BAZA WIEDZY

Jak przechowywać brokuły?

Jak przechowywać brokuły, aby przedłużyć okres ich świeżości.
A także wykorzystać jak najwięcej właściwości prozdrowotnych
tego wyjątkowego, zielonego warzywa.

Jak przechowywać brokuły, aby przedłużyć okres ich świeżości i wykorzystać
jak najwięcej ich właściwości prozdrowotnych.

Chociaż brokuły podobnie jak bardzo dobrze przechowujące się kalafiory, kalarepki, czy brukselki należą do rodziny roślin kapustnych, w przeciwieństwie do swoich kuzynów są bardzo nietrwałe i wymagają specjalnych warunków przechowywania.

Ma to przede wszystkim związek z ich specyficzną budową. Róża brokułu jest bowiem kwiatostanem, składającym się z malutkich, zamkniętych pąków kwiatowych, które pod wpływem wysokiej temperatury i utraty wilgotności otwierają się i żółkną.


Aby skorzystać ze wszystkich dobroci brokułów, w tym ich silnych właściwości antynowotworowych, wysokiej zawartości witaminy C i chlorofilu powinno się spożyć je na surowo, ale także już na etapie wybierania brokułów w sklepie zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Po pierwsze wybierać tylko ciemnozielone, zwarte główki. Sprawdzając przy tym, jak wyglądają one od spodu.

Należy wybrać takie brokuły, które będą całe zielone. Jeśli proces więdnięcia warzywa już się rozpoczął, spodnie części różyczek będą zabarwione na żółto. Takiego brokuła trzeba będzie spożyć tego samego lub następnego dnia po zakupie. Świeży, zielony okaz będzie można przechować o kilka dni dłużej. Prawidłowo przechowywany zachowa świeżość jeszcze przez 3-4 dni, nawet do tygodnia.

Po drugie bezpośrednio po przyniesieniu brokuła do domu, umieścić go w lodówce.

Nawet krótkie opóźnienie w tej kwestii i przechowywanie brokułów w wysokiej temperaturze może skutkować bardzo szybkim rozwinięciem się pąków i zżółknięciem warzywa.

Bardzo dobrym zabiegiem jest również szybkie opłukanie go pod lodowatą wodą.


JAK PRZECHOWYWAĆ BROKUŁY – DWA SPRAWDZONE SPOSOBY:

– PRZECHOWYWANIE BROKUŁÓW SPOSÓB PIERWSZY:

Należy zwilżyć główkę brokuła zimną wodą, a następnie zawinąć ją w mokrą ściereczkę lub ręcznik papierowy i umieścić w foliowej torebce.

– PRZECHOWYWANIE BROKUŁÓW SPOSÓB DRUGI:

Należy odciąć od łodygi pojedyncze różyczki i umieścić je w pojemniku z zimną wodą – łodyżkami do dołu. Nie zalewamy brokułów wodą w całości, ważne jest tylko aby roślinki nadal mogły poprzez łodyżki pobierać wodę. Tak przygotowany pojemnik z brokułami przykrywamy.

Chociaż drugi sposób przechowywania brokuła jest bardziej pracochłonny i uciążliwy, ponieważ jego obróbki musimy dokonać bezpośrednio po powrocie z zakupów. Ten sposób jest skuteczniejszy i znacznie wydłuża czas świeżości i przechowywania tego bardzo cennego warzywa i właśnie ten zdecydowanie Wam polecam. Zwłaszcza jeśli planujecie przechowywanie brokuła powyżej 2-3 dni lub kupiliście okaz już nie najlepszej jakości.


Najlepszym miejscem na przechowywanie brokułów w lodówce są środkowe półki.

Ponieważ właśnie tam panują najniższe temperatury. W ich przypadku niespecjalnie sprawdzi się dolna szuflada w której pomimo wysokiej wilgotności temperatura osiąga 7, do nawet 10 stopni. Dla brokułów to zdecydowanie za dużo.

Chociaż brokuły same wytwarzają niewielkie ilości etylenu, są na niego niezwykle wrażliwe. Dlatego też nie należy przechowywać ich obok jabłek czy gruszek.


Jeśli mimo wszystkich zabiegów różyczki Waszych brokułów zżółkły od spodu. Czego bardzo trudno uniknąć. Po prostu przed jego spożyciem odetnijcie te części nożem. Najlepiej do tego celu sprawdza się króciutki nożyk do obierania warzyw.


PODSUMOWANIE:

Aby przedłużyć okres świeżości zakupionych brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości prozdrowotnych, należy:

– Wybrać świeżego, zielonego brokuła o nierozwiniętych pączkach kwiatowych.

– Bezpośrednio po przyniesieniu go do domu schłodzić zimną wodą.

– Zawinąć w mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy i schować do torebki lub umieścić pojedyncze różyczki w wodzie łodyżkami do dołu i bezzwłocznie schować do lodówki.

– Przechowywać brokuła w lodówce na środkowych półkach.

– Zjeść jak najszybciej po zakupie. Najlepiej przechowując 2-3 dni, maksymalnie do tygodnia.

– Spożywać brokuły jak najczęściej (najlepiej na surowo), bo to warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych.


Prawidłowe przechowywanie brokułów pozwoli Wam Cieszyć się pięknym zielonym kolorem i właściwościami zdrowotnymi tych wyjątkowych warzyw z rodziny kapustnych.

Szukasz przepisów bez cukru, glutenu i gotowania ?
👉 Zobacz e-booka WIGILIA NA SUROWO.
🎄 Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny.

E-book „Wigilia na surowo - tradycyjnie.
Zdrowe, świąteczne przepisy dla CAŁEJ rodziny”
Poznaj roślinne przepisy bez cukru, glutenu i gotowania!

Więcej przepisów na zdrowe, roślinne dania BEZ gotowania, znajdziesz w dziale
PRZEPISY NA SUROWO, a także w SKLEPIE PEŁNYM ZDROWIA.


Jeśli spodobał Ci się mój przepis zostaw mi SERDUSZKO, klikając na jego ikonkę pod tytułem wpisu,
KOMENTARZ albo UDOSTĘPNIJ go na swoim profilu.
Żebym wiedziała, że Ci smakowało i żeby zdrowe jedzenie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
Będzie mi bardzo miło. Dziękuję!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments