Surowa dieta BEZ tajemnic | Karolina nie Gotuje

Odżywianie na surowo zimą (praktyczne wskazówki)

13
BAZA WIEDZY

Odżywianie na surowo zimą (praktyczne wskazówki)

Odżywianie na surowo zimą nie jest tak proste jak latem, kiedy słońce przygrzewa, a wysokie temperatury sprawiają, że nasze ciała potrzebują przede wszystkim dobrego nawodnienia i ochłodzenia. Nie sprawia kłopotu również, kiedy mieszkamy w ciepłych, tropikalnych regionach, stanowiących pierwotne i naturalne miejsce zamieszkania człowieka. W zimowych miesiącach, chłodnego, polskiego klimatu może jednak stanowić wyzwanie.

Odżywianie na surowo zimą
(15 praktycznych wskazówek, jak jeść zdrowo w zimnym klimacie)

W tym artykule zdradzę Ci kilka prostych wskazówek, co zrobić aby nasze naturalne odżywanie na surowo, czyli surowym, roślinnym, niskoprzetworzonym pokarmem, nie było problemem również zimą. Niezależnie od Twojego miejsca zamieszkania, indywidualnego typu konstytucji ciała i nie powodowało wychłodzenia organizmu.

Zimą termika naszego ciała i jego zapotrzebowanie na energię się zmienia. Wraz z nadejściem chłodnych miesięcy nasze ciała potrzebują mniejszej ilości płynów, pokarmów o większej gęstości odżywczej i większej zawartości tkanki tłuszczowej, chroniącej go przed wychłodzeniem. Warto te potrzeby uwzględnić w swoim codziennym, zimowym menu na surowo. Nawet jeśli na początku wydaje Ci się, że Twoje ciało nie odczuwa żadnych skutków zmiany temperatury na minusową. Jeśli nie będziesz wsłuchiwał się w potrzeby swojego ciała, w dłuższej perspektywie może okazać się, że odżywianie na surowo zimą, choć zdrowe i naturalne nie będzie Ci służyło. Wychłodzone ciało zacznie mocno manifestować swoje wymagania i ciągnąć Cię do niekoniecznie zdrowego, gotowanego i przetworzonego pożywienia.

ODŻYWIANIE NA SUROWO ZIMĄ ❄
(15 praktycznych wskazówek, jak jeść zdrowo

w zimnym klimacie)

1. NIGDY NIE JEDZ NIC ZIMNEGO.

Nie spożywaj soków, koktajli ani sałatek przygotowanych ze składników dopiero co wyjętych z lodówki lub przyniesionych z chłodni w sklepie. Jeśli nie jesteś typem ognia (pitta), któremu zawsze gorąco – daruj sobie na czas zimy spożywanie chłodników, lodów bananowych, zimnych ciast i deserów. Jedz posiłki wyłącznie w temperaturze pokojowej, a jeszcze lepiej lekko podgrzane. Zwłaszcza jeśli jesteś na początku swojej surowej drogi.

2.  PLANUJ POSIŁKI NA SUROWO Z WYPRZEDZENIEM.

Zaplanuj jakie soki, koktajle, owoce, sałatki, zupy i pozostałe potrawy na surowo będziesz jadł następnego dnia. Ustal dokładnie nie tylko co, ale również o której godzinie będziesz jeść. Pozwoli Ci to dopasować temperaturę tych pokarmów do zimowych wymagań organizmu.

3. ZAWSZE NA CZAS WYJMUJ SKŁADNIKI Z LODÓWKI.

Dzięki temu ocieplisz je do optymalnej temperatury. Składniki na poranny sok tj. jabłka, marchewki czy buraki wyjmij z lodówki jeszcze wieczorem. A elementy wieczornej sałatki – rano przed pójściem do pracy czy szkoły, aby w ciągu dnia zdążyły nabrać temperatury pokojowej. Zieleninę możesz wyjąć tuż przed jej przygotowaniem. Ociepli się szybko pod letnim strumieniem wody.

4. DOLEWAJ CIEPŁĄ WODĘ DO SOKÓW I KOKTAJLI.

Soki i koktajle, pełne soczystych warzyw i owoców mają silne właściwości wychładzające. Dolewaj do nich odrobiny ciepłej, przegotowanej wody, aby zniwelować ich skutki. Niewielki dodatek nawet mocno ciepłej wody im nie zaszkodzi. Nie zniszczy witamin, minerałów ani leczniczych właściwości, a pomoże ciału w lepszym ich strawieniu, przyswojeniu i nie zaburzy zimowej energetyki ciała.

5. DŁUŻEJ MIKSUJ SUROWE ZUPY, SOSY I KOKTAJLE.

Miksuj składniki na najwyższych obrotach blendera 2, a nawet 3 razy dłużej niż zwykle. Szybka praca ostrzy wytworzy ciepło. Dzięki temu posiłki staną się cieplejsze i osiągnął odpowiednią temperaturę. Nawet jeśli nie zdążyłeś na czas wyjąć z lodówki i ocieplić ich składników.

6. UŻYWAJ ROZGRZEWAJĄCYCH PRZYPRAW.

Dodawaj je do soków, koktajli, owocowych smoothie bowli, zup, sosów, wszelkich surowych past i dipów, a także chlebków na surowo.

Świetne właściwości rozgrzewające mają: cynamon cejloński, imbir, kurkuma, chilli, pieprz czarny i cayenne, kumin czyli kmin rzymski, kminek, kozieradka, nasiona kolendry, tymianek, gałka muszkatołowa, chrzan, czosnek, czarnuszka, słodka i ostra papryka, papryka wędzona, papryka gochugaru, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, nasiona kopru włoskiego, surowe kakao, gorczyca, a także mieszanki curry i garam masala.

Świeży imbir i kurkuma stanowią świetny dodatek do soków warzywnych i owocowych. W roli rozgrzewającego dodatku sprawdzą się również ich suszone wersje. Warzywne soki i koktajle możesz dodatkowo podkręcić odrobiną chilli albo pieprzu. Suszoną kurkumę możesz dodawać do past, sosów sałatkowych np. majonezu z nerkowcówhummusu. Cynamon cejloński poprawia energetykę owocowych koktajli, smoothie bowli i deserów. Ale stanowi również ciekawy dodatek do sosów pomidorowych i warzywnych.

Nasiona kolendry, gałkę muszkatołową i tymianek możesz dodawać do zup, sosów, warzywnych koktajli, past, czy surowych chlebków. Posypywać nimi sałatki, a nawet dodawać do deserów.

Nasiona kolendry lubią się z burakami, marchewką, papryką i kapustą. Gałka muszkatołowa i tymianek świetnie komponują się z np. z kalafiorem, brokułem albo cukinią.

Przeanalizuj swoje menu na surowo i sprawdź, które z potraw możesz podkręcić ulubionymi, rozgrzewającymi przyprawami.

7. UNIKAJ DUŻEJ ILOŚCI MOCNO WYCHŁADZAJĄCYCH OWOCÓW.

Takich jak arbuzy, melony, czy grejpfruty ponieważ sprzyjają pobudzaniu energii vatta. Zima to nie jest czas na arbuzowe mono diety i detoksy. Lepiej zastąpić je bananami, kaki, mango, owocami jagodowymi, czy nawet dojrzałym kiwi. Możesz też zrównoważyć ich wychładzającą energię cięższym posiłkiem na koniec dnia.

8. JEDZ CIEPŁE, WITARIAŃSKIE ZUPY.

Używaj do ich przygotowania ciepłej, przegotowanej wody, dłużej blenduj, delikatnie podgrzewaj je w garnku (na gazie albo w kąpieli wodnej), podgrzewaj w dehydratorze albo jeśli masz blender z programem przygotowywania ciepłych, surowych zup miksuj na tym programie.

Ciepłe zupy to jest to, co nasze ciało zimą lubi najbardziej! Nie muszą być gotowane, aby spełniły swoją rolę. Wystarczy podać je w wyższej temperaturze i wzbogacić o rozgrzewające przyprawy.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, spróbuj koniecznie surowej zupy dyniowej po tajsku.

9. PODGRZEWAJ POSIŁKI.

Możesz to zrobić wstawiając gotowe danie na pół godziny do dehydratora ustawionego na 48 stopni Celcjusza, albo piekarnika ustawionego na minimum. Przykryj tylko potrawę, aby nie wyschła! Możesz również bezpośrednio przed spożyciem namoczyć lub umyć owoce i warzywa w ciepłej wodzie.

10. JEDZ WIĘCEJ WARZYW I GRZYBÓW.

Warzywa, w przeciwieństwie do owoców mają właściwości uziemiające. Warto wykorzystać je zwłaszcza zimą. Buraki, dynie, marchewki, selery, chrzan i kapusty sprawdzą się idealnie w roli zimowego składnika sałatki. Również grzyby tj. pieczarki, portobello czy boczniaki mają właściwości ograniczające żywioł vatta i pomagają nadać potrawom stabilizującego charakteru. Ciekawym, zimowym dodatkiem do surowej diety jest również batat. Możesz przygotować z niego pyszne, surowe zupy, dodać do pasty, koktajlu albo zrobić z niego surowe chipsy.

11. NIE ZAPOMNIJ O TŁUSZCZACH W DIECIE.

Nasze ciało potrzebuje ich teraz bardziej niż latem. Tłuszcz chroni bowiem organizm przed wychłodzeniem. Jedz więcej nasion i orzechów tj. pestki słonecznika, pestki dyni, sezam, zmielone siemię lniane, nasiona konopi, czy orzechy włoskie. Możesz posypywać nimi zupy i sałatki, albo dodawać do warzywnych koktajli. Miksuj pasty, twarożki i surowe hummusy. Dodawaj dobre tłuszcze do sosów, zup i sałatek. Wkrajaj dojrzałe awokado do sałatek, rób z niego guacamole, albo dodawaj po trochu do warzywnych koktajli. Zwłaszcza jeśli jesteś bardzo szczupły i o konstytucji ciała z przewagą typu vatta. Nie łącz ich jednak ze świeżymi ani suszonymi owocami i zjadaj na koniec dnia. Najlepiej jako ostatni posiłek.

12. PIJ CIEPŁE ZIOŁOWE ALBO OWOCOWE NAPARY.

Odżywianie na surowo nie wyklucza ich stosowania. Wybierz dobrej jakości ekologiczne mieszanki ziołowe albo owocowe, komponuj je samodzielnie albo postaw na mono zioła. Unikaj wychładzającej mięty i melisy albo łącz je z innymi ziołami i dodawaj do nich rozgrzewające przyprawy.

13. PIJ RANO IMMUNITY BOOSTERA.

Ten żółciutki koktajl nie tylko oczyści ciało i podniesie Twoją odporność, ale również porządnie rozgrzeje już z samego rana. Zwłaszcza jeśli dodasz do niego ciepłej wody i pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego.

14. ROZGRZEWAJ CIAŁO.

Jeśli jest Ci zimno – cieplej się ubieraj i funduj sobie ciepłe, rozgrzewające kąpiele. Możesz również jeść posiłki opierając plecy o termofor, bawełnianą poszewkę wypełnioną rozgrzaną solą lub gorczycą albo ciepłą poduszkę elektryczną. Ta porada może Ci się wydać niemądra, ale uwierz mi ten patent działa! Twoje ciało nie odczuje wychłodzenia nawet, kiedy zimą będziesz wsuwać miskę melona 🙂

15. I NAJWAŻNIEJSZE, JEŚLI NADAL MASZ OCHOTĘ NA GOTOWANE JEDZENIE … POZWÓL SOBIE NA NIE.

Jeśli mimo zastosowania powyższych porad. Jedzenia tylko ciepłych posiłków, podgrzewania pokarmów, dolewania ciepłej wody do soków i koktajli, stosowania rozgrzewających przypraw i dbania o ciepłotę ciała, nadal masz ochotę na ciepłe, gotowane jedzenie – pozwól sobie na nie. Tak po prostu. Bez żadnych wyrzutów sumienia. Mówienia, że to nie zdrowe, że jutro już tak nie zjem itd. Jeśli Twoje ciało tego potrzebuje, pozwól mu na to. Tylko … wybierz mądrze! Niech będą to parowane warzywa, pieczone bez dodatku tłuszczu bataty albo kasze z warzywami. Zawsze w towarzystwie solidnej porcji surowych warzyw i zieleniny!

Zimą możesz być na diecie raw till 4, czyli z jednym gotowanym posiłkiem na koniec dnia, albo zjadać proste, gotowane posiłki tylko wtedy, kiedy masz na to ochotę np. po długim zimowym spacerze albo przemarznięciu na przystanku. Może to być raz, dwa razy w tygodniu albo raz na dwa tygodnie.

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie to nie żaden konkurs, wyścigi ani licytacja. Zjadaj tak dużo świeżych pokarmów na surowo ile możesz. Ale jeśli Twoje ciało upomni się czasem o gotowane jedzenie, posłuchaj go i zrób to co Ci podpowiada. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie, inny stan zdrowia i mieszka w innych warunkach i to co jemy powinniśmy dostosować do indywidualnej sytuacji. Mieszkając w bloku, w ciepłym mieszkaniu, możesz nie mieć problemów z byciem w 100% na surowo. Ale już mieszkając w domu, gdzie temperatura jest niższa, albo waha się w ciągu dnia – może być Ci ciężej. Słuchaj ciała i tego co Ci podpowiada, aby zachować balans i zrównoważyć swoją dietę w zależności od okoliczności i jego potrzeb.

Odżywianie na surowo zimą w polskim, zimnym klimacie jest jak najbardziej możliwe. Stosuj powyższe wskazówki, aby zadbać o swoje ciało i zdrowie w bezpieczny, zrównoważony sposób.

💚 PRZECZYTAJ TEŻ: ODŻYWIANIE NA SUROWO WIOSNĄ
ODŻYWIANIE NA SUROWO LATEM
E-book Hummusy na surowo
E-book: HUMMUSY NA SUROWO. Przepisy na kolorowe, orientalne pasty pełne warzyw
E-book: WIGILIA NA SUROWO – TRADYCYJNIE. Zdrowe, świąteczne przepisy dla całej rodziny
E-book: JAK SIĘ NIE PRZEJEŚĆ W ŚWIĘTA? 25 prostych sposobów na poprawienie trawienia
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
2023-07-27 12:06

Super porady, dzieki 🙂