Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Najlepszy sposób mycia warzyw i owoców

3
BAZA WIEDZY

Najlepszy sposób mycia warzyw i owoców

Jaki jest najlepszy sposób mycia warzyw i owoców?
W internecie znajdziesz mnóstwo porad, które są czasochłonne,
skomplikowane, drogie, a często nawet szkodliwe dla Twojego zdrowia.
Żadna z nich nie jest przy tym tak skuteczna, jak metoda którą znajdziesz poniżej.

Najlepszy sposób mycia warzyw i owoców
Najlepszy sposób mycia warzyw i owoców

Odpowiednie mycie warzyw i owoców jest tak samo ważne, jak ich codzienne spożywanie. W konwencjonalnej uprawie, kładącej nacisk na ilość zbiorów, rośliny opryskiwane są bowiem różnorodnymi, chemicznymi preparatami. Zapewnić one mają ochronę roślin przed szkodnikami, chorobami grzybowymi, bakteryjnymi, wirusowymi. Prawidłowy wzrost poprzez eliminację chwastów pojawiających się w uprawach, a także zabezpieczenie plonów już po zbiorze. Rośliny opryskiwane są więc wielokrotnie szkodliwymi herbicydami, fungicydami, bakteriocydami, insektycydami, czy konserwantami mającymi zapewnić im ochronę na czas transportu.

Nawet uprawy ekologicznie nie są wolne od stosowania chemicznych preparatów, ponieważ część z nich dopuszczona została do użytku i w tego typu uprawach. Tylko spożywanie samodzielnie uprawianych roślin, bez użycia kupnych gotowych preparatów, daje nam pewność, że nie opryskano ich żadną chemią. Choć i tu kwestią sporną bywa opryskiwanie Ziemi z samolotów, kwaśne deszcze, osadzanie się na roślinach spalin samochodowych, albo chemicznych preparatów stosowanych przez sąsiadów. Niestety większość z nas nie posiada warunków do uprawy własnej żywności i zdanych jest na jej kupowanie. Wszystkie te środki ochrony roślin mają przy tym wspólną cechę. Są tak przygotowywane, aby ani podlewanie, ani deszcz nie zmyły ich tak łatwo z upraw.

Dlatego nigdy nie powinieneś jeść kupnych warzyw i owoców
bez ich uprzedniego umycia,
a samo opłukiwanie pod czystą wodą nie wystarcza.

Pomimo opryskiwania roślin pestycydami – nie rezygnuj z ich spożycia! Świeże warzywa i owoce powinny stanowić podstawę Twojej diety. Im więcej ich na Twoim talerzu, tym lepiej dla Twojego zdrowia, siły, energii i dobrego samopoczucia! Dlatego nie fiksuj się na szkodliwości pestycydów. Jeśli to możliwe korzystaj z plonów pochodzących z ekologicznych, lokalnych upraw i własnego ogródka. Uprawiaj warzywa, zieleninę i kiełki na parapecie albo balkonie. Zaprzyjaźnij się z kimś, kto uprawia własne rośliny. A na co dzień skup się po prostu na odpowiednim myciu warzyw i owoców.


W internecie znajdziesz różne sposoby usuwania pestycydów. Najpopularniejsze z nich to: moczenie w occie i sodzie oczyszczonej, używanie specjalnych płynów do mycia warzyw i owoców, a ostatnio także bardzo popularne ozonowanie. Żaden z nich nie jest jednak pozbawiony wad. A do tego prosty, szybki, tani, ekologiczny i w pełni skuteczny.

Namaczanie w misce z octem, a potem sodą jest przede wszystkim czasochłonne. Wymaga dokładnego odmierzania składników i użycia dużej ilości wody. Zbyt małe stężenie octu nie rozpuści pestycydów, a zbyt duże może negatywnie wpłynąć na smak i zapach namaczanych składników. Oprócz rozpuszczania pestycydów, którymi opryskane są warzywa i owoce, zabija również pożyteczne drobnoustroje znajdujące się na ich powierzchni. Pokarmy moczone w wodzie z octem tracą swój naturalny zapach, a przy tym nadal nie pozostają wolne od wszystkich zanieczyszczeń. Moczenie to zdecydowanie za mało, aby całkowicie pozbyć się z nich wszelkiego brudu, ziemi, pasożytów, wosków i oprysków.

Używanie płynów do mycia warzyw i owoców niewiele różni się od umycia ich w Ludwiku. Silne substancje rozpuszczają wprawdzie dużą część chemikaliów, ale pozostają również na skórce, wnikają w myte składniki, a potem dostają się do kanalizacji i zatruwają nasze środowisko. Nawet jeśli na etykiecie producent zapewnia Cię o neutralności swojego płynu. Płyn do mycia warzyw i owoców stosowany krótko nie usuwa wszystkich zanieczyszczeń, a stosowany długo wnika w Twoje pożywienie. Do tego dochodzą ciągłe koszty kupowania płynu i wytwarzanie nowych, plastikowych opakowań. Nie jest to również najlepszy sposób mycia warzyw i owoców.

Czy ozonowanie to najlepszy sposób mycia warzyw i owoców?

Ozonowanie to z kolei nic innego, jak całkowite sterylizowanie żywności! Pozbawianie jej wszelkiego życia na powierzchni. Jest drogie, nieekologiczne i tylko pozornie szybkie. Zużywa prąd, generuje kolejne elektrośmieci i jest szkodliwe dla Twojego zdrowia. Ozon jest gazem drażniącym i szkodliwym. Dlatego podczas ozonowania nie wolno przebywać w tym samym pomieszczeniu. A po zakończeniu powinno się odczekać minimum 2, a najlepiej 4 godziny, aż ozon całkowicie rozłoży się do tlenu atmosferycznego. Pomieszczenie po ozonowaniu musi być bardzo dokładnie wywietrzone. Nie wolno w nim również przebywać zwierzętom. Już samo to, powinno dać Ci do myślenia …

Ozonowanie zabija wszelkie żywe organizmy żyjące na warzywach i owocach. Nie tylko te złe, ale i te dobre! Pożyteczne mikroorganizmy naturalnie zasiedlają nasz organizm. Współpracują z nim tworząc tak potrzebną nam do życia mikroflorę jelitową. Komunikują się z naszymi narządami i są nam niezbędne do zachowania zdrowia. Tymczasem ozonowanie to zwyczajna dezynfekcja i niewiele różni się od stosowania farmakologicznej antybiotykoterapii wyjaławiającej jelita.

Nie sterylizuj żywności! Na skórkach znajdują się dobroczynne organizmy,
które wzbogacają Twoją mikrobiotę jelitową i wpływają na Twoje zdrowie.

Najlepszą ochroną przed szkodliwymi bakteriami i pasożytami jest Twój sprawny układ pokarmowy. Odpowiednio zakwaszony żołądek, właściwe pH śliny i jej odpowiednia ilość. Jeśli jesteś na surowej diecie. Wprowadziłeś do swojego menu mnóstwo świeżych warzyw i owoców. To z pewnością wiesz, że to właśnie one, ich żywa moc witamin, minerałów, enzymów i mikroorganizmów ma najlepszy wpływ na nasze zdrowie. Twoja dieta powinna pełna być dzikich roślin i znajdujących się na nich dobroczynnych bakterii. Absurdem jest odżywianie się na surowo i jednoczesne sterylizowanie tego co jemy.


Jaki jest więc najlepszy sposób mycia warzyw i owoców?

Jaki jest więc najlepszy sposób mycia warzyw i owoców? To proste! Namoczenie ich w letniej wodzie z sodą oczyszczoną, a potem tradycyjne wyszorowanie szczotką. Tylko w ten sposób skutecznie rozpuścisz i zneutralizujesz chemiczne zanieczyszczenia; całkowicie usuniesz brud, woski, ewentualne bakterie i pasożyty, a przy tym nie zabijesz pożytecznych mikroorganizmów żyjących na skórkach warzyw i owoców.

To najtańszy, najskuteczniejszy i najbardziej ekologiczny sposób pozbywania się zanieczyszczeń z pożywienia. Sody oczyszczonej nie musisz odmierzać, możesz ją wsypać do miski albo zlewu na oko. Jest tania, całkowicie bezpieczna dla środowiska i nie zmienia smaku ani zapachu namoczonych składników. Pocieranie skórki specjalną szczotką do mycia warzyw i owoców skutecznie usuwa z niej wszystkie zanieczyszczenia. Zarówno te chemiczne, jak i organiczne. Bez problemu usunie nawet wyjątkowo szkodliwe substancje z owoców cytrusowych, oporne woski z jabłek i całą ziemię z ekologicznej marchewki.

Moczenie w letniej wodzie z sodą oczyszczoną, a następnie tradycyjne
pocieranie szczotką to najlepszy sposób mycia warzyw i owoców.

Rewelacyjnym rozwiązaniem i ułatwieniem pracy w kuchni jest tradycyjna, japońska szczotka do mycia warzyw i owoców TAWASHI, wykonana z włókien skorupy kokosowej. Jest tania, ekologiczna, trwała, w całości biodegradowalna i wygodna w użyciu. Miękkie, a jednocześnie odpowiednio sztywne włókna szczotki dokładnie usuwają wszystkie zanieczyszczenia i pestycydy, nie uszkadzając przy tym delikatnej skórki warzyw i owoców. A to właśnie w niej i tuż pod nią znajduje się najwięcej wartościowych składników. Szczotka wykonana jest z włókiem kokosowych i stalowego drutu. Nawet przy intensywnym użytkowaniu posłuży Ci przez dobre kilka lat.

🥥 Japońska szczotka Tawashi z włókien kokosa, sprawdza się idealnie
do mycia warzyw i owoców i usuwa nawet najtrudniejsze zanieczyszczenia.

Soda i szczotka do mycia to najlepszy sposób na 
usunięcie zanieczyszczeń i pestycydów z warzyw i owoców

💙 Szczotka do mycia warzyw i owoców TAWASHI idealnie sprawdza się do czyszczenia:
🥕 warzyw
tj. papryka, pomidory, ogórki, awokado, cukinia, marchewka, buraki, pietruszka, seler, imbir, kalarepa, rzodkiew, rzepa, topinambur, bataty, czy ziemniaki,
🍏 owoców tj. cytryny, limonki, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, pomelo, jabłka, ananasy, gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, mango, papaya, kiwi, kaki, granaty, melony, czy arbuzy.

Namaczaj kupione owoce i warzywa w letniej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Możesz jej dodać na oko. Nadmiar najwyżej nie rozpuści się w wodzie, a jeśli dodasz sody za mało mycie szczotką i tak usunie pozostałe zanieczyszczenia. Ja dodaję 1 – 2 czubate łyżki sody na ok. 5 litrową miskę. Możesz to zrobić na 15 – 30 minut przed spożyciem, albo namoczyć warzywa i owoce na noc. Unikaj tylko namaczania cytrusów razem z innymi owocami i warzywami. Możesz w misce namoczyć najpierw warzywa i inne owoce, a potem w tej samej wodzie namoczyć cytrusy (tylko nie odwrotnie!).

Następnie dokładnie umyj warzywa i owoce pocierając ich powierzchnię szczotką. Możesz to zrobić pod niedużym strumieniem bieżącej wody, albo w misce w której się moczyły. Na końcu spłukując je pod kranem.


Używam szczotki Tawashi odkąd zaczęłam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i surową dietą. Jest tania, ekologiczna, łatwa w użyciu bo świetnie dopasowuje się do ręki i wystarcza na przynajmniej kilka lat intensywnego użytkowania. Swoją pierwszą szczotkę wymieniłam po ok. 4 latach, a jak się pewnie domyślasz nie miała u mnie łatwego życia 😉.

Nie musisz wydawać pieniędzy na drogie, szkodliwe i niepotrzebne sprzęty. Aby cieszyć się czystymi warzywami i owocami i korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Czasem najprostsze i najtańsze rozwiązania są najlepsze i najskuteczniejsze 🥕🍏🍋🍅.

Sodę oczyszczoną w dużych opakowaniach, kokosową szczotkę Tawashi,
a także inne szczotki do mycia warzyw i owoców kupisz TUTAJ.

SZCZOTKA DO MYCIA JARZYN WŁÓKNO Z AGAWY I UNION – STARMANN
SZCZOTKA DO MYCIA JARZYN WŁÓKNO Z AGAWY I UNION – STARMANN
SODA OCZYSZCZONA 1 kg – BATOM
SODA OCZYSZCZONA 1 kg – BATOM
TAWASHI SZCZOTKA DO WARZYW I OWOCÓW – TERRASANA
TAWASHI SZCZOTKA DO WARZYW
I OWOCÓW – TERRASANA

Szukasz przepisów na zdrowe, roślinne pasty ?
👉 Zobacz e-booka HUMMUSY NA SUROWO.
🌈 Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw.

E-book „Hummusy na surowo. Przepisy na kolorowe, orientalne
pasty pełne warzyw”
Miksuj zdrowe, roślinne pasty i zmieniaj swoją kuchnię na lepszą!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments