Czekoladowe smoothie bowl z figami i borówkami to przepis na zdrowe, jesienne śniadanie.
Rozgrzewa ciało, dodaje energii i poprawia humor. Wzmacnia również odporność i wpływa
pozytywnie na nasze zdolności umysłowe. Smakuje obłędnie, robi się ekspresowo i można je
bez problemu zabrać do pracy albo szkoły. Nie zawiera przy tym cukru, glutenu, nabiału,
ani żadnych zbóż. Czego chcieć więcej od późnojesiennego, porannego posiłku?
Czekoladowe smoothie bowl z figami i borówkami to pyszne, szybkie, a przede wszystkim wyjątkowo zdrowe śniadanie! Bez mleka, cukru, glutenu, zbóż i gotowania. Nie tylko rozgrzewa, dodaje energii, jest łatwe do wykonania, dobrze się przechowuje, polepsza humor i dba o naszą odporność. Ma jeszcze jedną niezwykle ważną zaletę. Zawiera potężną dawkę tak cennych dla naszego zdrowia antyoksydantów. Wszystko za sprawą solidnej porcji surowego kakao, cynamonu cejlońskiego i borówek. A także dodatku bogatych w luteinę płatków aksamitki.
Banany to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, potasu, magnezu, witamin z grupy B i tryptofanu. Dodają nam energii, sycą na długo, a przy tym skutecznie poprawiają humor. Ich żółty kolor wpływa pozytywnie na nasz nastrój, samopoczucie, a także trawienie. Dlatego warto, aby jesienią znalazły się w Twojej diecie.
Surowe kakao to jedno z najlepszych źródeł magnezu i przeciwutleniaczy!
To superfoods, które wspiera całe nasze ciało.
Surowe kakao to jedno z najlepszych na świecie źródeł magnezu! Mocno niedoborowego w naszej diecie pierwiastka, biorącego udział w ponad 300 procesach metabolicznych zachodzących w naszym ciele. Surowe ziarna kakaowca zawierają również największe stężenie przeciwutleniaczy spośród wszystkich innych produktów spożywczych! Mają ich więcej niż ciemne winogrona, borówki, jagody acai, granaty i jagody goji razem wzięte. Oprócz żelaza, cynku, manganu, miedzi, witaminy C i niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 6, wpływających dodatkowo na nasz poziom energii i odporność. Zawierają również fenyloetyloaminy, anandamid, serotoninę oraz tryptofan – związki o niezwykle silnym oddziaływaniu na nasz nastrój. Ponadto korzystnie wpływają na pracę naszego mózgu i układ sercowo-naczyniowy. Surowe kakao to superfoods, które wspiera całe nasze ciało. Jeśli zależy Ci na zdrowiu, powinno na stałe zagościć w Twoim menu! W postaci dodatku do smoothie, koktajli, deserów, jak i zjedzonej od czasu do czasu kosteczki surowej czekolady.
Cynamon cejloński pobudza krążenie krwi, podnosi odporność, a także zwalcza stany zapalne w ciele. Dlatego rozgrzewa, wpływa na pracę naszego mózgu, działa silnie antyoksydacyjnie i chroni nas przed jesiennymi bakteriami. Dodatkowo świetnie komponuje się z każdym składnikiem, jak również podkręca słodki smak potrawy. To świetny dodatek do wszelkich koktajli, deserów, a także zup i sosów na bazie pomidorów.
Figi wzbogacają nasze menu w wapń, magnez, potas oraz witaminy z grupy B. To pyszny, sezonowy rarytas, który wręcz rozpływa się w ustach. Dba o nasze kości i samopoczucie. Nie przegap sezonu na świeże figi! A poza nim wprowadź je do swojej diety w postaci suszonych owoców. Wybierz tylko te pochodzące z ekologicznej uprawy, a przede wszystkim bez dodatku konserwantu w postaci dwutlenku siarki. Borówki i aksamitki to także źródło niezwykle cennych witamin i przeciwutleniaczy. Dbają o nasz wzrok, odporność, pracę mózgu i chronią przed chorobami nowotworowymi. To także wyjątkowe składniki zdrowej diety.
Czekoladowe smoothie bowl z figami i borówkami to pyszne, szybkie,
a przede wszystkim wyjątkowo zdrowe śniadanie!
Świeży lub suszony miąższ z kokosa w postaci wiórków, plastrów albo pasty kokosowej to cenne źródło błonnika i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Wzmacniają nasz układ odpornościowy, wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, wspomagają również pracę mózgu. A przy tym pomagają organizmowi we wchłanianiu innych substancji odżywczych. To jedyny poza kakaowym tłuszcz, który „legalnie” połączyć możemy z owocami. A wszystkie te składniki razem smakują rewelacyjnie! Dlatego zapraszam Cię dziś na śniadanie idealne 🙂
🫐 CZEKOLADOWE SMOOTHIE BOWL 🫐
Z FIGAMI I BORÓWKAMI
(BEZ MLEKA, BEZ CUKRU, RAW)
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 5 dużych, mocno dojrzałych bananów (z czarnymi plamkami na skórce)
- 5 czubatych łyżeczek surowego kakao (sproszkowanego albo w postaci pokruszonych ziaren)
- 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
DODATKI:
- 1-2 pokrojone w plasterki świeże figi
- garść świeżych lub rozmrożonych borówek
- wiórki lub suszone plastry kokosowe
- płatki aksamitek albo innych jadalnych kwiatów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Obierz banany i pokrój na mniejsze kawałki.
- Umieść w blenderze kielichowym razem z surowym kakao i cynamonem.
- Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
- Przelej masę do miseczki albo lunch boxa.
- Udekoruj pokrojonymi figami i borówkami.
- Posyp wiórkami kokosowymi albo plastrami suszonego kokosa i płatkami jadalnych kwiatów (opcjonalnie).
CZEKOLADOWE SMOOTHIE BOWL Z FIGAMI I BORÓWKAMI – UWAGI DO PRZEPISU:
– Do przygotowania czekoladowego smoothie użyj naprawdę dojrzałych bananów. Takich z czarnymi plamkami na skórce. Tylko takie nadadzą mu aksamitnej konsystencji, a także odpowiedniej słodkości bez używania dodatkowych słodzików. Jeśli Twoje banany jeszcze nie dojrzały, dodaj do smoothie kilka suszonych albo 1 – 2 łyżeczki sproszkowanych daktyli.
– Zmiksuj czekoladowe smoothie bowl kilkakrotnie na najwyższych obrotach, aby uzyskać przyjemnie ciepły, jeszcze bardziej rozgrzewający posiłek. Jeśli jesteś wyjątkowym zmarźluchem, dodaj do niego całą łyżeczkę cynamonu. Pamiętaj, aby ze względu na zawartość kumaryny użyć cynamonu cejlońskiego, a nie dostępnej w zwykłych sklepach odmiany Cassia.
– Surowe kakao oprócz wielu właściwości prozdrowotnych, ma również właściwości delikatnie pobudzające. W wersji dla dzieci zamiast niego możesz użyć nieprażonego karobu.
– Borówki możesz zastąpić innymi, ciemnymi owocami. Świetnie sprawdzą się tutaj również jagody, jeżyny, śliwki i maliny. Świeże figi poza sezonem zastąpić możesz pokrojonym w plasterki bananem.
– Zamiast wiórków albo plastrów kokosowych możesz dodać do smoothie pasty kokosowej. Czyli pysznego, świeżego, zmiksowanego miąższu z kokosa.
– Płatki aksamitki pięknie wyglądają, nadają potrawie ciekawego smaku i są źródłem cennych antyoksydantów. Używaj jednak tylko tych pochodzących z własnego ogródka lub kupnych, przeznaczonych do spożycia. Szukaj ich w chłodniach, obok pojemników z kiełkami albo użyj suszonych. Możesz bez problemu pominąć je w przepisie, albo zamiast nich użyć płatków nagietka albo róży.
Wypróbuj również przepis na surowy budyń czekoladowy.