Prosty, szybki i tani sposób na naturalne podniesienie odporności organizmu,
zapobieganie infekcjom bakteryjnym i wirusowym
oraz przyspieszenie leczenia już istniejących zakażeń.
Ten pyszny, żółciutki koktajl jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jego wykonanie i wypicie zajmuje nie więcej niż 10 minut. Nie tylko wzmacnia i rozgrzewa organizm w sezonie jesienno-zimowym, ale również poprawia humor, dodaje energii, działa przeciwzapalnie, a przede wszystkim regularnie stosowany odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Warto na stałe wprowadzić go do swojego menu, najlepiej w formie porannego rytuału. Najlepsze efekty uzyskuje się bowiem pijąc go codziennie na czczo, min. 30 minut przed pierwszym posiłkiem.
🍋 Sok z cytryny pity rano, na czczo, wspomaga oczyszczanie wątroby z toksyn. Zawiera m. in. witaminę C i bioflawonoidy, wzmacniające naszą odporność. A także silnie alkalizuje organizm, skutecznie przyczyniając się tym samym do poprawy naszego zdrowia.
🫚 Kurkuma, imbir i cynamon działają mocno rozgrzewająco, pobudzają krążenie i wykazują silne działanie przeciwzapalnie.
⚫ Czarny pieprz bogaty jest w przeciwutleniacze, dodatkowo rozgrzewa, a przy tym poprawia absorpcję kurkuminy, aktywnego związku zawartego w kurkumie o 2000 %.
🍯 Miód za sprawą łatwo przyswajalnej glukozy, licznych witamin i minerałów wspiera poranną pracę wątroby, dodaje energii, działa odżywczo, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, wzmacnia układ odpornościowy, a także osładza mocny, korzenny smak koktajlu.
Immunity Booster możesz wzbogacić również o podnoszącą poziom energii, wspierającą odporność i poprawiającą humor ➡️ macę, albo redukującą stres i polepszającą sen ➡️ ashwagandhę.
🌇 Jeśli nie dajesz rady wypić go rano, napój możesz przygotować również wieczorem. Jako bazę koktajlu używając wtedy ulubionego mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego, kokosowego, z orzechów nerkowca, czy konopi), opcjonalnie dodając 1 łyżeczkę nierafinowanego oleju kokosowego.
☀ IMMUNITY BOOSTER ☀
KOKTAJL PODNOSZĄCY ODPORNOŚĆ
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu (z młynka)
- 2 – 3 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru (ze skórką, wyszorowany)
- 0,5 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 2 czubate łyżeczki pyłku kwiatowego (opcjonalnie)
- 2 czubate łyżeczki nierozgrzewanego miodu (lipowego, gryczanego lub spadziowego)
- 1 miarka (1000 mg) sproszkowanej witaminy C ➡️ polecam Biowen (opcjonalnie)
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny (najlepiej eko)
- 350 ml letniej, przegotowanej wody
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka sproszkowanej macy (dla podniesienia energii)
- lub 1 łyżeczka sproszkowanej ashwagandhy (dla równowagi emocjonalnej)
PRZYGOTOWANIE:
- Umieść wieczorem pyłek kwiatowy i miód w wysokiej szklance do koktajli albo słoiku. Zalej na noc 1/3 porcji przygotowanej wody i przykryj spodkiem albo małym talerzykiem. Jeśli nie namoczysz ich wieczorem, zrób to na przynajmniej 15 minut przed przygotowaniem koktajlu, aby aktywować prozdrowotne właściwości tych składników i polepszyć ich wchłanianie.
- Rano dodaj do szklanki świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny i dopełnij pozostałą częścią letniej wody.
- Resztę składników (kurkumę, pieprz, cynamon, witaminę C i pokrojony korzeń imbiru) umieść w blenderze kielichowym.
- Dodaj do nich wodę z miodem, pyłkiem i cytryną. Miksuj przez 1-2 minuty na najwyższych obrotach.
- Przecedź przez plastikowe sitko z powrotem do szklanki, używając do tego elastycznej, plastikowej łyżeczki.
- Pij przez słomkę, najlepiej od razu po przygotowaniu (lub zabierz ze sobą do pracy dolewając odrobiny ciepłej wody przed spożyciem) – regularnie, codziennie rano, na czczo, na minimum 30 minut przed kolejnym posiłkiem.
💡 OPCJONALNIE: zamiast koktajlu możesz wypić ciepłą wodę z sokiem z cytryny, miodem i startym imbirem (namoczonym wcześniej w wodzie) lub 1-2 kropelkami naturalnego olejku imbirowego Physalis jakości spożywczej oraz 2 kapsułkami kurkumy z czarnym pieprzem, 1 kapsułką witaminy C i 1 kapsułką cynamonu cejlońskiego.
WSKAZÓWKI:
– Aby miód nie stracił swoich właściwości, temperatura wody użytej do wykonania koktajlu nie może być wyższa niż 42 stopnie.
– Koktajl najlepiej przecedzać przy użyciu plastikowego sitka i ceramicznej, drewnianej lub plastikowej łyżki, aby kwasy owocowe zawarte z cytrynie nie wchodziły w reakcję z metalem.
– Zamiast wody w porannym koktajlu, możesz użyć świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
– Jeśli nie używasz, miodu możesz zastąpić go 1 lub 2 łyżeczkami sproszkowanej lucumy lub 2-3 namoczonymi daktylami, nie mają one jednak takich właściwości jak miód.
– Aby Twój Immunity Booster zamienił się żółciutkie latte z pianką, nie zapomnij dodać do niego pyłku kwiatowego.
– Ze względu na silne oddziaływanie imbiru na błony śluzowe układu pokarmowego, co jakiś czas należy zrobić sobie przerwę w jego stosowaniu, a w przypadku nasilonych problemów z żołądkiem lub jelitami (tj. aktywne wrzody) całkowicie go pominąć.
Czy przy tym koktajlu istotne jest filtrowanie tego napoju? Czy można ewentualnie pić go z tymi rozdrobnionymi kawałaki kurkumy i imbiru? (pytam bo zawsze to jedna czynność mniej do zrobienia).
Zarówno korzeń imbiru, jak i kurkumy można w całości spożywać na surowo, więc jeśli nie przeszkadzają Ci w koktajlu ich twarde, łykowate pozostałości po miksowaniu możesz pominąć jego filtrowanie. Nie mniej jednak zajmuje ono maksymalnie minutę, a dzięki niemu otrzymujemy jednolity napój, który aby ograniczyć kontakt kwaśnego soku z cytryny z zębami można pić przez słomkę i który nie uruchamia pełnego trawienia, pozwalając szybciej i lepiej wchłaniać się składnikom.
Hej, wspaniały przepis!! Troszkę go zmodyfikowałam na lenia 😉 weszła cała obrana cytryna, z braku mielonego weszła laska cała cynamonu, imbir i kurkuma w kawałku – blender sobie wszystko zmiksował i przecedzilam przez sitko. Bierze mnie katarek wiec mam nadzieje ze to mnie postawi na nogi – dziekuje za super przepis!!