Prosty, szybki i tani sposób na naturalne podniesienie odporności organizmu,
zapobieganie infekcjom bakteryjnym i wirusowym
oraz przyspieszenie leczenia już istniejących zakażeń.
Ten pyszny, żółciutki koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jego wykonanie i wypicie zajmuje nie więcej niż 10 minut. Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym, ale również poprawia humor, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim regularnie stosowany odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, najlepiej w formie porannego rytuału. Najlepsze efekty uzyskuje się bowiem pijąc go codziennie na czczo, min. 15 – 30 minut przed pierwszym posiłkiem.
Sok z cytryny pity rano, na czczo, wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn. Zawiera m. in. witaminę C i bioflawonoidy, wzmacniające naszą odporność. A także silnie alkalizuje organizm, skutecznie przyczyniając się tym samym do poprawy naszego zdrowia.
Kurkuma i imbir działają mocno rozgrzewająco, pobudzają krążenie i wykazują silne działanie przeciwzapalnie.
Czarny pieprz bogaty jest w przeciwutleniacze, dodatkowo rozgrzewa, a przy tym poprawia absorpcję kurkuminy, aktywnego związku zawartego w kurkumie o 2000 %.
Miód za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy, licznych witamin i minerałów wspiera poranną pracę wątroby, dodaje energii, działa odżywczo i wzmacnia układ odpornościowy, a także osładza mocny, korzenny smak koktajlu.
Immunity Booster możesz wzbogacić również o wybrane, dodatkowe składniki tj. pełen antyoksydantów, rozgrzewający i przeciwzapalny cynamon; wspierającą odporność, poprawiającą humor i podnoszącą poziom energii peruwiańską macę, poprawiającą odporność, redukującą stres i polepszającą sen ashwagandhę, czy pełen witamin, wzmacniający pyłek kwiatowy.
Jeśli nie dajesz rady wypić go rano, możesz napój przygotować wieczorem, jako bazę koktajlu używając wtedy np. mleka migdałowego.
☀ IMMUNITY BOOSTER ☀
KOKTAJL PODNOSZĄCY ODPORNOŚĆ
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1 dojrzała, żółciutka cytryna
- 1 średnie kłącze świeżej lub 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 2 – 3 cm kawałek świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru
- 2 łyżeczki nierozgrzewanego miodu (lipowego, gryczanego lub spadziowego)
- 2 łyżeczki pyłku kwiatowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 350 ml letniej, przegotowanej wody
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka macy
- 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy
PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół, przy użyciu wyciskacza do cytrusów wyciśnij z niej sok.
Kurkumę i imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki razem z lekko podgrzaną wodą umieść w blenderze kielichowym i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę lub dwie.
Powstały koktajl przecedź przez sitko do dużej szklanki lub słoika, dokładnie odciskając wiórki pozostałe po blendowaniu kurkumy i imbiru. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej przez słomkę.
WSKAZÓWKI:
– Aby miód nie stracił swoich właściwości, temperatura wody użytej do wykonania koktajlu nie może być wyższa niż 42 stopnie.
– Koktajl najlepiej przecedzać przy użyciu plastikowego sitka i ceramicznej, drewnianej lub plastikowej łyżki, aby kwasy owocowe zawarte z cytrynie nie wchodziły w reakcję z metalem.
– Zamiast wody w porannym koktajlu możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a w wieczornym mleka migdałowego lub kokosowego.
– Jeśli nie używasz, miodu możesz zastąpić go 1 lub 2 łyżeczkami sproszkowanej lucumy lub 2-3 namoczonymi daktylami.
– Aby Twój Immunity Booster zamienił się żółciutkie latte z pianką, nie zapomnij dodać do niego pyłku kwiatowego.
– Świeżą kurkumę dostaniesz przez większość roku w Lidlu, zamiast niej możesz również użyć sproszkowanej (najlepiej ekologicznej) lub aby zupełnie przyspieszyć przygotowanie koktajlu 2 gotowych kapsułek kurkumy z pieprzem – wystarczy wysypać ich zawartość do blendera (ta opcja sprawdza się kiedy rano mamy naprawdę mało czasu, a także w wersji wyjazdowej).
– Jeśli na początku nie dajesz rady wypić koktajlu z sokiem z całej cytryny, zacznij od mniejszej ilości (np. 2 łyżek lub połowy cytryny), stosując proporcję 1 łyżeczka miodu na pół cytryny.
– Ze względu na silne oddziaływanie imbiru na błony śluzowe układu pokarmowego, co jakiś czas należy zrobić sobie przerwę w jego stosowaniu, a w przypadku nasilonych problemów z żołądkiem lub jelitami (tj. aktywne wrzody) całkowicie go pominąć.
Czy przy tym koktajlu istotne jest filtrowanie tego napoju? Czy można ewentualnie pić go z tymi rozdrobnionymi kawałaki kurkumy i imbiru? (pytam bo zawsze to jedna czynność mniej do zrobienia).
Zarówno korzeń imbiru, jak i kurkumy można w całości spożywać na surowo, więc jeśli nie przeszkadzają Ci w koktajlu ich twarde, łykowate pozostałości po miksowaniu możesz pominąć jego filtrowanie. Nie mniej jednak zajmuje ono maksymalnie minutę, a dzięki niemu otrzymujemy jednolity napój, który aby ograniczyć kontakt kwaśnego soku z cytryny z zębami można pić przez słomkę i który nie uruchamia pełnego trawienia, pozwalając szybciej i lepiej wchłaniać się składnikom.
Hej, wspaniały przepis!! Troszkę go zmodyfikowałam na lenia 😉 weszła cała obrana cytryna, z braku mielonego weszła laska cała cynamonu, imbir i kurkuma w kawałku – blender sobie wszystko zmiksował i przecedzilam przez sitko. Bierze mnie katarek wiec mam nadzieje ze to mnie postawi na nogi – dziekuje za super przepis!!