Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

10
PRZEPISY NA SUROWO

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność

Prosty, szybki i tani sposób na naturalne podniesienie odporności organizmu,
zapobieganie infekcjom bakteryjnym i wirusowym
oraz przyspieszenie leczenia już istniejących zakażeń.

Immunity Booster – koktajl podnoszący odporność z miodem, cytryną, kurkumą i imbirem

Ten pyszny, żółciutki koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jego wykonanie i wypicie zajmuje nie więcej niż 10 minut.  Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym, ale również poprawia humor, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim regularnie stosowany odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, najlepiej w formie porannego rytuału. Najlepsze efekty uzyskuje się bowiem pijąc go codziennie na czczo, min. 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

🍋 Sok z cytryny pity rano, na czczo, wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn. Zawiera m. in. witaminę C i bioflawonoidy, wzmacniające naszą odporność. A także silnie alkalizuje organizm, skutecznie przyczyniając się tym samym do poprawy naszego zdrowia.

🫚 Kurkuma, imbir i cynamon działają mocno rozgrzewająco, pobudzają krążenie i wykazują silne działanie przeciwzapalnie.

Czarny pieprz bogaty jest w przeciwutleniacze, dodatkowo rozgrzewa, a przy tym poprawia absorpcję kurkuminy, aktywnego związku zawartego w kurkumie o 2000 %.

🍯 Miód za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy, licznych witamin i minerałów wspiera poranną pracę wątroby, dodaje energii, działa odżywczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacnia układ odpornościowy, a także osładza mocny, korzenny smak koktajlu.

Immunity Booster możesz wzbogacić również o podnoszącą poziom energii, wspierającą odporność i poprawiającą humor ➡️ macę, albo redukującą stres i polepszającą sen ➡️ ashwagandhę.

🌇 Jeśli nie dajesz rady wypić go rano, napój możesz przygotować również wieczorem. Jako bazę koktajlu używając wtedy ulubionego mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego, kokosowego, z orzechów nerkowca, czy konopi), opcjonalnie dodając 1 łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego.

☀ IMMUNITY BOOSTER ☀
KOKTAJL PODNOSZĄCY ODPORNOŚĆ



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:

  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu (z młynka)
  • 2 – 3 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru (ze skórką, wyszorowany)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 2 czubate łyżeczki pyłku kwiatowego (opcjonalnie)
  • 2 czubate łyżeczki nierozgrzewanego miodu (lipowego, gryczanego lub spadziowego)
  • 1 miarka (1000 mg) sproszkowanej witaminy C ➡️ polecam Biowen (opcjonalnie)
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny (najlepiej eko)
  • 350 ml letniej, przegotowanej wody

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka sproszkowanej macy (dla podniesienia energii)
  • lub 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy (dla równowagi emocjonalnej)
KURKUMA BIO – DARY NATURY
CYNAMON CEJLOŃSKI BEZGLUTENOWY BIO – PIĘĆ PRZEMIAN
PIEPRZ CZARNY ZIARNO W MŁYNKU BIO – DARY NATURY

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umieść wieczorem pyłek kwiatowy i miód w wysokiej szklance do koktajli albo słoiku. Zalej na noc 1/3 porcji przygotowanej wody i przykryj spodkiem albo małym talerzykiem. Jeśli nie namoczysz ich wieczorem, zrób to na przynajmniej 15 minut przed przygotowaniem koktajlu, aby aktywować prozdrowotne właściwości tych składników i polepszyć ich wchłanianie.
  2. Rano dodaj do szklanki świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i dopełnij pozostałą częścią letniej wody.
  3. Resztę składników (kurkumę, pieprz, cynamon, witaminę C i pokrojony korzeń imbiru) umieść w blenderze kielichowym.
  4. Dodaj do nich wodę z miodem, pyłkiem i cytryną. Miksuj przez 1-2 minuty na najwyższych obrotach.
  5. Przecedź przez plastikowe sitko z powrotem do szklanki, używając do tego elastycznej, plastikowej łyżeczki.
  6. Pij przez słomkę, najlepiej od razu po przygotowaniu (lub zabierz ze sobą do pracy dolewając odrobiny ciepłej wody przed spożyciem) – regularnie, codziennie rano, na czczo, na minimum 30 minut przed kolejnym posiłkiem.

    💡 OPCJONALNIE: zamiast koktajlu możesz wypić ciepłą wodę z sokiem z cytryny, miodem i startym imbirem (namoczonym wcześniej w wodzie) lub 1-2 kropelkami naturalnego olejku imbirowego Physalis jakości spożywczej oraz 2 kapsułkami kurkumy z czarnym pieprzem, 1 kapsułką witaminy C i 1 kapsułką cynamonu cejlońskiego.

KURKUMA Z CZARNYM PIEPRZEM BIO – DARY NATURY

WITAMINA C COMPLEX+ W PROSZKU – BIOWEN
CYNAMON CEJLOŃSKI EKSTRAKT – SOUL FARM

WSKAZÓWKI:

– Aby miód nie stracił swoich właściwości, temperatura wody użytej do wykonania koktajlu nie może być wyższa niż 42 stopnie.

– Koktajl najlepiej przecedzać przy użyciu plastikowego sitka i ceramicznej, drewnianej lub plastikowej łyżki, aby kwasy owocowe zawarte z cytrynie nie wchodziły w reakcję z metalem.

– Zamiast wody w porannym koktajlu, możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

– Jeśli nie używasz, miodu możesz zastąpić go 1 lub 2 łyżeczkami sproszkowanej lucumy lub 2-3 namoczonymi daktylami, nie mają one jednak takich właściwości jak miód.

– Aby Twój Immunity Booster zamienił się żółciutkie latte z pianką, nie zapomnij dodać do niego pyłku kwiatowego.

Ze względu na silne oddziaływanie imbiru na błony śluzowe układu pokarmowego, co jakiś czas należy zrobić sobie przerwę w jego stosowaniu, a w przypadku nasilonych problemów z żołądkiem lub jelitami (tj. aktywne wrzody) całkowicie go pominąć.

MACA SPROSZKOWANA BIO
– BIO PLANET

WITAMINA C COMPLEX+ BEZGLUTENOWA
– BIOWEN
ASHWAGANDHA SPROSZKOWANA BIO
– BIO PLANET
OLEJEK ETERYCZNY IMBIR BIO – PHYSALIS

OLEJEK ETERYCZNY CYNAMONOWIEC CEJLOŃSKI BIO – PHYSALIS
OLEJEK ETERYCZNY CYTRYNA ZWYCZAJNA BIO – PHYSALIS
Subscribe
Powiadom o
guest

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Grzegorz
Grzegorz
2021-04-29 09:44

Czy przy tym koktajlu istotne jest filtrowanie tego napoju? Czy można ewentualnie pić go z tymi rozdrobnionymi kawałaki kurkumy i imbiru? (pytam bo zawsze to jedna czynność mniej do zrobienia).

Kasia
Kasia
2022-12-10 23:58

Hej, wspaniały przepis!! Troszkę go zmodyfikowałam na lenia 😉 weszła cała obrana cytryna, z braku mielonego weszła laska cała cynamonu, imbir i kurkuma w kawałku – blender sobie wszystko zmiksował i przecedzilam przez sitko. Bierze mnie katarek wiec mam nadzieje ze to mnie postawi na nogi – dziekuje za super przepis!!