlekiem kokosowym oraz zieleniną i zaniosę na stół jej temperatura spada do ok. 50 stopni. To idealna temperatura, aby zupa już nie parzyła, a zarazem cudownie rozgrzewała.

– Większość zup dyniowych podaje się z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, a także pestkami dyni. W tej wersji jednak te dodatki zdecydowanie nie pasują.


🌿 Surowa zupa dyniowa po tajsku lubi się z zieleniną 🌿


– Kolendra nadaje zupie orientalnego charakteru, a kiełki jarmużu dodatkowo podkreślają jej piękny, słoneczny kolor. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je dużą porcją naszego rodzimego koperku albo natką pietruszki. Ja swoją zupę podaję często z kolendrą wymieszaną z koperkiem lub samym koperkiem jeśli akurat nie dysponuję kolendrą. Obie zieleniny pasują do niej idealnie.

– Mleko kokosowe w puszce nie jest surowe. To produkt poddany sterylizacji. Ma jednak tą zaletę, że jest szybkie w użyciu, a przede wszystkim pyszne, gęste i kremowe. Od czasu do czasu używam go w kuchni, nie robiąc sobie przy tym żadnych wyrzutów sumienia. Możesz zastąpić je samodzielnie przygotowanym mlekiem kokosowym ze zmiksowanego miąższu kokosa lub z łatwiej dostępnych i tańszych wiórków kokosowych i wody. W takim wypadku zmiksuj 125 g wiórków kokosowych z 650 ml ciepłej, przegotowanej wody. Przecedź masę przez gazę lub specjalny woreczek do robienia mleka roślinnego (tzw. nut bag) i nie dodawaj już wody do zupy. Możesz za to dołożyć do niej dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Zupa nie będzie co prawda tak gęsta i kremowa jak w przypadku użycia mleka z puszki, ale nadal pyszna i zdrowa.

Nie przejmuj się, jeśli nie masz trawy cytrynowej. Wprawdzie nadaje ona zupie wyśmienitego, orientalnego, typowo tajskiego smaku, ale surowa zupa dyniowa i bez niej będzie smaczna. Zamiast trawy cytrynowej dodaj do niej dodatkową łyżkę, albo nawet dwie soku z limonki lub cytryny.


UWAGI DODATKOWE:

– Wybierz mleko kokosowe dobrej jakości, bez dodatku zbędnej chemii. Takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z miąższu kokosa (minimum 65%) i wodę, aby surowa zupa dyniowa była naprawdę zdrowa. Polecam ekologiczne mleko kokosowe firmy Terrasana, mleko kokosowe firmy Real Thai lub mleko EnerBio z Rossmanna (takie w białej puszce).

– Jeśli po przygotowaniu surowej zupy dyniowej pozostało Ci jeszcze mleka kokosowego, od razu przełóż je z puszki do słoika. Aby związki chemiczne, zawarte w wyściółce puszki nie przenikły do jej zawartości. Przechowuj mleko w słoiku, w lodówce, do 4 dni.

Suszoną kurkumę warto zastąpić świeżym korzeniem. Znajdziesz go np. w stałej ofercie sprzedaży sieci Lidl.

Szukasz przepisów bez cukru, glutenu i gotowania ?
👉 Zobacz e-booka WIGILIA NA SUROWO.
🎄 Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny.

E-book „Wigilia na surowo - tradycyjnie.
Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny”
Poznaj roślinne przepisy bez cukru, glutenu i gotowania!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roma
Roma
2020-10-31 12:53

Super przepisy

Kika
Kika
2021-05-03 13:57

Jaka jest różnica między curry i kurkumą? Myślałam ze to jest to samo.