Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Surowa zupa dyniowa po tajsku

65
PRZEPISY NA SUROWO

Surowa zupa dyniowa po tajsku

Surowa zupa dyniowa po tajsku to przepis, który skutecznie rozgrzewa, dba o odporność
naszego organizmu, a także poprawia nastrój. Kiedy długie i ciemne, jesienno-zimowe wieczory
dają się we znaki. Nic nie smakuje tak dobrze, jak ciepła, pełna aromatycznych przypraw
zupa w słonecznym kolorze. Zapraszam na pyszną i zdrową, orientalną zupkę
z mlekiem kokosowym, kurkumą, imbirem, chilli oraz kolendrą.

Surowa zupa dyniowa po tajsku
Surowa zupa dyniowa po tajsku (bez mleka, bez gotowania, RAW)

Ta orientalna, surowa zupa dyniowa nie tylko poprawi Ci humor, kiedy z powodu pogody za oknem dopadnie Cię jesienno-zimowa chandra. Wspomoże także Twoją odporność w walce z sezonowymi infekcjami. I chociaż nie jest gotowana, skutecznie rozgrzeje wyziębione ciało! Zaspokoi również jesienną chęć na zjedzenie czegoś cięższego i niekoniecznie zdrowego.


Surowa zupa dyniowa po tajsku zaspokoi jesienną ochotę na przetworzone jedzenie.
I skutecznie rozgrzeje, kiedy przemarznięty wrócisz z długiego spaceru.


W przeciwieństwie do tradycyjnych, gotowanych zup, tę przygotowuje się bardzo szybko. Można powiedzieć, że to zupa dyniowa ekspresowa! Idealna nie tylko dla osób na surowej diecie, które dbają o swoje zdrowie, ale także dla wszystkich, którzy nie lubią długo stać w kuchni. Wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do blendera, a następnie miksować przez kilka minut. Dzięki temu, że surowa zupa dyniowa po tajsku nie jest długotrwale poddana działaniu wysokiej temperatury, zachowuje znacznie więcej cennych składników odżywczych i witamin. A dłuższe miksowanie i spora zawartość tłuszczu sprawiają, że jest cudownie ciepła, sycąca i aksamitna.


🌶 SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU 🌶
(BEZ MLEKA, BEZ GOTOWANIA, RAW)



SKŁADNIKI NA 2 DUŻE PORCJE:

  • 500 g obranej i pokrojonej w niedużą kostkę dyni
  • 300 ml gęstego mleka kokosowego (najlepiej z puszki)
  • 300 ml przegotowanej wody
  • 150 g obranej i pokrojonej w nieduże kawałki marchewki
  • 30 g obranej i pokrojonej żółtej cebuli
  • 5 g obranego i pokrojonego świeżego korzenia imbiru
  • 2 duże, obrane i pokrojone ząbki czosnku
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki łagodnej mieszanki curry
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • kawałek świeżego lub szczypta suszonego chilli

DODATKI:

  • kilka łyżek gęstego mleka kokosowego (do dekoracji)
  • pół pęczka świeżo posiekanej kolendry
  • garść kiełków czerwonego jarmużu

SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU - KREM KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR BEZ DODATKU CUKRÓW BIO – COCOMI
KREM KOKOSOWY BEZ DODATKÓW (80% MIĄŻSZU Z KOKOSA) BIO – COCOMI
COCONUT MILK – NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR (22 % TŁUSZCZU) BIO – TERRASANA
COCONUT MILK – NAPÓJ KOKOSOWY BEZ DODATKÓW (80% MIĄŻSZU Z KOKOSA) BIO – TERRASANA
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU - KREM KOKOSOWY DO UBIJANIA BIO - AMAIZIN
KREM KOKOSOWY DO UBIJANIA BEZ DODATKÓW (85% MIĄŻSZU Z KOKOSA) BIO – AMAIZIN


SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – PRZYGOTOWANIE:

  1. Umieść wszystkie składniki w blenderze kielichowym.
  2. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 – 6 minut, aż zupa stanie się jednolita i przyjemnie ciepła (zamiast tego do jej wykonania możesz użyć ciepłej wody).
  3. Podawaj zupę bezpośrednio po przygotowaniu. Udekorowaną 2 – 3 łyżkami mleka kokosowego, posiekaną kolendrą i kiełkami.

CURRY ZŁOTE DEMETER BIO – LEBENSBAUM
CURRY ZŁOTE DEMETER BIO – LEBENSBAUM
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU - KURKUMA BIO – DARY NATURY
KURKUMA BIO – DARY NATURY
CURRY ŁAGODNE BIO – LEBENSBAUM
CURRY ŁAGODNE BIO – LEBENSBAUM

SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU – WSKAZÓWKI DO PRZEPISU:

Do przygotowania zupy użyj dyni piżmowej lub Hokkaido. Ich gęsty, intensywnie pomarańczowy miąższ pełen jest witamin. Zupa przygotowana z nich jest gęstsza, a przede wszystkim wartościowsza. A małe rozmiary obydwu odmian i cienka skóra sprawiają, że przygotowanie zupy jest szybkie i niekłopotliwe.

– Im słabszy posiadasz blender kielichowy, tym drobniej pokrój warzywa przed miksowaniem. Szczególnie dynię Hokkaido, ponieważ jest znacznie twardsza od piżmowej.

– Miksuj zupę tak długo, aż osiągnie ona pożądaną przez Ciebie kremową konsystencję i temperaturę. Nie bój się znacznego podgrzania zupy – nawet mocno ciepła jest dużo zdrowsza niż tradycyjna gotowana zupa dyniowa. Ja swoją zupę miksuję przez ok. 5-6 minut. Przy składnikach w temperaturze pokojowej mój blender ogrzewa ją w tym czasie do temperatury ok. 65 stopni. Zanim nałożę zupę na talerze, udekoruję mlekiem kokosowym oraz zieleniną i zaniosę na stół jej temperatura spada do ok. 50 stopni. To idealna temperatura, aby zupa już nie parzyła i nie podrażniała układu pokarmowego, a zarazem cudownie rozgrzewała.

SUROWA ZUPA DYNIOWA - CZOSNEK ŚWIEŻY BIO
CZOSNEK ŚWIEŻY BIO
MARCHEW ŚWIEŻA NIEMYTA BIO
MARCHEW ŚWIEŻA NIEMYTA BIO
SUROWA ZUPA DYNIOWA - CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO
CEBULA ŻÓŁTA ŚWIEŻA BIO

Surowa zupa dyniowa po tajsku bardzo lubi się z zieleniną.
Zamiast kolendry możesz użyć do niej koperku albo natki pietruszki.


– Kolendra nadaje zupie orientalnego charakteru, a kiełki jarmużu dodatkowo podkreślają jej piękny, słoneczny kolor. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zastąpić je dużą porcją naszego rodzimego koperku albo natką pietruszki. Ja swoją zupę podaję często z kolendrą wymieszaną z koperkiem lub samym koperkiem jeśli akurat nie dysponuję kolendrą. Obie zieleniny pasują do niej idealnie.

– Mleko kokosowe w puszce nie jest surowe, ponieważ jest to produkt poddany sterylizacji. Czyli krótkotrwałemu podgrzaniu do temperatury powyżej 100 stopni. Ma jednak tą zaletę, że jest szybkie w użyciu, a przede wszystkim pyszne, gęste i kremowe. To nic innego, jak świeży miąższ z dojrzałego kokosa, zmielony z dodatkiem wody. Możesz zastąpić je samodzielnie przygotowanym mlekiem kokosowym ze zmiksowanych wiórków kokosowych i wody. W takim wypadku zmiksuj 125 g wiórków kokosowych z 650 ml ciepłej, przegotowanej wody. Przecedź masę przez gazę lub specjalny woreczek do robienia mleka roślinnego (tzw. nut bag) i nie dodawaj już wody do zupy. Możesz za to dołożyć do niej dodatkową łyżkę oleju kokosowego. Zupa nie będzie co prawda tak gęsta i kremowa jak w przypadku użycia mleka z puszki, ale nadal pyszna i zdrowa.

Nie przejmuj się, jeśli nie masz trawy cytrynowej. Wprawdzie nadaje ona zupie wyśmienitego, orientalnego, typowo tajskiego smaku, ale surowa zupa dyniowa i bez niej będzie smaczna. Zamiast trawy cytrynowej dodaj do niej dodatkową łyżkę, albo nawet dwie soku z limonki lub cytryny.

SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU - OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO  – COCOMI
OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO – COCOMI
TRAWA CYTRYNOWA BIO – DARY NATURY
TRAWA CYTRYNOWA BIO – DARY NATURY
SUROWA ZUPA DYNIOWA PO TAJSKU - WIÓRKI KOKOSOWE BEZGLUTENOWE BIO – BIO PLANET
WIÓRKI KOKOSOWE BIO
– BIO PLANET

UWAGI DODATKOWE:

– Wybierz mleko kokosowe dobrej jakości. Bez dodatku zbędnej chemii (sztucznych emulgatorów, substancji aromatyzujących, a także stabilizatorów). Takie, które w składzie ma tylko ekstrakt z miąższu kokosa (minimum 80%) oraz wodę, aby surowa zupa dyniowa była naprawdę zdrowa. Polecam Ci ekologiczne mleko kokosowe firmy Terrasana, którego sama od lat używam.

– Jeśli po przygotowaniu surowej zupy dyniowej pozostało Ci jeszcze mleka kokosowego, od razu przełóż je z puszki do słoika. Aby związki chemiczne, zawarte w wyściółce puszki nie przenikły do jej zawartości. Przechowuj mleko w słoiku, w lodówce do maksymalnie 4 – 5 dni.


🌿 WIĘCEJ ZDROWYCH, ROŚLINNYCH PRZEPISÓW NA SUROWO 🌿
ZNAJDZIESZ W MOICH E-BOOKACH:

E-BOOK "WIGILIA NA SUROWO. ZDROWE, ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA CAŁEJ RODZINY"
E-BOOK „WIGILIA NA SUROWO. ZDROWE, ŚWIĄTECZNE PRZEPISY NA CAŁEJ RODZINY”
E-BOOK "HUMMUSY NA SUROWO. PRZEPISY NA KOLOROWE, ORIENTALNE PASTY PEŁNE WARZYW"
E-BOOK „HUMMUSY NA SUROWO. PRZEPISY NA KOLOROWE ORIENTALNE PASTY PEŁNE WARZYW”
E-BOOK "JAK SIĘ NIE PRZEJEŚĆ W ŚWIĘTA. 25 PROSTYCH SPOSOBÓW NA POPRAWIENIE TRAWIENIA"
E-BOOK „JAK SIĘ NIE PRZEJEŚĆ W ŚWIĘTA. 25 PROSTYCH SPOSOBÓW NA POPRAWIENIE TRAWIENIA”

 

 

Subscribe
Powiadom o
guest

5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roma
Roma
2020-10-31 12:53

Super przepisy

Kika
Kika
2021-05-03 13:57

Jaka jest różnica między curry i kurkumą? Myślałam ze to jest to samo.

Malgosia
Malgosia
2023-12-20 23:00

Skąd jest ta przepiękna niebieska miseczka; gdzie ją można kupić?