Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

10
PRZEPISY NA SUROWO

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

Prosty, szybki i tani sposób na naturalne podniesienie odporności organizmu,
zapobieganie infekcjom bakteryjnym i wirusowym
oraz przyspieszenie leczenia już istniejących zakażeń.

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność z miodem, cytryną, kurkumą i imbirem

Ten pyszny, żółciutki koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jego wykonanie i wypicie zajmuje nie więcej niż 10 minut.  Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym, ale również poprawia humor, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim regularnie stosowany odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, najlepiej w formie porannego rytuału. Najlepsze efekty uzyskuje się bowiem pijąc go codziennie na czczo, min. 15 – 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Sok z cytryny pity rano, na czczo, wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn. Zawiera m. in. witaminę C i bioflawonoidy, wzmacniające naszą odporność. A także silnie alkalizuje organizm, skutecznie przyczyniając się tym samym do poprawy naszego zdrowia.

Kurkuma i imbir działają mocno rozgrzewająco, pobudzają krążenie i wykazują silne działanie przeciwzapalnie.

Czarny pieprz bogaty jest w przeciwutleniacze, dodatkowo rozgrzewa, a przy tym poprawia absorpcję kurkuminy, aktywnego związku zawartego w kurkumie o 2000 %.

Miód za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy, licznych witamin i minerałów wspiera poranną pracę wątroby, dodaje energii, działa odżywczo i wzmacnia układ odpornościowy, a także osładza mocny, korzenny smak koktajlu.

Immunity Booster możesz wzbogacić również o wybrane, dodatkowe składniki tj. pełen antyoksydantów, rozgrzewający i przeciwzapalny cynamon; wspierającą odporność, poprawiającą humor i podnoszącą poziom energii peruwiańską macę, poprawiającą odporność, redukującą stres i polepszającą sen ashwagandhę, czy pełen witamin, wzmacniający pyłek kwiatowy.

Jeśli nie dajesz rady wypić go rano, możesz napój przygotować wieczorem, jako bazę koktajlu używając wtedy np. mleka migdałowego.

☀ IMMUNITY BOOSTER ☀
KOKTAJL PODNOSZĄCY ODPORNOŚĆ



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 1 dojrzała, żółciutka cytryna
  • 1 średnie kłącze świeżej lub 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 2 – 3 cm kawałek świeżego lub pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki nierozgrzewanego miodu (lipowego, gryczanego lub spadziowego)
  • 2 łyżeczki pyłku kwiatowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 350 ml letniej, przegotowanej wody

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka macy
  • 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy

PRZYGOTOWANIE:

Cytrynę dokładnie umyj, przekrój na pół, przy użyciu wyciskacza do cytrusów wyciśnij z niej sok.

Kurkumę i imbir obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki razem z lekko podgrzaną wodą umieść w blenderze kielichowym i miksuj na najwyższych obrotach przez minutę lub dwie.  

Powstały koktajl przecedź przez sitko do dużej szklanki lub słoika, dokładnie odciskając wiórki pozostałe po blendowaniu kurkumy i imbiru. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu, najlepiej przez słomkę.


WSKAZÓWKI:

– Aby miód nie stracił swoich właściwości, temperatura wody użytej do wykonania koktajlu nie może być wyższa niż 42 stopnie.

– Koktajl najlepiej przecedzać przy użyciu plastikowego sitka i ceramicznej, drewnianej lub plastikowej łyżki, aby kwasy owocowe zawarte z cytrynie nie wchodziły w reakcję z metalem.

– Zamiast wody w porannym koktajlu możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, a w wieczornym mleka migdałowego lub kokosowego.

– Jeśli nie używasz, miodu możesz zastąpić go 1 lub 2 łyżeczkami sproszkowanej lucumy lub 2-3 namoczonymi daktylami.

– Aby Twój Immunity Booster zamienił się żółciutkie latte z pianką, nie zapomnij dodać do niego pyłku kwiatowego.

– Świeżą kurkumę dostaniesz przez większość roku w Lidlu, zamiast niej możesz również użyć sproszkowanej (najlepiej ekologicznej) lub aby zupełnie przyspieszyć przygotowanie koktajlu 2 gotowych kapsułek kurkumy z pieprzem – wystarczy wysypać ich zawartość do blendera (ta opcja sprawdza się kiedy rano mamy naprawdę mało czasu, a także w wersji wyjazdowej).

– Jeśli na początku nie dajesz rady wypić koktajlu z sokiem z całej cytryny, zacznij od mniejszej ilości (np. 2 łyżek lub połowy cytryny), stosując proporcję 1 łyżeczka miodu na pół cytryny.

Ze względu na silne oddziaływanie imbiru na błony śluzowe układu pokarmowego, co jakiś czas należy zrobić sobie przerwę w jego stosowaniu, a w przypadku nasilonych problemów z żołądkiem lub jelitami (tj. aktywne wrzody) całkowicie go pominąć.

Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Grzegorz
Grzegorz
2021-04-29 09:44

Czy przy tym koktajlu istotne jest filtrowanie tego napoju? Czy można ewentualnie pić go z tymi rozdrobnionymi kawałaki kurkumy i imbiru? (pytam bo zawsze to jedna czynność mniej do zrobienia).

Kasia
Kasia
2022-12-10 23:58

Hej, wspaniały przepis!! Troszkę go zmodyfikowałam na lenia 😉 weszła cała obrana cytryna, z braku mielonego weszła laska cała cynamonu, imbir i kurkuma w kawałku – blender sobie wszystko zmiksował i przecedzilam przez sitko. Bierze mnie katarek wiec mam nadzieje ze to mnie postawi na nogi – dziekuje za super przepis!!